Na patelnię wrzucam makaron i kilka składników. Po 20 minutach mam pyszną zapiekankę
Chcesz przygotować pyszną zapiekankę, ale nie masz czasu na piekarnik? Wypróbuj patelniankę. To szybkie i proste danie, które przygotujesz w 20 minut.
Zapiekanki to pyszne i sycące dania, które można przygotować z najróżniejszych składników. Tradycyjnie zapiekanki piecze się w piekarniku, ale istnieje również szybsza i prostsza wersja tego dania - patelnianka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Patelnianka to zapiekanka bez piekarnika. Przygotowuje się ją na dużej patelni, na której podsmaża się wszystkie składniki. Dzięki temu danie jest gotowe w kilkanaście minut i co chyba najważniejsze nie trzeba czyścić piekarnika.
Przepis na patelniankę: Szybka i pyszna alternatywa dla zapiekanki
Tradycyjnie zapiekanki przygotowuje się w piekarniku, ale okazuje się, że można je przyrządzić nawet bez użycia tego urządzenia. Zamiast klasycznej zapiekanki, oto przepis na patelniankę.
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego (np. drobiowego),
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 100 g makaronu, np. penne,
- 100 g startego żółtego sera,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1/2 pora,
- 1/2 cebuli,
- 1 mała cukinia,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
- szczypta mielonej ostrej papryki,
- oliwa lub olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę lub olej i podsmaż cebulę i pora. Dodaj czosnek i pozostałe warzywa. Smaż przez ok. 2-3 minuty.
- Dodaj mięso i podsmażaj, aż zmieni kolor. Nadmiar tłuszczu usuń przy pomocy kawałka ręcznika. Dodaj przyprawy i zamieszaj.
- Dodaj pomidory z puszki, zamieszaj i podsmażaj przez ok. 3 minuty.
- Do puszki po pomidorach wlej wodę do ok. połowy wysokości. Wlej na patelnię i dodaj makaron.
- Zamieszaj i przykryj patelnię. Podsmażaj przez kilka minut (ok. minutę krócej, niż zaleca opakowanie makaronu).
- Odkryj patelnię, wierzch posyp serem. Przykryj ponownie i odczekaj, aż ser się całkowicie roztopi.
- Przed podaniem posyp patelniankę świeżo siekaną bazylią, pietruszką lub ulubionymi ziołami.
Patelnianka to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad. Danie jest sycące i pożywne, a do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników ani czasu. Jeśli szukasz pomysłu na smaczne i proste danie, wypróbuj patelniankę!