PrzepisBoże NarodzenieNa wigilijnym stole nie może zabraknąć tej ryby w galarecie. Każdy zajada ze smakiem

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tej ryby w galarecie. Każdy zajada ze smakiem

W wigilijny wieczór na stołach królują ryby pod różnymi postaciami. W moim domu nie może zabraknąć pysznego dorsza w lekkiej galarecie z dodatkiem warzyw. Przepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy tak smaczny, że skuszą się nawet galaretowi sceptycy.

Dorsz w galarecie - Pyszności
Dorsz w galarecie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

27.11.2023 08:00

Gdy nadchodzą Święta Bożego Narodzenia, na myśl przychodzi nam wiele tradycyjnych potraw, wśród których nie może z całą pewnością zabraknąć ryb. Karp jest oczywiście klasykiem, ale warto pomyśleć o urozmaiceniu menu i podaniu na kolację wigilijną dorsza w galarecie. Przepis jest naprawdę prosty i niedrogi, więc warto zrobić go samemu, bez korzystania z gotowców. Przygotowywanie wigilijnych potraw to dla wielu osób wyjątkowy czas, pełen radości i oczekiwania, a wspólne pichcenie może być wspaniałą (i pyszną) okazją do zacieśniania więzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dorsz w galarecie

Wiele osób rezygnuje z przygotowania tego dania, obawiając się, że będzie zbyt skomplikowane, mozolne i trudne. Z tym przepisem jednak szybko zmienisz zdanie. Od kiedy robię tak dorsza, moja rodzina nie wyobraża sobie, aby mogło go zabraknąć na wigilijnym stole. Aby przygotować dorsza w galaretce z warzywami, potrzebujesz tylko kilku składników i trochę wolnego czasu w kuchni.

Dorsz w galarecie - Pyszności
Dorsz w galarecie - Pyszności© Canva | peredniankina

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • kilka gałązek koperku,
  • 2 litry bulionu,
  • 1 opakowanie żelatyny wieprzowej,
  • 500 gramów filetu z dorsza,
  • 1 liść laurowy suszony,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego,
  • 3 ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od filetów z dorsza, które dokładnie myję i osuszam. Następnie doprawiam je solą i pieprzem cytrynowym. Na koniec skrapiam rybę sokiem ze świeżej cytryny i odstawiamy do lodówki na godzinę lub dwie.
  2. Warzywa obieram, myję i wrzucam do garnka. Zalewam bulionem i zagotowuję, dodając też ziarna pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy.
  3. Gdy warzywa będą jeszcze lekko twarde dodaję wcześniej przygotowaną rybę i gotuję jeszcze około 15 minut. Doprawiam do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
  4. Delikatnie wyjmuję rybę, a wywar przecedzam przez gęste sitko.
  5. Marchewkę kroję na talarki i rozkładam po kilka na dnie miseczek. Dekoruję gałązkami koperku (można pominąć), dodaję rybę i znów kilka plasterków marchewki.
  6. Żelatynę namaczam w odrobinie przestudzonego bulionu i odstawiam na około 10 minut.
  7. Po tym czasie żelatynę rozpuszczam w gorącym bulionie i zalewam nią rybę w miseczkach.
  8. Gdy przestygnie, wstawiam do lodówki, by galareta dobrze stężała.

Podaję dorsza w galarecie z cytryną, octem lub sosem chrzanowym i pieczywem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie