PrzepisDietaNajlepszy wybór na śniadanie. Solidna dawka energii na wiele godzin

Najlepszy wybór na śniadanie. Solidna dawka energii na wiele godzin

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że śniadanie powinno być najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Czym rozpocząć poranek, by zapewnić sobie solidną dawkę sił i energii. Proteinową owsianką – twierdzą słynne siostry Kardashian.

Proteinowa owsianka
Proteinowa owsianka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:43

"Jest jesień, a to oznacza, że przyszła pora na ciepłe i sycące śniadania" – cieszy się na swojej stronie internetowej Kourtney, najstarsza córka słynnego adwokata Roberta Kardashiana, która wraz z siostrami zyskała sławę dzięki udziałowi w popularnych reality show "Z kamerą u Kardashianów" oraz "Kourtney i Khloé jadą do Miami".

Kourt jest skuteczną bizneswoman, zarabiającą ogromne pieniądze jako influencerka. W sieci chętnie dzieli się szczegółami z życia osobistego, a także przepisami na ulubione potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rano w jej domu króluje proteinowa owsianka, nie tylko smaczna, ale zapewniająca także energię i siłę na wiele godzin. Oczywiście Kardashianka nie jest pierwszą osobą, która odkryła potęgę płatków owsianych wytwarzanych z oczyszczonego ziarna owsa, najpierw suszonego, a później rozdrabnianego i krojonego. Produkt nieprzypadkowo zalicza się do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli świetnie wpływającej na nasze zdrowie.

Walory owsa ceniono już 5 tysięcy lat temu, o czym świadczą znaleziska archeologów prowadzone na terenie neolitycznych torfowisk w Europie Środkowej i Skandynawii. Przed wiekami stanowił ważny składnik diety szkockich górali, którzy prawdopodobnie jako pierwsi zaczęli przyrządzać potrawę zbliżoną do współczesnej owsianki.

Tego typu dania szybko stały się też pożywieniem mieszkańców północnej Europy i Rosji. Jadano je zwykle w wersji wytrawnej, z dodatkiem tłuszczu (masła, smalcu), mięsa, warzyw korzeniowych i ziół. Podobne posiłki spożywano też w dawnej Polsce. Dopiero później pojawił się pomysł, by owies gotować na mleku i podawać na słodko, np. z miodem, orzechami i owocami.

Płatki owsiane – wartości odżywcze

Ziarno owsa stanowi skarbnicę błonnika pokarmowego (o szczególnie wysokiej zawartości frakcji rozpuszczalnej ), białka (skrywają go więcej niż inne zboża), nienasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza cennego kwasu linolowego), witamin z grupy B, witaminy E oraz innych silnych przeciwutleniaczy (kwasów hydroksybenzoesowych i hydroksycynamonowych oraz fitynianów).

Długo można wyliczać korzyści płynące z regularnego spożywania płatków owsianych. Jedzenie owsianki pozwala obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL, reguluje pracę jelit i poprawia ich perystaltykę, pobudza procesy przemiany materii, pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową i lipidową (zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych), wzmacnia odporność immunologiczną (neutralizując szkodliwe działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za szybsze starzenie organizmu oraz sprzyjających wielu poważnym schorzeniom, w tym nowotworom), poprawia sprawność fizyczną i umysłową, a także działa korzystnie na zęby, skórę czy włosy.

Zawarte w płatkach owsianych beta-glukany obniżają indeks glikemiczny pokarmów i odczuwany apetyt (modulując stężenie leptyny i greliny, czyli hormonów odpowiedzialnych za regulację ośrodka głodu i sytości). Dlatego powinni po nie sięgać cukrzycy oraz osoby wszyscy, którzy pragną uniknąć nadwagi czy otyłości.

Proteinowa owsianka – jak to zrobić

Do przygotowania proteinowej owsianki będziemy potrzebować mleka migdałowego, które możemy kupić w sklepie lub – jeśli nie mamy zaufania do gotowych produktów – przygotować samodzielnie (2 szklanki mielonych migdałów zalewamy litrem zimnej wody, dodajemy 3 łyżki miodu lub syropu klonowego, po czym wszystko dokładnie miksujemy, przecedzamy, a powstały płyn przelewamy do butelki).

Mleko (1,5 szklanki) wlewamy do rondelka, dosypujemy płatki owsiane, najlepiej górskie (2/3 szklanki), cynamon (pół łyżeczki) oraz szczyptę soli, następnie podgrzewamy na średnim ogniu. Cały czas mieszamy, a gdy się potrawa się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze osiem minut, często mieszając.

Na koniec dodajemy masło orzechowe, najlepiej z nerkowców (4 łyżki), dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Owsiankę przekładamy do miseczek, serwujemy z owocami, np. borówkami amerykańskimi. W razie potrzeby dosładzamy syropem klonowym.

Kourtney Kardashian wypija do takiego śniadania szklankę soku świeżo wyciśniętego z grejpfrutów.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisowsiankaśniadanie
Wybrane dla Ciebie