WAŻNE
TERAZ

Polacy z flotylli do Gazy zostaną deportowani z Izraela

Na Święta postaw kapustę Magdy Gessler. Na dokładkę możesz nie zdążyć

Kiedy na stole pojawia się kapusta z grochem przygotowana według przepisy Magdy Gessler, wszyscy od razu robią miejsce na talerzu. Niepozorne danie to pochwała prostoty, w której skrywa się wyjątkowy smak.

Groch z kapustą według Magdy GesslerGroch z kapustą według Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole z mięs gości tylko ryba. Próżno więc szukać mięsnego bigosu. Godnie zastąpi go jednak kapusta z grochem. To danie, które na talerzach gości bardzo rzadko poza Wigilią. Jest sycące, smaczne i proste w przygotowaniu. Nie trzeba być zapalonym kucharzem lub domowym masterchefem - z przepisem Magdy Gessler poradzi sobie nawet amator.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje sposoby dekoracji świątecznych babeczek

Groch z kapustą Magdy Gessler

Groch z kapustą to danie, które od wieków gości na polskich stołach. To połączenie było naturalną konsekwencją dostępności produktów oraz potrzeby stworzenia sycącego i pożywnego posiłku. To danie, które na wigilijnym stole gości od pokoleń.

Wigilijna kapusta z grochem z przyprawami
Wigilijna kapusta z grochem z przyprawami © Adobe Stock

Swój przepis na tę potrawę ma również znana restauratorka i gwiazda stacji TVN, Magda Gessler. Bazuje on na zaledwie kilku prostych składnikach i przyprawach, które nadają odpowiedni ton całemu daniu. Nie może tutaj zabraknąć przede wszystkim majeranku, który łagodzi wiatropędne właściwości kapusty i grochu.

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 500 g grochu,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 2 liście laurowe,
  • 4-6 kulek ziela angielskiego,
  • szczypta majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku umieść kapustę, dorzuć ziele angielskie, liście laurowe i podlej całość wodą.
  2. Gotuj na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka.
  3. W osobnym garnku ugotuj w osolonej wodzie groch. Musi być miękki, ale nierozpadający się. Odsącz i odstaw do przestudzenia.
  4. Ugotowany groch dodaj do kapusty.
  5. Cebulę pokrój w cienkie pióra lub drobną kosteczkę i podsmaż na smalcu. Jeśli chcesz, by danie było w pełni bezmięsne, użyj oleju roślinnego.
  6. Cebulę dodaj do grochu z kapustą.
  7. Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem.

Prosta i smaczna kiszona kapusta z grochem jest już gotowa. Najlepiej smakuje na następny dzień, więc można zajadać się nią również w Boże Narodzenie. Podaj ją z kromką pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę