Dodaj do marynaty i zanurz wątróbkę. Z tym składnikiem wyjdzie idealnie mięciutka i delikatna
Dla jednych wątróbka to danie, które od razu budzi niechęć, inni z przyjemnością sięgają po dokładkę. Ten przepis sprawi, że niejedna osoba przejdzie na dobrą stronę i przekona się, że podroby mogą być naprawdę smaczne.
13.11.2024 12:57
Wątróbka smażona o klasyk, który w polskiej kuchni znany jest od pokoleń. Najpopularniejszą jej odsłoną jest połączenie kawałków podrobów z jabłkami, ale warto postawić na coś nieco innego. Mięciutką i soczystą wątróbkę, lekko chrupiącą z zewnątrz, przygotujesz szybko, prosto i bez wysiłku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niedoceniana na stole
Wątróbka jest niezwykle bogata w witaminy i minerały, co czyni ją cennym składnikiem diety. Zawiera witaminy z grupy B, szczególnie B12, która wspomaga produkcję czerwonych krwinek i funkcjonowanie układu nerwowego. Jest także bogata w witaminę A, niezbędną dla zdrowia oczu i skóry, oraz kwas foliowy, który jest ważny dla kobiet w ciąży i osób z niedokrwistością.
Wątróbka dostarcza również żelaza, niezbędnego do produkcji hemoglobiny, oraz cynku i miedzi, które wspierają układ immunologiczny.
Najlepszy przepis na wątróbkę wołową
Pod względem kulinarnym, wątróbka jest wszechstronna i może być przygotowywana na wiele sposobów. Chociaż znacznie popularniejsza jest wątróbka drobiowa, to wołowa zdecydowanie w niczym jej nie ustępuje. Wiele osób rezygnuje z niej nie przez charakterystyczny smak, ale obawy, że wyjdzie sucha i niesmaczna. Z tym przepisem zdecydowanie ci to nie grozi.
Sekretem tego przepisu jest marynata z dodatkiem sody oczyszczonej. Soda oczyszczona zmiękczy wąróbkę i sprawi, że będzie jeszcze delikatniejsza. Mąka kukurydziana zamieni się podczas smażenia w pyszną, chrupką panierkę.
Składniki:
- 1 jajko,
- 600 g wątróbki wołowej,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1,5 łyżeczki sody,
- 1 cebula,
- mąka kukurydziana,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę umyj i osusz. Pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Do miski wbij jajko, wsyp sól, cukier, sodę oczyszczoną i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj.
- Do powstałej marynaty wrzuć wątróbkę i obtocz tak, by w całości pokryta była mieszanką.
- Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na oleju.
- Zamarynowaną wątróbkę obtocz w mące kukurydzianej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż wątróbkę przez ok. 3 minuty z każdej strony.
- Dodaj podsmażoną cebulę, zmniejsz moc palnika i duś przez 5 minut.
Gotową wątróbkę podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!