Najgorszy rodzaj ryżu. Po ugotowaniu zamienia się w truciznę

Ryż w woreczku ma wielu zwolenników i przeciwników. Wydaje się, że ma wiele zalet, na przykład łatwo go ugotować. Okazuje się jednak, że to najgorszy rodzaj ryżu. Po ugotowaniu zamienia się bowiem w truciznę.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz C, które rozpuszczają się w wodzie. Jeśli gotujesz ryż w woreczku, nie dostarczysz sobie tych składników odżywczych. Zostają one w wodzie, którą i tak wylewasz do zlewu. To jednak nie są wszystkie minusy tego rodzaju ryżu. Lista jest naprawdę bardzo długa. Kasza gotowana w woreczku również jest bardzo szkodliwa.

Ryż w woreczku po ugotowaniu staje się trucizną

Przyjęło się, że gotowanie w woreczkach trwa krócej. Nic bardziej mylnego, czas obróbki termicznej jest bardzo podobny, a odmierzenie odpowiednich proporcji nie zajmuje dużo czasu. Ryż kupowany w kilogramowych opakowaniach lub luzem jest o wiele tańszy niż ten w woreczku.

To nie jest jednak największy problem. Woreczki produkowane są z Bisfenolu A, który jest dla nas bardzo szkodliwy. Podczas gotowania przenika on do ryżu, a podczas jedzenia do naszego organizmu. Substancja  przypomina estrogen, dlatego ciało ją cały czas magazynuje. Skutkiem takiego stanu rzeczy są problemy z tarczycą, otyłość, może przyczynić się do rozwoju raka piersi. Bisfenol A jest bardzo toksyczny, a najbardziej uważać na niego powinny kobiety w ciąży oraz dzieci. Podobnie jest z kaszą.

Obrazek
Ryż w woreczku jest szkodliwy, lepiej wybrać sypki (Pexels)

Jaki ryż wybrać? Na rynku mamy mnóstwo rodzajów

Już wiemy, ze ryż w woreczku to najgorszy możliwy wybór i nie powinniśmy nawet patrzeć na tę półkę. Kiedy jesteśmy w sklepie, często stoimy przed pewnym dylematem. Który ryż wybrać? Wszystko zależy od tego, co chcemy przygotować. Na rynku znajdziemy ryż:

  • jaśminowy - idealny do deserów,
  • długoziarnisty - po ugotowaniu się nie klei, dlatego sprawdzi się jako składnik sałatek, zup i farszów,
  • basmanti - ma lekko orzechowy posmak i nadaje się do dań z kuchni orientalnej,
  • arborio i carnaroli - zawierają dużo skrobi, ale ziarenka są jędrne; idealne do risotto, sałatek i farszu,
  • krótkoziarnisty - po ugotowaniu jest kleisty, bardzo łatwo jeść go pałeczkami, więc robi furorę w krajach azjatyckich; dodaje się go często do sushi.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie