Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tej ryby w galarecie. Każdy zajada ze smakiem

W wigilijny wieczór na stołach królują ryby pod różnymi postaciami. W moim domu nie może zabraknąć pysznego dorsza w lekkiej galarecie z dodatkiem warzyw. Przepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy tak smaczny, że skuszą się nawet galaretowi sceptycy.

Dorsz w galarecie - PysznościDorsz w galarecie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gdy nadchodzą Święta Bożego Narodzenia, na myśl przychodzi nam wiele tradycyjnych potraw, wśród których nie może z całą pewnością zabraknąć ryb. Karp jest oczywiście klasykiem, ale warto pomyśleć o urozmaiceniu menu i podaniu na kolację wigilijną dorsza w galarecie. Przepis jest naprawdę prosty i niedrogi, więc warto zrobić go samemu, bez korzystania z gotowców. Przygotowywanie wigilijnych potraw to dla wielu osób wyjątkowy czas, pełen radości i oczekiwania, a wspólne pichcenie może być wspaniałą (i pyszną) okazją do zacieśniania więzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak małe puszyste placuszki, to tylko z taką kombinacją smakową. Czyste złoto

Dorsz w galarecie

Wiele osób rezygnuje z przygotowania tego dania, obawiając się, że będzie zbyt skomplikowane, mozolne i trudne. Z tym przepisem jednak szybko zmienisz zdanie. Od kiedy robię tak dorsza, moja rodzina nie wyobraża sobie, aby mogło go zabraknąć na wigilijnym stole. Aby przygotować dorsza w galaretce z warzywami, potrzebujesz tylko kilku składników i trochę wolnego czasu w kuchni.

Dorsz w galarecie - Pyszności
Dorsz w galarecie - Pyszności © Canva | peredniankina

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • kilka gałązek koperku,
  • 2 litry bulionu,
  • 1 opakowanie żelatyny wieprzowej,
  • 500 gramów filetu z dorsza,
  • 1 liść laurowy suszony,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego,
  • 3 ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od filetów z dorsza, które dokładnie myję i osuszam. Następnie doprawiam je solą i pieprzem cytrynowym. Na koniec skrapiam rybę sokiem ze świeżej cytryny i odstawiamy do lodówki na godzinę lub dwie.
  2. Warzywa obieram, myję i wrzucam do garnka. Zalewam bulionem i zagotowuję, dodając też ziarna pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy.
  3. Gdy warzywa będą jeszcze lekko twarde dodaję wcześniej przygotowaną rybę i gotuję jeszcze około 15 minut. Doprawiam do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
  4. Delikatnie wyjmuję rybę, a wywar przecedzam przez gęste sitko.
  5. Marchewkę kroję na talarki i rozkładam po kilka na dnie miseczek. Dekoruję gałązkami koperku (można pominąć), dodaję rybę i znów kilka plasterków marchewki.
  6. Żelatynę namaczam w odrobinie przestudzonego bulionu i odstawiam na około 10 minut.
  7. Po tym czasie żelatynę rozpuszczam w gorącym bulionie i zalewam nią rybę w miseczkach.
  8. Gdy przestygnie, wstawiam do lodówki, by galareta dobrze stężała.

Podaję dorsza w galarecie z cytryną, octem lub sosem chrzanowym i pieczywem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"