Wrzuć 3 ziarenka do bigosu. Każdy zapyta, czym tak dobrze go doprawiłeś

W tym roku wykorzystam weekend przed Wigilią na ugotowanie bigosu. Marzy mi się taki konkretny – staropolski z mięsem, wędzoną śliwką i suszonymi grzybami. Smak dodatków podkręcę przyprawą, która potocznie nazywana jest ziarnami. Tak naprawdę są to szyszkojagody. Przygotowanie tego bigosu zajmie mi 3 dni, ale nie będzie to wymagająca praca.

Jak dobrze przyprawić bigos?Jak dobrze przyprawić bigos?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Anna Galuhn

W codziennym pośpiechu często przygotowuję dania na szybko. Dopiero przed świętami Bożego Narodzenia mam czas, żeby zrobić coś ekstra. Bigos gotowany przez 3 dni? Nie ma sprawy. Wbrew pozorom to bardzo prosta sprawa. Zacznę od namoczenia grzybów, podsmażę mięso, dodam kiszoną kapustę, odstawię, podgrzeję, doprawię. Kiedy wrócimy z rodziną ze świątecznego spaceru, rozgrzewająca potrawa będzie już na nas czekać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co roku robię na święta schab w ten sposób i wszyscy są nim zachwyceni

Jak najłatwiej przygotować bigos staropolski?

Bigos, chociaż potrzebuje czasu, aby wszystkie składniki przeszły smakiem dodatków i przypraw, tak naprawdę jest bardzo łatwy do przygotowania. Całą potrawę robię w jednym dużym garnku. Podsmażam kiełbasę z boczkiem. Potem dodaję mięso pokrojone w kostkę. Już na tym etapie wrzucam kilka ziaren jałowca. Podlewam mięso czerwonym winem, w którym idealnie rozchodzi się aromat suszonych owoców. Pozostaje już tylko dodać suszone grzyby i kapustę. Śliwki zostawiam na 3. dzień gotowania.

Czym doprawić bigos na święta?

W bigosie staropolskim nie może zabraknąć standardowych przypraw – do garnka pełnego rozmaitości dodaję liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i owoce jałowca. Stawiam na magiczną "trójkę" – wrzucam po 3 sztuki każdej przyprawy. Tym, co szczególnie nęci, są suszone szyszkojagody bogate w olejki eteryczne, czyli ziarna jałowca.

Cenne właściwości pachnącej przyprawy

Szyszkojagody jałowca powstają z trzech zrośniętych łusek nasiennych. Mają twardą łupinę i aromat przypraw korzennych, dlatego bardziej kojarzą się z ziarnami niż owocami. W ich twardych skorupkach zamknięte są olejki eteryczne, które nie tylko zapewniają świetny smak potraw, ale także korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zawierają flawonoidy, mające działanie antyoksydacyjne, witaminy z grupy D i minerały, takie jak: potas, magnez i żelazo.

Przepis na bigos staropolski

Składniki:

  • Kilka rodzajów mięsa: 1 kiełbasa, 200 g wędzonego boczku, 300 g łopatki wieprzowe, 300 g wołowiny bez kości,
  • 50 g suszonych grzybów – najlepsze są borowiki,
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 owoce jałowca,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 125 g suszonych śliwek,
  • sól, pieprz według uznania.

Wykonanie:

  1. W dużym garnku podsmaż kiełbasę z boczkiem, dodaj pozostałe mięso pokrojone w kostkę. Gdy się zarumieni, zalej czerwonym winem i dopraw ziarnami jałowca. Możesz dodać odrobinę cukru. Pozwól, aby mięso nabrało aromatu.
  2. Wrzuć odciśniętą kiszoną kapustę i namoczone grzyby pokrojone na mniejsze kawałki. Do bigosu wlej także wodę po moczeniu grzybów. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Gotuj przez 1 godzinę. Odstaw do schłodzenia i wstaw do lodówki.
  3. Drugiego dnia wyjmij garnek i podgrzewaj bigos przez kolejną godzinę.
  4. Trzeciego dnia również podgrzej bigos i gotuj z suszonymi śliwkami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"