PrzepisBoże NarodzenieNa Święta postaw kapustę Magdy Gessler. Na dokładkę możesz nie zdążyć

Na Święta postaw kapustę Magdy Gessler. Na dokładkę możesz nie zdążyć

Kiedy na stole pojawia się kapusta z grochem przygotowana według przepisy Magdy Gessler, wszyscy od razu robią miejsce na talerzu. Niepozorne danie to pochwała prostoty, w której skrywa się wyjątkowy smak.

Groch z kapustą według Magdy Gessler
Groch z kapustą według Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole z mięs gości tylko ryba. Próżno więc szukać mięsnego bigosu. Godnie zastąpi go jednak kapusta z grochem. To danie, które na talerzach gości bardzo rzadko poza Wigilią. Jest sycące, smaczne i proste w przygotowaniu. Nie trzeba być zapalonym kucharzem lub domowym masterchefem - z przepisem Magdy Gessler poradzi sobie nawet amator.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Groch z kapustą Magdy Gessler

Groch z kapustą to danie, które od wieków gości na polskich stołach. To połączenie było naturalną konsekwencją dostępności produktów oraz potrzeby stworzenia sycącego i pożywnego posiłku. To danie, które na wigilijnym stole gości od pokoleń.

Wigilijna kapusta z grochem z przyprawami
Wigilijna kapusta z grochem z przyprawami© Adobe Stock

Swój przepis na tę potrawę ma również znana restauratorka i gwiazda stacji TVN, Magda Gessler. Bazuje on na zaledwie kilku prostych składnikach i przyprawach, które nadają odpowiedni ton całemu daniu. Nie może tutaj zabraknąć przede wszystkim majeranku, który łagodzi wiatropędne właściwości kapusty i grochu.

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 500 g grochu,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 2 liście laurowe,
  • 4-6 kulek ziela angielskiego,
  • szczypta majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku umieść kapustę, dorzuć ziele angielskie, liście laurowe i podlej całość wodą.
  2. Gotuj na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka.
  3. W osobnym garnku ugotuj w osolonej wodzie groch. Musi być miękki, ale nierozpadający się. Odsącz i odstaw do przestudzenia.
  4. Ugotowany groch dodaj do kapusty.
  5. Cebulę pokrój w cienkie pióra lub drobną kosteczkę i podsmaż na smalcu. Jeśli chcesz, by danie było w pełni bezmięsne, użyj oleju roślinnego.
  6. Cebulę dodaj do grochu z kapustą.
  7. Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem.

Prosta i smaczna kiszona kapusta z grochem jest już gotowa. Najlepiej smakuje na następny dzień, więc można zajadać się nią również w Boże Narodzenie. Podaj ją z kromką pieczywa. Smacznego!

przepispotrawy wigilijneMagda Gessler

Wybrane dla Ciebie