Na świątecznym stole stawiam ten piernik. Nie ma lepszego przepisu

To ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Bożego Narodzenia. Tak przygotowany piernik deklasuje wszystkie inne przepisy, które znam i zawsze znika do ostatniego okruszka.

Świąteczny piernikŚwiąteczny piernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | gkrphoto

Ucierane ciasta mają szczególne miejsce w moim sercu i nie rezygnuję z nich nawet podczas Bożego Narodzenia. Nic nie kojarzy się tak bardzo ze świętami jak pyszny piernik. Chociaż zazwyczaj przygotowuje się go w wielu wersjach, to właśnie w tej klasycznej odsłonie podaję go najczęściej, a całość znika zwykle pierwszego dnia.

Ciasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszek

Ucierany piernik

Piernik przygotowany metodą ucierania jest wyjątkowo smaczny, ponieważ miód i przyprawy mają czas, by równomiernie przeniknąć ciasto. Dodatek ubitych białek nadaje mu lekką strukturę, dzięki czemu każdy kęs jest miękki, aromatyczny i wręcz rozpływa się w ustach.

Jeśli lubisz piernik z dodatkami, warto dorzucić do środka garść bakalii, rodzynek lub orzechów, które nadadzą ciastu jeszcze bardziej świątecznego charakteru. Doskonale sprawdzi się też polewa czekoladowa, która podkreśli miodowy smak wypieku, albo proste wykończenie w postaci cukru pudru. Dzięki takim dodatkom piernik staje się jeszcze smaczniejszy, aromatyczniejszy i pięknie prezentuje się na świątecznym stole.

Przepis na ucierany piernik

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 125 g miodu,
  • 125 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 50 g masła,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika.

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej delikatnie mleko w małym rondelku.
  2. W osobnym garnuszku połącz miód, cukier i masło, podgrzewając na małym ogniu aż składniki się stopią i utworzą jednolitą masę.
  3. Następnie odstaw do przestudzenia.
  4. Oddziel żółtko od białka.
  5. Rozpuść sodę w ciepłym mleku i dodaj ją do przestudzonej masy miodowo-maślanej razem z żółtkiem i przyprawą do piernika.
  6. Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub łyżką.
  7. Przesiej mąkę do dużej miski i stopniowo dodawaj mokre składniki, mieszając łyżką aż powstanie jednolite, gęste ciasto.
  8. Odstaw na kilka minut.
  9. W osobnej misce ubij białko na sztywną pianę.
  10. Delikatnie wmieszaj je do ciasta piernikowego.
  11. Przygotuj keksówkę, wyłóż ją papierem do pieczenia i przełóż ciasto, wygładź wierzch .
  12. Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni Celsjusza.
  13. Wstaw keksówkę do środkowej części piekarnika i piecz przez 50 i po tym czasie sprawdź za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek wyjdzie mokry, wydłuż czas pieczenia do 60 minut.
  14. Po upieczeniu wyjmij piernik z piekarnika, odczekaj kilka minut.
  15. Następnie wyjmij z foremki i pozostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯