Nafaszeruj karpia wątróbką. Ten przepis odczaruje wigilijną rybę

Chociaż karp obowiązkowo pojawia się na wielu polskich stołach, to nie każdy jest fanem smażonej ryby. Jeśli szukasz pysznego przepisu na karpia, którym zaskoczysz swoich bliskich w czasie tegorocznych Świąt, sięgnij po przepis na pieczoną rybę z wątróbkowym farszem.

Karp faszerowany wątróbkąKarp faszerowany wątróbką
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Karp i wątróbka wydają się leżeć na dwóch przeciwległych końcach kulinarnych eksperymentów, w szczególności w czasie Świąt. Okazuje się jednak, że razem stanowią pyszny duet, który zaskakuje smakiem. Delikatnie słodki farsz w połączeniu z soczystą rybą zrobi wrażenie na twoich gościach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Pieczony karp faszerowany wątróbką

Pieczony karp to idealna potrawa na Boże Narodzenie, chociaż sprawdzi się również na Wigilię, o ile tego dnia nie trzymasz postu. W farszu znajdują się bowiem wątróbki drobiowe. To połączenie niecodzienne, ale tak smaczne, że szybko wskoczy do świątecznego repertuaru.

Faszerowany karp to pyszny przepis na Święta
Faszerowany karp to pyszny przepis na Święta © Adobe Stock | ALEKSANDRA BERZHETS

Do tego przepisu możesz wybrać zarówno wypatroszonego, jak i jeszcze nieobrobionego karpia. Warto wybrać tego większego - tłuszcz jest wspaniałym nośnikiem smaku, w szczególności, gdy rybę pieczemy w całości.

Składniki:

  • 2,5-3 kg karp,
  • 2-3 kg soli,
  • 10 wątróbek z kurczaka,
  • 1 łyżka masła,
  • bułka tarta,
  • 1 kajzerka namoczona w mleku,
  • natka pietruszki,
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka),
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanych, suszonych grzybów,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane.

Sposób przygotowania:

  1. Karpia wypatrosz i zeskrob łuski.
  2. Posyp rybę grubą warstwą soli i rozetrzyj, by usunąć śluz. Zrób to również w środku.
  3. Opłucz i powtarzaj proces, aż ryba będzie gładka i pozbawiona śluz.
  4. Wątróbkę z kurczaka bardzo drobno posiekaj, ale nie blenduj.
  5. Dodaj 2-3 łyżki bułki tartej oraz łyżkę masła i dokładnie rozetrzyj.
  6. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, żółtka oraz nieco sproszkowanych grzybów. Nie przesadzaj z ilością, by nie zdominowały smaku farszu.
  7. Dopraw do smaku solą, cukrem oraz pieprzem. Farsz powinien być nieco słodki.
  8. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w farsz. Masa wychodzi dość rzadka, ale zmienia się to po upieczeniu.
  9. Wypełnij wnętrze karpia i zszyj nitką. Jeśli pieczesz karpia z głową, farsz włóż również pod skrzela i w otwory po oczach.
  10. Na blaszce rozprowadź masło klarowane i ułóż na nim karpia.
  11. Dodaj kawałki masła na górę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150-160 stopni Celsjusza. Piecz przez 2-2,5 godziny w zależności od wielkości. Podlewaj co jakiś czas roztopionym masłem.
  12. Pod koniec pieczenia zwiększ na chwilę temperaturę, by karp się przypiekł.

Pyszny karp faszerowany wątróbką jest już gotowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze