Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tej ryby w galarecie. Każdy zajada ze smakiem
W wigilijny wieczór na stołach królują ryby pod różnymi postaciami. W moim domu nie może zabraknąć pysznego dorsza w lekkiej galarecie z dodatkiem warzyw. Przepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy tak smaczny, że skuszą się nawet galaretowi sceptycy.
27.11.2023 08:00
Gdy nadchodzą Święta Bożego Narodzenia, na myśl przychodzi nam wiele tradycyjnych potraw, wśród których nie może z całą pewnością zabraknąć ryb. Karp jest oczywiście klasykiem, ale warto pomyśleć o urozmaiceniu menu i podaniu na kolację wigilijną dorsza w galarecie. Przepis jest naprawdę prosty i niedrogi, więc warto zrobić go samemu, bez korzystania z gotowców. Przygotowywanie wigilijnych potraw to dla wielu osób wyjątkowy czas, pełen radości i oczekiwania, a wspólne pichcenie może być wspaniałą (i pyszną) okazją do zacieśniania więzi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dorsz w galarecie
Wiele osób rezygnuje z przygotowania tego dania, obawiając się, że będzie zbyt skomplikowane, mozolne i trudne. Z tym przepisem jednak szybko zmienisz zdanie. Od kiedy robię tak dorsza, moja rodzina nie wyobraża sobie, aby mogło go zabraknąć na wigilijnym stole. Aby przygotować dorsza w galaretce z warzywami, potrzebujesz tylko kilku składników i trochę wolnego czasu w kuchni.
Składniki:
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- kilka gałązek koperku,
- 2 litry bulionu,
- 1 opakowanie żelatyny wieprzowej,
- 500 gramów filetu z dorsza,
- 1 liść laurowy suszony,
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego,
- 3 ziele angielskie.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Zaczynam od filetów z dorsza, które dokładnie myję i osuszam. Następnie doprawiam je solą i pieprzem cytrynowym. Na koniec skrapiam rybę sokiem ze świeżej cytryny i odstawiamy do lodówki na godzinę lub dwie.
- Warzywa obieram, myję i wrzucam do garnka. Zalewam bulionem i zagotowuję, dodając też ziarna pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy.
- Gdy warzywa będą jeszcze lekko twarde dodaję wcześniej przygotowaną rybę i gotuję jeszcze około 15 minut. Doprawiam do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
- Delikatnie wyjmuję rybę, a wywar przecedzam przez gęste sitko.
- Marchewkę kroję na talarki i rozkładam po kilka na dnie miseczek. Dekoruję gałązkami koperku (można pominąć), dodaję rybę i znów kilka plasterków marchewki.
- Żelatynę namaczam w odrobinie przestudzonego bulionu i odstawiam na około 10 minut.
- Po tym czasie żelatynę rozpuszczam w gorącym bulionie i zalewam nią rybę w miseczkach.
- Gdy przestygnie, wstawiam do lodówki, by galareta dobrze stężała.
Podaję dorsza w galarecie z cytryną, octem lub sosem chrzanowym i pieczywem. Smacznego!