Na patelnię wrzucam makaron i kilka składników. Po 20 minutach mam pyszną zapiekankę

Zapiekanka makaronowa z patelni
Zapiekanka makaronowa z patelni
Źródło zdjęć: © Freepik

26.09.2023 13:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chcesz przygotować pyszną zapiekankę, ale nie masz czasu na piekarnik? Wypróbuj patelniankę. To szybkie i proste danie, które przygotujesz w 20 minut.

Zapiekanki to pyszne i sycące dania, które można przygotować z najróżniejszych składników. Tradycyjnie zapiekanki piecze się w piekarniku, ale istnieje również szybsza i prostsza wersja tego dania - patelnianka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patelnianka to zapiekanka bez piekarnika. Przygotowuje się ją na dużej patelni, na której podsmaża się wszystkie składniki. Dzięki temu danie jest gotowe w kilkanaście minut i co chyba najważniejsze nie trzeba czyścić piekarnika.

Przepis na patelniankę: Szybka i pyszna alternatywa dla zapiekanki

Tradycyjnie zapiekanki przygotowuje się w piekarniku, ale okazuje się, że można je przyrządzić nawet bez użycia tego urządzenia. Zamiast klasycznej zapiekanki, oto przepis na patelniankę.

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego (np. drobiowego),
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 100 g makaronu, np. penne,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1/2 pora,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 mała cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • szczypta mielonej ostrej papryki,
  • oliwa lub olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę lub olej i podsmaż cebulę i pora. Dodaj czosnek i pozostałe warzywa. Smaż przez ok. 2-3 minuty.
  2. Dodaj mięso i podsmażaj, aż zmieni kolor. Nadmiar tłuszczu usuń przy pomocy kawałka ręcznika. Dodaj przyprawy i zamieszaj.
  3. Dodaj pomidory z puszki, zamieszaj i podsmażaj przez ok. 3 minuty.
  4. Do puszki po pomidorach wlej wodę do ok. połowy wysokości. Wlej na patelnię i dodaj makaron.
  5. Zamieszaj i przykryj patelnię. Podsmażaj przez kilka minut (ok. minutę krócej, niż zaleca opakowanie makaronu).
  6. Odkryj patelnię, wierzch posyp serem. Przykryj ponownie i odczekaj, aż ser się całkowicie roztopi.
  7. Przed podaniem posyp patelniankę świeżo siekaną bazylią, pietruszką lub ulubionymi ziołami.

Patelnianka to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad. Danie jest sycące i pożywne, a do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników ani czasu. Jeśli szukasz pomysłu na smaczne i proste danie, wypróbuj patelniankę!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także