Dodaj do marynaty i zanurz wątróbkę. Z tym składnikiem wyjdzie idealnie mięciutka i delikatna

Dla jednych wątróbka to danie, które od razu budzi niechęć, inni z przyjemnością sięgają po dokładkę. Ten przepis sprawi, że niejedna osoba przejdzie na dobrą stronę i przekona się, że podroby mogą być naprawdę smaczne.

Wątróbka Wątróbka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wątróbka smażona o klasyk, który w polskiej kuchni znany jest od pokoleń. Najpopularniejszą jej odsłoną jest połączenie kawałków podrobów z jabłkami, ale warto postawić na coś nieco innego. Mięciutką i soczystą wątróbkę, lekko chrupiącą z zewnątrz, przygotujesz szybko, prosto i bez wysiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz

Niedoceniana na stole

Wątróbka jest niezwykle bogata w witaminy i minerały, co czyni ją cennym składnikiem diety. Zawiera witaminy z grupy B, szczególnie B12, która wspomaga produkcję czerwonych krwinek i funkcjonowanie układu nerwowego. Jest także bogata w witaminę A, niezbędną dla zdrowia oczu i skóry, oraz kwas foliowy, który jest ważny dla kobiet w ciąży i osób z niedokrwistością.

Wątróbka dostarcza również żelaza, niezbędnego do produkcji hemoglobiny, oraz cynku i miedzi, które wspierają układ immunologiczny.

Najlepszy przepis na wątróbkę wołową

Pod względem kulinarnym, wątróbka jest wszechstronna i może być przygotowywana na wiele sposobów. Chociaż znacznie popularniejsza jest wątróbka drobiowa, to wołowa zdecydowanie w niczym jej nie ustępuje. Wiele osób rezygnuje z niej nie przez charakterystyczny smak, ale obawy, że wyjdzie sucha i niesmaczna. Z tym przepisem zdecydowanie ci to nie grozi.

Wątróbka w panierce - Pyszności
Wątróbka w panierce - Pyszności © Canva | JackF

Sekretem tego przepisu jest marynata z dodatkiem sody oczyszczonej. Soda oczyszczona zmiękczy wąróbkę i sprawi, że będzie jeszcze delikatniejsza. Mąka kukurydziana zamieni się podczas smażenia w pyszną, chrupką panierkę.

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 600 g wątróbki wołowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 1 cebula,
  • mąka kukurydziana,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę umyj i osusz. Pokrój w średniej wielkości kostkę.
  2. Do miski wbij jajko, wsyp sól, cukier, sodę oczyszczoną i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj.
  3. Do powstałej marynaty wrzuć wątróbkę i obtocz tak, by w całości pokryta była mieszanką.
  4. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  5. Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na oleju.
  6. Zamarynowaną wątróbkę obtocz w mące kukurydzianej.
  7. Na patelni rozgrzej olej i smaż wątróbkę przez ok. 3 minuty z każdej strony.
  8. Dodaj podsmażoną cebulę, zmniejsz moc palnika i duś przez 5 minut.

Gotową wątróbkę podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy