WAŻNE
TERAZ

Polacy z Flotylli Sumud "bezpiecznie wylądowali" w Atenach

Świąteczny bigos podlewam tylko tym płynem. Goście mlaskają z uznaniem i dopytują o przepis

Kiedy na stole pojawia się mój popisowy bigos, wszyscy zacierają ręce i niecierpliwie czekają na swoją kolej. Pozornie proste danie zaskakuje smakiem, który pokochają twoi bliscy.

Świąteczny bigos nabierze więcej smakuŚwiąteczny bigos nabierze więcej smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Bigos to staropolskie danie, które znane jest od wielu pokoleń. Przez lata ulegał modyfikacjom, każda gospodyni ma też swój własny patent i składniki. Wszystkie przepisy łączy jedno - długie duszenie, które pozwala wydobyć cały smak i aromat. Do swojego bigosu dodaję obowiązkowo wodę, w której wcześniej gotowały się grzyby. Ten niepozorny dodatek sprawi, że zwykłe danie nabierze niezwykłego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panna cotta z żurawiną zachwyca już w pucharku. Po spróbowaniu jest jeszcze lepiej

Jak zrobić bigos na Święta?

Chociaż bigos składników, to warto zadbać o to, by były najlepszej jakości. Wszystko zaczyna się oczywiście od kapusty. Warto wybrać smaczną, naturalnie kiszoną kapustę i połączyć ją ze słodką. Dzięki temu danie będzie zbilansowane w smaku i zyska na chrupkości i świeżości.

Bigos - Pyszności
Bigos to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole - Pyszności © Canva | Dar1930

Tłuszcz to znany nośniki smaku, więc nie może go zabraknąć w bigosie. W wersji bezmięsnej, pojawiającej się często w czasie wigilijnej kolacji, zaleca się łączenie różnych olejów, np. rzepakowego, słonecznikowego i lnianego, co pozwala uzyskać bogatszy smak. W klasycznej odsłonie tego dania najczęściej wykorzystuje się tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec czy wytopiony tłuszcz z mięsa.

Ten dodatek podkręci smak

Aby bigos był jeszcze bardziej aromatyczny, warto dorzucić do niego suszone śliwki oraz grzyby. Te drugie należy wcześniej namoczyć. Po moczeniu należy je obgotować, poszatkować i wrzucić do bigosu.

Bigos - Pyszności
Bigos dzięki wodzie po grzybach nabierze więcej smaku - Pyszności © Canva | Dar1930

W moim domu wykorzystuje się wodę, w której gotowały się grzyby. To prawdziwa skarbnica smaku, która podkręci aromat bigosu. Zamiast podlewać duszącą się kapustę zwykłą kranówką, postaw na płyn po gotowaniu grzybów. Dzięki niej bigos nabiera charakterystycznego grzybowego aromatu.

Zacznij gotować kapustę na bigos właśnie na tej wodzie. Dzięki temu kapusta wchłonie wszystkie aromaty grzybów.

Nie zapomnij o wędzonce

Jeśli chcesz dodać dymny aromat bigosowi, sięgnij po wędzony boczek. Sprawdzą się także wędzone śliwki, chociaż nie każdy jest fanem ich smaku. Wśród przypraw można sięgnąć także po wędzoną paprykę. To proste dodatki, które wydobędą głębię z duszonej kapusty z mięsem.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę