Nie ma gorszego wyboru na śniadanie. Tych płatków owsianych unikaj jak ognia
Owsianka to bez wątpienia jedno z najzdrowszych śniadań, jakie możemy przygotować. Wielu dietetyków nieustannie podkreśla niesamowite właściwości płatków owsianych, które stanowią podstawę tej potrawy. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie płatki owsiane są takie same. Różne rodzaje płatków mogą mieć różne właściwości, dlatego warto dowiedzieć się, które z nich przyniosą naszemu organizmowi najwięcej korzyści, a które - mimo wszystko - najmniej.
11.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zupa mleczna z płatkami owsianymi, inaczej znana jako owsianka, to śniadanie, które zasługuje na wiele pochwał. Można by o nim napisać całe książki, nie tylko ze względu na jego zdrowotne właściwości, ale także na różnorodność rodzajów płatków, z których można go przygotować. Owsianka to prawdziwa skarbnica możliwości modyfikacji, a większość kucharzy (i celebrytów) przyrządzających to danie zgodzi się co do jednego: im zdrowsze, tym lepsze. Dlatego też owsianka to nie tylko sama owsianka, ale także owoce i bakalie, które często są do niej dodawane. Bez wątpienia, trudno znaleźć równie zdrowe połączenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj jednak chcielibyśmy skupić się na najważniejszym składniku owsianki, czyli na płatkach owsianych. Jeśli jesteś miłośnikiem tego śniadania, na pewno zauważyłeś, że płatki owsiane dostępne są w co najmniej trzech różnych rodzajach. Czym różnią się od siebie płatki zwykłe, górskie i błyskawiczne? Przede wszystkim zawartością mikroelementów korzystnych dla naszego zdrowia.
Owsianka na śniadanie- czy jest zawsze dobra?
Wszystkie wymienione rodzaje płatków owsianych pochodzą z tego samego źródła, czyli z ziaren owsa. To, z jakiego rodzaju płatków będziemy korzystać, zależy od sposobu ich przygotowania.
Pierwszą cechą, która różni te płatki, jest czas ich gotowania. Płatki zwykłe musimy gotować około 10 minut, górskie - od 2 do 5 minut, a błyskawiczne wystarczy jedynie zalać ciepłym mlekiem lub wodą. Każdy z tych rodzajów płatków zawiera podobną ilość białka i tłuszczów, a wszystkie wypadają bardzo dobrze w porównaniu z innymi produktami śniadaniowymi. Warto jednak pamiętać, że podczas procesu produkcji w płatkach zachodzą pewne zmiany, które wpływają na zawartość witamin i minerałów.
A więc które płatki są najzdrowsze?
Zdecydowanie te, które były najmniej przetworzone. To właśnie płatki zwykłe zawierają najwięcej wartości odżywczych. Jeśli zależy ci na zdrowotnych właściwościach owsianki, powinieneś wybrać właśnie te płatki.
Kolejnym czynnikiem, który sprawia, że płatki zwykłe wypadają najlepiej, a błyskawiczne - najgorzej, jest indeks glikemiczny. Po ugotowaniu wynosi on 53 w płatkach zwykłych, a aż 83 w płatkach błyskawicznych.