Na Święta postaw kapustę Magdy Gessler. Na dokładkę możesz nie zdążyć
Kiedy na stole pojawia się kapusta z grochem przygotowana według przepisy Magdy Gessler, wszyscy od razu robią miejsce na talerzu. Niepozorne danie to pochwała prostoty, w której skrywa się wyjątkowy smak.
Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole z mięs gości tylko ryba. Próżno więc szukać mięsnego bigosu. Godnie zastąpi go jednak kapusta z grochem. To danie, które na talerzach gości bardzo rzadko poza Wigilią. Jest sycące, smaczne i proste w przygotowaniu. Nie trzeba być zapalonym kucharzem lub domowym masterchefem - z przepisem Magdy Gessler poradzi sobie nawet amator.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Groch z kapustą Magdy Gessler
Groch z kapustą to danie, które od wieków gości na polskich stołach. To połączenie było naturalną konsekwencją dostępności produktów oraz potrzeby stworzenia sycącego i pożywnego posiłku. To danie, które na wigilijnym stole gości od pokoleń.
Swój przepis na tę potrawę ma również znana restauratorka i gwiazda stacji TVN, Magda Gessler. Bazuje on na zaledwie kilku prostych składnikach i przyprawach, które nadają odpowiedni ton całemu daniu. Nie może tutaj zabraknąć przede wszystkim majeranku, który łagodzi wiatropędne właściwości kapusty i grochu.
Składniki:
- 1,5 kg kiszonej kapusty,
- 500 g grochu,
- 2 cebule,
- 2 łyżki smalcu,
- 2 liście laurowe,
- 4-6 kulek ziela angielskiego,
- szczypta majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku umieść kapustę, dorzuć ziele angielskie, liście laurowe i podlej całość wodą.
- Gotuj na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka.
- W osobnym garnku ugotuj w osolonej wodzie groch. Musi być miękki, ale nierozpadający się. Odsącz i odstaw do przestudzenia.
- Ugotowany groch dodaj do kapusty.
- Cebulę pokrój w cienkie pióra lub drobną kosteczkę i podsmaż na smalcu. Jeśli chcesz, by danie było w pełni bezmięsne, użyj oleju roślinnego.
- Cebulę dodaj do grochu z kapustą.
- Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem.
Prosta i smaczna kiszona kapusta z grochem jest już gotowa. Najlepiej smakuje na następny dzień, więc można zajadać się nią również w Boże Narodzenie. Podaj ją z kromką pieczywa. Smacznego!