Na wigilię zapomnij o gołąbkach czy krokietach. Podaj te postne kotleciki, każdy zje przynajmniej po trzy

Podczas przygotowań do Wigilii nie zawsze muszą dominować tradycyjne dania jak gołąbki czy krokiety. Postne kotleciki ziemniaczane stanowią smaczną alternatywę, którą z przyjemnością wybierają wszyscy uczestnicy świątecznej kolacji.

Kotleciki ziemniaczane na wigilięKotleciki ziemniaczane na wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nowe podejście do wigilijnych tradycji

Wigilijny stół często pełen jest tradycyjnych polskich potraw, takich jak groch z kapustą, pierogi, barszcz czy karp. Jednak czasem warto zaskoczyć rodzinę czymś nieco innym. Kotlety ziemniaczane przygotowywane na święta są prostsze do wykonania niż popularne krokiety i szybko stają się hitem wieczoru.

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Szybkie i pyszne

Kotlety, choć zazwyczaj nie kojarzą się z postną Wigilią, dzięki wersji ziemniaczanej świetnie wpisują się w świąteczny klimat. Ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu, co sprawia, że są idealne na świąteczny wieczór, kiedy nikt nie chce spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.

W porównaniu do klasycznych pasztecików zrobisz je w kilka chwil. Do tego masz gwarancję, że nawet dzieci będą zajadać je ze smakiem i na pewno nie poprzestaną tylko na jednym.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 4 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta ostrej i słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odstawić do ostygnięcia.
  2. Jajka ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie i obrać.
  3. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto.
  4. Wszystkie składniki razem zmielić lub rozgnieść, doprawić przyprawami.
  5. Uformować kotleciki i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Te świąteczne kotlety najlepiej smakują na ciepło. Można je przygotować wcześniej, a przed podaniem szybko podgrzać w piekarniku. Życzymy smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Najlepsza polska ryba, a my nie doceniamy jej w święta. Nie ma ości, jest delikatna i pyszna
Najlepsza polska ryba, a my nie doceniamy jej w święta. Nie ma ości, jest delikatna i pyszna
Zaparzam i piję ją rano i wieczorem. Czuję się lekko, a kilogramy lecą w dół
Zaparzam i piję ją rano i wieczorem. Czuję się lekko, a kilogramy lecą w dół
To najszybsze paszteciki do barszczu, jakie znam. A tak smaczne, że nawet dzieci się nimi zajadają
To najszybsze paszteciki do barszczu, jakie znam. A tak smaczne, że nawet dzieci się nimi zajadają
Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie
Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie
Sałatka z tortellini na imprezę. Szybka, sycąca i zawsze się udaje
Sałatka z tortellini na imprezę. Szybka, sycąca i zawsze się udaje
To szybkie ciasto zrobię na święta. Ilość i smak kremu zachwyca gości za każdym razem
To szybkie ciasto zrobię na święta. Ilość i smak kremu zachwyca gości za każdym razem
To najlepszy sposób na brzydki zapach smażonej ryby. W mig pozbędziesz się go w wigilijny wieczór
To najlepszy sposób na brzydki zapach smażonej ryby. W mig pozbędziesz się go w wigilijny wieczór
Zapomnij o pasztecie wysuszonym na wiór. Zawsze trzymam się tych zasad, wychodzi wilgotny i kremowy
Zapomnij o pasztecie wysuszonym na wiór. Zawsze trzymam się tych zasad, wychodzi wilgotny i kremowy
Strzelczyk robi zamiast uszek. Nawet teściowa pochwali ten pomysł
Strzelczyk robi zamiast uszek. Nawet teściowa pochwali ten pomysł
Idealne ciasteczka do popołudniowej kawy. Pachnie w całej kuchni
Idealne ciasteczka do popołudniowej kawy. Pachnie w całej kuchni
Dodaję te dwa składniki. Naleśniki nie pękają i są kremowe
Dodaję te dwa składniki. Naleśniki nie pękają i są kremowe
Rodzina w kuchni zamiast spięć przy garnkach. Przedświąteczna rada Jagny Niedzielskiej
Rodzina w kuchni zamiast spięć przy garnkach. Przedświąteczna rada Jagny Niedzielskiej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀