Na obiad w piątek często robię ten szybki makaron. Całość zajmuje tyle, ile gotują się kluski
To jedno z moich ulubionych wiosennych dań. Przygotowuje się je ekspresowo, są w nim szparagi, jest lekkie i sycące. Ma więc sporo zalet. Szparagi w maju można jeść na okrągło, ale trzeba przyznać, że do tego dania pasują szczególnie dobrze.
Włoskie dania z makaronem kojarzą ci się z tymi dość ciężkimi, typu spaghetti bolognese czy carbonarą? Pasta ze szparagami to zupełnie inna potrawa. Lekka, delikatna i sezonowa, bo szparagami wcale nie cieszymy się długo. W tym daniu ważne jest to, by były ugotowane al dente, inaczej potrawa zupełnie traci charakter.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają
Jak gotować szparagi?
Gotowanie szparagów nie jest trudne. Wystarczy przestrzegać czasu, który należy dobrać do ich grubości. Wtedy zachowują chrupkość i smak, a bez tego nie ma mowy, by potrawa się udała. Najlepiej gotować je w wysokim garnku, gdzie główki będą wystawać ponad powierzchnię wody. Ale nadaje się do tego każde inne naczynie, trzeba tylko kontrolować cały proces. Do wody warto dodać sól i cukier, co podkreśli naturalny smak warzyw. Ile gotować szparagi? W przypadku zielonych, których używam do makaronu to zaledwie 3-5 minut, w zależności od grubości.
Można wzbogacić smak
Sos do makaronu ze szparagami przygotowuję na bazie oliwy z oliwek. To jeden z najzdrowszych tłuszczy. A i same szparagi mają sporo wartości odżywczych. Są niskokaloryczne i bogate w witaminy, takie jak E i C, które wspierają kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawierają również cenny kwas foliowy. Sezon na nie jest krótki więc nie ma co czekać z przygotowaniem takiej pasty. Najlepiej nadaje się makaron typu penne. A jeśli komuś brakuje mięsnego elementu, można go podać z drobno pokrojonym, surowym boczkiem. Wystarczy go drobno pokroić i podsmażyć. Nawet z tym dodatkiem całe danie będzie gotowe w kwadrans.
Szybki makaron ze szparagami
Składniki:
- pęczek szparagów,
- 200 g makaronu typu penne,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny i szczypta startej skórki,
- tarty parmezan lub grana padano do podania,
- 150 g surowego, wędzonego boczku (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyj, odłam twarde końce. Tak przygotowane pokrój w poprzek na kawałki ok. 2 cm. Zachowaj główki w całości.
- Makaron wrzucić na wrzątek i gotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na 3 minuty przed końcem gotowania wrzucić do garnka szparagi i gotuj je razem z makaronem do końca.
- Na dużej patelni na 2 łyżkach oliwy delikatnie podsmaż drobno starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej sok z cytryny i gotuj przez chwilę.
- Dodaj pozostałe 2 łyżki oliwy, skórkę z cytryny oraz gotowy, odcedzony makaron ze szparagami wraz z odrobiną wody.
- Boczek drobno pokrój i przesmaż na rozgrzanej patelni.
- Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z tartym serem i boczkiem.