PrzepisBoże NarodzenieWrzuć 3 ziarenka do bigosu. Każdy zapyta, czym tak dobrze go doprawiłeś

Wrzuć 3 ziarenka do bigosu. Każdy zapyta, czym tak dobrze go doprawiłeś

W tym roku wykorzystam weekend przed Wigilią na ugotowanie bigosu. Marzy mi się taki konkretny – staropolski z mięsem, wędzoną śliwką i suszonymi grzybami. Smak dodatków podkręcę przyprawą, która potocznie nazywana jest ziarnami. Tak naprawdę są to szyszkojagody. Przygotowanie tego bigosu zajmie mi 3 dni, ale nie będzie to wymagająca praca.

Jak dobrze przyprawić bigos?
Jak dobrze przyprawić bigos?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer

W codziennym pośpiechu często przygotowuję dania na szybko. Dopiero przed świętami Bożego Narodzenia mam czas, żeby zrobić coś ekstra. Bigos gotowany przez 3 dni? Nie ma sprawy. Wbrew pozorom to bardzo prosta sprawa. Zacznę od namoczenia grzybów, podsmażę mięso, dodam kiszoną kapustę, odstawię, podgrzeję, doprawię. Kiedy wrócimy z rodziną ze świątecznego spaceru, rozgrzewająca potrawa będzie już na nas czekać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co roku robię na święta schab w ten sposób i wszyscy są nim zachwyceni

Jak najłatwiej przygotować bigos staropolski?

Bigos, chociaż potrzebuje czasu, aby wszystkie składniki przeszły smakiem dodatków i przypraw, tak naprawdę jest bardzo łatwy do przygotowania. Całą potrawę robię w jednym dużym garnku. Podsmażam kiełbasę z boczkiem. Potem dodaję mięso pokrojone w kostkę. Już na tym etapie wrzucam kilka ziaren jałowca. Podlewam mięso czerwonym winem, w którym idealnie rozchodzi się aromat suszonych owoców. Pozostaje już tylko dodać suszone grzyby i kapustę. Śliwki zostawiam na 3. dzień gotowania.

Czym doprawić bigos na święta?

W bigosie staropolskim nie może zabraknąć standardowych przypraw – do garnka pełnego rozmaitości dodaję liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i owoce jałowca. Stawiam na magiczną "trójkę" – wrzucam po 3 sztuki każdej przyprawy. Tym, co szczególnie nęci, są suszone szyszkojagody bogate w olejki eteryczne, czyli ziarna jałowca.

Cenne właściwości pachnącej przyprawy

Szyszkojagody jałowca powstają z trzech zrośniętych łusek nasiennych. Mają twardą łupinę i aromat przypraw korzennych, dlatego bardziej kojarzą się z ziarnami niż owocami. W ich twardych skorupkach zamknięte są olejki eteryczne, które nie tylko zapewniają świetny smak potraw, ale także korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zawierają flawonoidy, mające działanie antyoksydacyjne, witaminy z grupy D i minerały, takie jak: potas, magnez i żelazo.

Przepis na bigos staropolski

Składniki:

  • Kilka rodzajów mięsa: 1 kiełbasa, 200 g wędzonego boczku, 300 g łopatki wieprzowe, 300 g wołowiny bez kości,
  • 50 g suszonych grzybów – najlepsze są borowiki,
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 owoce jałowca,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 125 g suszonych śliwek,
  • sól, pieprz według uznania.

Wykonanie:

  1. W dużym garnku podsmaż kiełbasę z boczkiem, dodaj pozostałe mięso pokrojone w kostkę. Gdy się zarumieni, zalej czerwonym winem i dopraw ziarnami jałowca. Możesz dodać odrobinę cukru. Pozwól, aby mięso nabrało aromatu.
  2. Wrzuć odciśniętą kiszoną kapustę i namoczone grzyby pokrojone na mniejsze kawałki. Do bigosu wlej także wodę po moczeniu grzybów. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Gotuj przez 1 godzinę. Odstaw do schłodzenia i wstaw do lodówki.
  3. Drugiego dnia wyjmij garnek i podgrzewaj bigos przez kolejną godzinę.
  4. Trzeciego dnia również podgrzej bigos i gotuj z suszonymi śliwkami.

Wybrane dla Ciebie