Wiele osób zastanawia się, czy płukać makaron po ugotowaniu. Odpowiedź nie jest wcale taka prosta

Makaron to produkt, który króluje nie tylko we włoskiej, ale i w polskiej kuchni. Spożywa się go zarówno ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami. Jego największą zaletą, oprócz smaku, jest szybkość przygotowaniu. Gotuje się go maksymalnie 10 minut. Ale, czy płukanie makaronu po ugotowaniu, to dobre rozwiązanie? Postanowiliśmy to sprawdzić.

ObrazekPłukanie makaronu po ugotowaniu - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Płukanie makaronu po ugotowaniu - dlaczego nie należy tego robić?

Pomimo tego, że gotowanie makaronu jest banalne, to niektóre rozwiązania mogą okazać się niekoniecznie dobrym posunięciem, podczas przygotowania swojego ulubionego obiadu. Do takiej kategorii na pewno należy zaliczyć płukanie makaronu po ugotowaniu. Często robi się to nieświadomie, podczas odcedzania makaronu w durszlaku, kiedy to niemal "z automatu" puszcza się zimną wodę i płucze się nią makaron. Okazuje się, że to fatalny błąd mogący zrujnować każde danie, w którym podstawą jest makaron. Dlaczego nie należy tak robić?

Kiedy solić makaron- Pyszności źródło Canva(1)
Kiedy solić makaron- Pyszności źródło Canva(1)

Pamiętaj, że zimna woda wypłukuje z makaronu skrobię, przez co traci on swój smak i powoduje, że przygotowany przez ciebie sos, będzie z niego spływał. Wystarczy go jedynie odcedzić. Jest jednak pewien wyjątek, kiedy można to zrobić. Płukanie makaronu jest dozwolone w przypadku, gdy przygotowujesz sałatkę makaronową. Taki patent sprawi, że zachowa on swoją sprężystość i nie będzie się sklejał z pozostałymi składnikami, które są wykorzystywane przez ciebie do przygotowania sałatki.

Jak przygotować najlepszy makaron?

Skoro już wiesz, dlaczego płukanie makaronu po ugotowaniu nie jest wskazane, to dobrze jest poznać najważniejsze wskazówki, dzięki którym przygotujesz najlepszą pastę. Idealny makaron to ten ugotowany al dente. Jest to najczęściej kilka minut - najlepiej będzie ocenić poprzez spróbowanie makaronu, czy ma on odpowiednią miękkość. Staraj się wybrać dobrej jakości makaron, niezależnie czy robisz spaghetti, czy makaron z truskawkami. Niezwykle istotny jest również garnek, w którym będzie gotowany makaron.

Obrazek
Gotowanie makaronu - Pyszności; foto: Canva

Musi być on odpowiednio duży - tak, by produkt miał odpowiednią ilość miejsca w gotującej się wodzie. A skoro o niej mowa, to na każde 100 g makaronu wymagany jest litr wody. Aby zapobiec sklejaniu się makaronu, możesz dodać odrobinę oleju lub oliwy z oliwek do gotującej się wody. Pamiętaj, by makaron wrzucać do wrzącej, osolonej wody.

Lubisz dania z makaronu? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na muszelki z kurczakiem w sosie śmietanowym z pieczarkami:

Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita