Świąteczny bigos podlewam tylko tym płynem. Goście mlaskają z uznaniem i dopytują o przepis

Kiedy na stole pojawia się mój popisowy bigos, wszyscy zacierają ręce i niecierpliwie czekają na swoją kolej. Pozornie proste danie zaskakuje smakiem, który pokochają twoi bliscy.

Świąteczny bigos nabierze więcej smakuŚwiąteczny bigos nabierze więcej smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Bigos to staropolskie danie, które znane jest od wielu pokoleń. Przez lata ulegał modyfikacjom, każda gospodyni ma też swój własny patent i składniki. Wszystkie przepisy łączy jedno - długie duszenie, które pozwala wydobyć cały smak i aromat. Do swojego bigosu dodaję obowiązkowo wodę, w której wcześniej gotowały się grzyby. Ten niepozorny dodatek sprawi, że zwykłe danie nabierze niezwykłego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panna cotta z żurawiną zachwyca już w pucharku. Po spróbowaniu jest jeszcze lepiej

Jak zrobić bigos na Święta?

Chociaż bigos składników, to warto zadbać o to, by były najlepszej jakości. Wszystko zaczyna się oczywiście od kapusty. Warto wybrać smaczną, naturalnie kiszoną kapustę i połączyć ją ze słodką. Dzięki temu danie będzie zbilansowane w smaku i zyska na chrupkości i świeżości.

Bigos - Pyszności
Bigos to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole - Pyszności © Canva | Dar1930

Tłuszcz to znany nośniki smaku, więc nie może go zabraknąć w bigosie. W wersji bezmięsnej, pojawiającej się często w czasie wigilijnej kolacji, zaleca się łączenie różnych olejów, np. rzepakowego, słonecznikowego i lnianego, co pozwala uzyskać bogatszy smak. W klasycznej odsłonie tego dania najczęściej wykorzystuje się tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec czy wytopiony tłuszcz z mięsa.

Ten dodatek podkręci smak

Aby bigos był jeszcze bardziej aromatyczny, warto dorzucić do niego suszone śliwki oraz grzyby. Te drugie należy wcześniej namoczyć. Po moczeniu należy je obgotować, poszatkować i wrzucić do bigosu.

Bigos - Pyszności
Bigos dzięki wodzie po grzybach nabierze więcej smaku - Pyszności © Canva | Dar1930

W moim domu wykorzystuje się wodę, w której gotowały się grzyby. To prawdziwa skarbnica smaku, która podkręci aromat bigosu. Zamiast podlewać duszącą się kapustę zwykłą kranówką, postaw na płyn po gotowaniu grzybów. Dzięki niej bigos nabiera charakterystycznego grzybowego aromatu.

Zacznij gotować kapustę na bigos właśnie na tej wodzie. Dzięki temu kapusta wchłonie wszystkie aromaty grzybów.

Nie zapomnij o wędzonce

Jeśli chcesz dodać dymny aromat bigosowi, sięgnij po wędzony boczek. Sprawdzą się także wędzone śliwki, chociaż nie każdy jest fanem ich smaku. Wśród przypraw można sięgnąć także po wędzoną paprykę. To proste dodatki, które wydobędą głębię z duszonej kapusty z mięsem.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥