WAŻNE
TERAZ

Człowiek Putina w ONZ uderza w Polskę. Kłamliwe słowa

Na suchy ryż kładę kawałki kurczaka i zapiekam. Ten obiad niemal robi się sam

Są takie dni, kiedy gotowanie obiadu to ostatnia rzecz, na którą masz ochotę. Ale coś zjeść trzeba – najlepiej coś, co nie wymaga stania nad garnkami, a przy tym smakuje obłędnie. Tu na pomoc przychodzi kurczak pieczony na ryżu – danie z kategorii "wrzuć wszystko do naczynia i zapomnij, aż zapach sam cię zawoła". Soczyste mięso, aromatyczny ryż i złocista skórka – wszystko piecze się razem, bez mieszania i bez zbędnych ceregieli.

Kurczak zapiekany na ryżu smakuje genialnieKurczak zapiekany na ryżu smakuje genialnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov

Wchodzisz do kuchni, patrzysz na zegarek, a tam za pół godziny ktoś głodny zacznie dopytywać, co dziś na obiad. Znasz to? W takich momentach sięgam po mój sprawdzony patent: kurczak pieczony na ryżu. Nie mieszam, nie podsmażam, nie gotuję osobno ryżu. Po prostu układam wszystko warstwowo w jednej formie, wstawiam do piekarnika i... zapominam na godzinę. A kiedy wyjmuję, mam danie jak z niedzielnego obiadu – soczyste mięso, aromatyczny ryż i złocistą skórkę. Wszystko gotowe bez nerwów i bez góry naczyń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pałki z kurczaka w cieście. Takich pysznych nie kupisz w sklepie

Przepis na pałki kurczaka z ryżem

Kurczak pieczony na ryżu to idealne danie dla zapracowanych, głodnych i… zmęczonych zmywaniem. Składniki są proste, przygotowanie banalne, a smak jak z rodzinnego obiadu. I najlepsze: wszystko robi się w jednym naczyniu – praktycznie bez twojego udziału.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szkl. długoziarnistego ryżu (np. basmati lub jaśminowego),
  • 2 szkl. bulionu drobiowego (lub wody z kostką rosołową w kryzysowych sytuacjach),
  • 4 pałki z kurczaka (lub udka z kością i skórą),
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180°C (góra-dół). Formę do zapiekania smaruję lekko olejem. Na dno wsypuję suchy, niepłukany ryż, dodaję cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wlewam bulion. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam.
  2. Kurczaka oprószam solą, pieprzem i papryką, smaruję roztopionym masłem i układam na wierzchu ryżu, skórką do góry. Przykrywam formę folią aluminiową i wstawiam do piekarnika na 45 minut.
  3. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę jeszcze 20-25 minut, aż kurczak się zarumieni, a ryż wchłonie cały płyn.
  4. Przed podaniem zostawiam danie na 5 minut, żeby "doszło".
  5. Podaję z sałatką z kapusty pekińskiej, ale sprawdzą się również inne surówki.

Dlaczego nie trzeba gotować ryżu wcześniej?

To pytanie pojawia się często – i całkiem słusznie. Ale właśnie w tym tkwi magia tego przepisu. Surowy ryż gotuje się bezpośrednio w piekarniku, chłonąc nie tylko bulion, ale też soki z mięsa i przyprawy. Dzięki temu nie jest nijaki – jak po zwykłym gotowaniu w wodzie – tylko pełen głębokiego smaku. Co więcej, ryż nie rozgotowuje się, bo płyn jest idealnie odmierzoną porcją. Wystarczy go nie płukać, by zachował lekką kleistość i pomógł związać całość w przyjemną, miękką strukturę. To sposób, który oszczędza czas i gwarantuje aromatyczny efekt bez wysiłku.

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców