Na obiad przygotowuję schab po francusku. Jest jeszcze lepszy od tradycyjnego - delikatny i bardzo soczysty

Schab zapiekany w piekarniku i otulony pełnym smaku sosem doskonale sprawdzi się nie tylko na codzienny obiad. To także świetna propozycja na wyjątkowe okazje, kiedy chcesz zaskoczyć gości czymś szczególnym i zabrać ich w kulinarną podróż do Francji.

Na obiad przygotowuje schab po francuskuNa obiad przygotowuje schab po francusku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | manyakotic

Schab należy do mięs, które doskonale sprawdzają się jako baza obiadu — można z niego przygotować klasyczne kotlety schabowe albo coś bardziej wyszukanego, jak ten przepis. Dzięki dodatkom takim jak musztarda, cebula i świeży tymianek, potrawa zyskuje nowy, wyrafinowany smak i wprowadza nas we francuski klimat. Świetnie sprawdzi się nie tylko na codzienny rodzinny obiad, ale również podczas bardziej uroczystych okazji.

Pulpety w sosie pomidorowym. Podasz je na wiele ciekawych sposobów

Sekret francuskiego smaku

Jednym z kluczowych elementów, które nadają potrawie wyjątkowy smak, jest musztarda, a w tym przepisie najlepiej sprawdzi się Dijon. Ma wyrazisty, lekko pikantny charakter, ale jednocześnie jest kremowa i niezbyt ostra, dzięki czemu dobrze łączy się z majonezem i podkreśla smak mięsa. Jeśli natomiast chcesz dodać potrawie delikatnej słodyczy, możesz sięgnąć po musztardę miodową — jest łagodniejsza, ale również dobrze komponuje się ze schabem. Idealnym dopełnieniem całości są czosnek, świeży tymianek i cebula, które wprowadzają aromat i nadają daniu głębi.

Przepis na schab po francusku

Składniki:

  • 600 g schabu,
  • 2 średnie cebule,
  • 75 g majonezu,
  • 20 g musztardy Dijon,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 10 ml oleju rzepakowego,
  • kilka gałązek świeżego tymianku (lub pół łyżeczki suszonego),
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Schab pokrój na plastry o grubości około 1 cm, a następnie delikatnie rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety.
  2. Każdy kotlet oprósz szczyptą soli i pieprzu z obu stron.
  3. Musztardę wymieszaj dokładnie z majonezem, aż uzyskasz gładki i jednolity sos.
  4. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a następnie posyp ją dość obficie solą, aby zmiękła i puściła sok.
  5. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  6. Tymianek dokładnie umyj, osusz i posiekaj na małe kawałki.
  7. Formę żaroodporną posmaruj cienką warstwą oleju rzepakowego, by zapobiec przywieraniu mięsa i cebuli podczas pieczenia.
  8. Na dnie formy równomiernie rozłóż część przygotowanej cebuli, następnie ułóż kotlety, a każdy z nich dokładnie posmaruj przygotowanym sosem majonezowo-musztardowym.
  9. Na wierzchu rozłóż resztę cebuli, posyp równomiernie posiekanym czosnkiem i świeżymi ziołami.
  10. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 60 minut, aż kotlety staną się miękkie i soczyste, a cebula zmięknie i lekko się skarmelizuje.
  11. Po upieczeniu danie możesz delikatnie doprawić, jeśli potrzeba, szczyptą soli lub pieprzu i podawać z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia