Na obiad przygotowuję schab po francusku. Jest jeszcze lepszy od tradycyjnego - delikatny i bardzo soczysty

Schab zapiekany w piekarniku i otulony pełnym smaku sosem doskonale sprawdzi się nie tylko na codzienny obiad. To także świetna propozycja na wyjątkowe okazje, kiedy chcesz zaskoczyć gości czymś szczególnym i zabrać ich w kulinarną podróż do Francji.

Na obiad przygotowuje schab po francuskuNa obiad przygotowuje schab po francusku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | manyakotic

Schab należy do mięs, które doskonale sprawdzają się jako baza obiadu — można z niego przygotować klasyczne kotlety schabowe albo coś bardziej wyszukanego, jak ten przepis. Dzięki dodatkom takim jak musztarda, cebula i świeży tymianek, potrawa zyskuje nowy, wyrafinowany smak i wprowadza nas we francuski klimat. Świetnie sprawdzi się nie tylko na codzienny rodzinny obiad, ale również podczas bardziej uroczystych okazji.

Pulpety w sosie pomidorowym. Podasz je na wiele ciekawych sposobów

Sekret francuskiego smaku

Jednym z kluczowych elementów, które nadają potrawie wyjątkowy smak, jest musztarda, a w tym przepisie najlepiej sprawdzi się Dijon. Ma wyrazisty, lekko pikantny charakter, ale jednocześnie jest kremowa i niezbyt ostra, dzięki czemu dobrze łączy się z majonezem i podkreśla smak mięsa. Jeśli natomiast chcesz dodać potrawie delikatnej słodyczy, możesz sięgnąć po musztardę miodową — jest łagodniejsza, ale również dobrze komponuje się ze schabem. Idealnym dopełnieniem całości są czosnek, świeży tymianek i cebula, które wprowadzają aromat i nadają daniu głębi.

Przepis na schab po francusku

Składniki:

  • 600 g schabu,
  • 2 średnie cebule,
  • 75 g majonezu,
  • 20 g musztardy Dijon,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 10 ml oleju rzepakowego,
  • kilka gałązek świeżego tymianku (lub pół łyżeczki suszonego),
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Schab pokrój na plastry o grubości około 1 cm, a następnie delikatnie rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety.
  2. Każdy kotlet oprósz szczyptą soli i pieprzu z obu stron.
  3. Musztardę wymieszaj dokładnie z majonezem, aż uzyskasz gładki i jednolity sos.
  4. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a następnie posyp ją dość obficie solą, aby zmiękła i puściła sok.
  5. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  6. Tymianek dokładnie umyj, osusz i posiekaj na małe kawałki.
  7. Formę żaroodporną posmaruj cienką warstwą oleju rzepakowego, by zapobiec przywieraniu mięsa i cebuli podczas pieczenia.
  8. Na dnie formy równomiernie rozłóż część przygotowanej cebuli, następnie ułóż kotlety, a każdy z nich dokładnie posmaruj przygotowanym sosem majonezowo-musztardowym.
  9. Na wierzchu rozłóż resztę cebuli, posyp równomiernie posiekanym czosnkiem i świeżymi ziołami.
  10. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 60 minut, aż kotlety staną się miękkie i soczyste, a cebula zmięknie i lekko się skarmelizuje.
  11. Po upieczeniu danie możesz delikatnie doprawić, jeśli potrzeba, szczyptą soli lub pieprzu i podawać z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟