Nacinam schab i wciskam w niego kiełbasę. Lepszy niż zwykła pieczeń

Schab to jedno z najczęściej wybieranych mięs do pieczenia, ale często bywa suchy i niezbyt wyrazisty. Istnieje jednak sposób, aby nadać mu wyjątkowego smaku i soczystości. Taki schab po sztygarsku to tradycyjna śląska potrawa, która łączy delikatność mięsa z intensywnym smakiem wędzonej kiełbasy. Efekt? Soczysta pieczeń, której nie oprze się żaden miłośnik mięsnych dań.

Nacinam schab i wciskam w niego kiełbasę. Lepszy niż zwykła pieczeńSchab z kiełbasą sprawdzi się na rodzinny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak
SKOMENTUJ

Schab po sztygarsku to klasyczne danie kuchni śląskiej, które doskonale sprawdza się na rodzinnych obiadach i świątecznych stołach. Dzięki nadziewaniu kiełbasą mięso zyskuje dodatkową wilgotność, a przyprawy, czosnek i cebula podkreślają jego aromat. Sekret tkwi także w odpowiednim przygotowaniu – delikatnym obsmażeniu i duszeniu w sosie, który sprawia, że każdy kawałek schabu jest soczysty i pełen smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową

Przepis na schab po sztygarsku

Tradycyjny schab pieczony często bywa suchy, ale w wersji po sztygarsku (m.in. dzięki dodatkowi kiełbasy) pozostaje soczysty i smaczny. Kiełbasa podczas pieczenia uwalnia swój tłuszcz, który nawilża mięso i nadaje mu wyjątkowego charakteru.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 1 kiełbasa śląska,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • mąka do obtoczenia,
  • olej do smażenia,
  • pieprz czarny mielony do smaku.

Przygotowanie

  1. Schab nacinam wzdłuż, tworząc kieszeń. Wkładam do niej kiełbasę, a następnie dokładnie zamykam i spinam wykałaczkami lub obwiązuję sznurkiem.
  2. Mięso nacieram solą, pieprzem i kminkiem; obtaczam w mące.
  3. Na patelni rozgrzewam olej i obsmażam schab z każdej strony na złoty kolor, przekładam do naczynia żaroodpornego.
  4. Na tej samej patelni podsmażam pokrojoną cebulę i czosnek, dodaję koncentrat pomidorowy.
  5. Podlewam odrobiną wody i duszę przez kilka minut. Całość wylewam na schab, przykrywam naczynie i piekę w 180°C przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem.

Z czym podawać schab po sztygarsku?

Schab po sztygarsku to danie o wyrazistym smaku, które doskonale komponuje się z klasycznymi dodatkami kuchni śląskiej. Tradycyjnie podaje się go z kluskami śląskimi lub ziemniakami puree, które idealnie wchłaniają aromatyczny sos. Doskonałym dodatkiem będą także: modra kapusta duszona z octem i boczkiem lub klasyczna surówka z kiszonej kapusty, która przełamie intensywność smaku mięsa.

Jeśli wolisz lżejsze dodatki, świetnie sprawdzi się świeża sałatka z ogórkiem i koperkiem lub pieczone warzywa, takie jak marchewka oraz pietruszka. Dzięki temu każdy kęs schabu po sztygarsku będzie jeszcze bardziej smakowity i sycący!

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób