WAŻNE
TERAZ

Tylko w WP: Ministra o nowych uprawnieniach inspekcji pracy

Na Święta postaw kapustę Magdy Gessler. Na dokładkę możesz nie zdążyć

Kiedy na stole pojawia się kapusta z grochem przygotowana według przepisy Magdy Gessler, wszyscy od razu robią miejsce na talerzu. Niepozorne danie to pochwała prostoty, w której skrywa się wyjątkowy smak.

Groch z kapustą według Magdy GesslerGroch z kapustą według Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole z mięs gości tylko ryba. Próżno więc szukać mięsnego bigosu. Godnie zastąpi go jednak kapusta z grochem. To danie, które na talerzach gości bardzo rzadko poza Wigilią. Jest sycące, smaczne i proste w przygotowaniu. Nie trzeba być zapalonym kucharzem lub domowym masterchefem - z przepisem Magdy Gessler poradzi sobie nawet amator.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje sposoby dekoracji świątecznych babeczek

Groch z kapustą Magdy Gessler

Groch z kapustą to danie, które od wieków gości na polskich stołach. To połączenie było naturalną konsekwencją dostępności produktów oraz potrzeby stworzenia sycącego i pożywnego posiłku. To danie, które na wigilijnym stole gości od pokoleń.

Wigilijna kapusta z grochem z przyprawami
Wigilijna kapusta z grochem z przyprawami © Adobe Stock

Swój przepis na tę potrawę ma również znana restauratorka i gwiazda stacji TVN, Magda Gessler. Bazuje on na zaledwie kilku prostych składnikach i przyprawach, które nadają odpowiedni ton całemu daniu. Nie może tutaj zabraknąć przede wszystkim majeranku, który łagodzi wiatropędne właściwości kapusty i grochu.

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 500 g grochu,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 2 liście laurowe,
  • 4-6 kulek ziela angielskiego,
  • szczypta majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku umieść kapustę, dorzuć ziele angielskie, liście laurowe i podlej całość wodą.
  2. Gotuj na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka.
  3. W osobnym garnku ugotuj w osolonej wodzie groch. Musi być miękki, ale nierozpadający się. Odsącz i odstaw do przestudzenia.
  4. Ugotowany groch dodaj do kapusty.
  5. Cebulę pokrój w cienkie pióra lub drobną kosteczkę i podsmaż na smalcu. Jeśli chcesz, by danie było w pełni bezmięsne, użyj oleju roślinnego.
  6. Cebulę dodaj do grochu z kapustą.
  7. Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem.

Prosta i smaczna kiszona kapusta z grochem jest już gotowa. Najlepiej smakuje na następny dzień, więc można zajadać się nią również w Boże Narodzenie. Podaj ją z kromką pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀