Najgorszy rodzaj ryżu. Po ugotowaniu zamienia się w truciznę

Ryż w woreczku ma wielu zwolenników i przeciwników. Wydaje się, że ma wiele zalet, na przykład łatwo go ugotować. Okazuje się jednak, że to najgorszy rodzaj ryżu. Po ugotowaniu zamienia się bowiem w truciznę.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz C, które rozpuszczają się w wodzie. Jeśli gotujesz ryż w woreczku, nie dostarczysz sobie tych składników odżywczych. Zostają one w wodzie, którą i tak wylewasz do zlewu. To jednak nie są wszystkie minusy tego rodzaju ryżu. Lista jest naprawdę bardzo długa. Kasza gotowana w woreczku również jest bardzo szkodliwa.

Ryż w woreczku po ugotowaniu staje się trucizną

Przyjęło się, że gotowanie w woreczkach trwa krócej. Nic bardziej mylnego, czas obróbki termicznej jest bardzo podobny, a odmierzenie odpowiednich proporcji nie zajmuje dużo czasu. Ryż kupowany w kilogramowych opakowaniach lub luzem jest o wiele tańszy niż ten w woreczku.

To nie jest jednak największy problem. Woreczki produkowane są z Bisfenolu A, który jest dla nas bardzo szkodliwy. Podczas gotowania przenika on do ryżu, a podczas jedzenia do naszego organizmu. Substancja  przypomina estrogen, dlatego ciało ją cały czas magazynuje. Skutkiem takiego stanu rzeczy są problemy z tarczycą, otyłość, może przyczynić się do rozwoju raka piersi. Bisfenol A jest bardzo toksyczny, a najbardziej uważać na niego powinny kobiety w ciąży oraz dzieci. Podobnie jest z kaszą.

Obrazek
Ryż w woreczku jest szkodliwy, lepiej wybrać sypki (Pexels)

Jaki ryż wybrać? Na rynku mamy mnóstwo rodzajów

Już wiemy, ze ryż w woreczku to najgorszy możliwy wybór i nie powinniśmy nawet patrzeć na tę półkę. Kiedy jesteśmy w sklepie, często stoimy przed pewnym dylematem. Który ryż wybrać? Wszystko zależy od tego, co chcemy przygotować. Na rynku znajdziemy ryż:

  • jaśminowy - idealny do deserów,
  • długoziarnisty - po ugotowaniu się nie klei, dlatego sprawdzi się jako składnik sałatek, zup i farszów,
  • basmanti - ma lekko orzechowy posmak i nadaje się do dań z kuchni orientalnej,
  • arborio i carnaroli - zawierają dużo skrobi, ale ziarenka są jędrne; idealne do risotto, sałatek i farszu,
  • krótkoziarnisty - po ugotowaniu jest kleisty, bardzo łatwo jeść go pałeczkami, więc robi furorę w krajach azjatyckich; dodaje się go często do sushi.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥