WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Na patelnię wrzucam makaron i kilka składników. Po 20 minutach mam pyszną zapiekankę

Chcesz przygotować pyszną zapiekankę, ale nie masz czasu na piekarnik? Wypróbuj patelniankę. To szybkie i proste danie, które przygotujesz w 20 minut.

Zapiekanka makaronowa z patelni Zapiekanka makaronowa z patelni
Źródło zdjęć: © Freepik
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Zapiekanki to pyszne i sycące dania, które można przygotować z najróżniejszych składników. Tradycyjnie zapiekanki piecze się w piekarniku, ale istnieje również szybsza i prostsza wersja tego dania - patelnianka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Patelnianka to zapiekanka bez piekarnika. Przygotowuje się ją na dużej patelni, na której podsmaża się wszystkie składniki. Dzięki temu danie jest gotowe w kilkanaście minut i co chyba najważniejsze nie trzeba czyścić piekarnika.

Przepis na patelniankę: Szybka i pyszna alternatywa dla zapiekanki

Tradycyjnie zapiekanki przygotowuje się w piekarniku, ale okazuje się, że można je przyrządzić nawet bez użycia tego urządzenia. Zamiast klasycznej zapiekanki, oto przepis na patelniankę.

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego (np. drobiowego),
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 100 g makaronu, np. penne,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1/2 pora,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 mała cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • szczypta mielonej ostrej papryki,
  • oliwa lub olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę lub olej i podsmaż cebulę i pora. Dodaj czosnek i pozostałe warzywa. Smaż przez ok. 2-3 minuty.
  2. Dodaj mięso i podsmażaj, aż zmieni kolor. Nadmiar tłuszczu usuń przy pomocy kawałka ręcznika. Dodaj przyprawy i zamieszaj.
  3. Dodaj pomidory z puszki, zamieszaj i podsmażaj przez ok. 3 minuty.
  4. Do puszki po pomidorach wlej wodę do ok. połowy wysokości. Wlej na patelnię i dodaj makaron.
  5. Zamieszaj i przykryj patelnię. Podsmażaj przez kilka minut (ok. minutę krócej, niż zaleca opakowanie makaronu).
  6. Odkryj patelnię, wierzch posyp serem. Przykryj ponownie i odczekaj, aż ser się całkowicie roztopi.
  7. Przed podaniem posyp patelniankę świeżo siekaną bazylią, pietruszką lub ulubionymi ziołami.

Patelnianka to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad. Danie jest sycące i pożywne, a do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników ani czasu. Jeśli szukasz pomysłu na smaczne i proste danie, wypróbuj patelniankę!

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze