Nafaszeruj karpia wątróbką. Ten przepis odczaruje wigilijną rybę

Chociaż karp obowiązkowo pojawia się na wielu polskich stołach, to nie każdy jest fanem smażonej ryby. Jeśli szukasz pysznego przepisu na karpia, którym zaskoczysz swoich bliskich w czasie tegorocznych Świąt, sięgnij po przepis na pieczoną rybę z wątróbkowym farszem.

Karp faszerowany wątróbkąKarp faszerowany wątróbką
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Karp i wątróbka wydają się leżeć na dwóch przeciwległych końcach kulinarnych eksperymentów, w szczególności w czasie Świąt. Okazuje się jednak, że razem stanowią pyszny duet, który zaskakuje smakiem. Delikatnie słodki farsz w połączeniu z soczystą rybą zrobi wrażenie na twoich gościach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pasta z tuńczyka. Przepis na genialne smarowidło do chleba

Pieczony karp faszerowany wątróbką

Pieczony karp to idealna potrawa na Boże Narodzenie, chociaż sprawdzi się również na Wigilię, o ile tego dnia nie trzymasz postu. W farszu znajdują się bowiem wątróbki drobiowe. To połączenie niecodzienne, ale tak smaczne, że szybko wskoczy do świątecznego repertuaru.

Faszerowany karp to pyszny przepis na Święta
Faszerowany karp to pyszny przepis na Święta © Adobe Stock | ALEKSANDRA BERZHETS

Do tego przepisu możesz wybrać zarówno wypatroszonego, jak i jeszcze nieobrobionego karpia. Warto wybrać tego większego - tłuszcz jest wspaniałym nośnikiem smaku, w szczególności, gdy rybę pieczemy w całości.

Składniki:

  • 2,5-3 kg karp,
  • 2-3 kg soli,
  • 10 wątróbek z kurczaka,
  • 1 łyżka masła,
  • bułka tarta,
  • 1 kajzerka namoczona w mleku,
  • natka pietruszki,
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka),
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanych, suszonych grzybów,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane.

Sposób przygotowania:

  1. Karpia wypatrosz i zeskrob łuski.
  2. Posyp rybę grubą warstwą soli i rozetrzyj, by usunąć śluz. Zrób to również w środku.
  3. Opłucz i powtarzaj proces, aż ryba będzie gładka i pozbawiona śluz.
  4. Wątróbkę z kurczaka bardzo drobno posiekaj, ale nie blenduj.
  5. Dodaj 2-3 łyżki bułki tartej oraz łyżkę masła i dokładnie rozetrzyj.
  6. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, żółtka oraz nieco sproszkowanych grzybów. Nie przesadzaj z ilością, by nie zdominowały smaku farszu.
  7. Dopraw do smaku solą, cukrem oraz pieprzem. Farsz powinien być nieco słodki.
  8. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w farsz. Masa wychodzi dość rzadka, ale zmienia się to po upieczeniu.
  9. Wypełnij wnętrze karpia i zszyj nitką. Jeśli pieczesz karpia z głową, farsz włóż również pod skrzela i w otwory po oczach.
  10. Na blaszce rozprowadź masło klarowane i ułóż na nim karpia.
  11. Dodaj kawałki masła na górę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150-160 stopni Celsjusza. Piecz przez 2-2,5 godziny w zależności od wielkości. Podlewaj co jakiś czas roztopionym masłem.
  12. Pod koniec pieczenia zwiększ na chwilę temperaturę, by karp się przypiekł.

Pyszny karp faszerowany wątróbką jest już gotowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy