PoradyNie ma gorszego wyboru na śniadanie. Tych płatków owsianych unikaj jak ognia

Nie ma gorszego wyboru na śniadanie. Tych płatków owsianych unikaj jak ognia

Owsianka na śniadanie
Owsianka na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
11.11.2023 14:54, aktualizacja: 17.01.2024 14:07

Owsianka to bez wątpienia jedno z najzdrowszych śniadań, jakie możemy przygotować. Wielu dietetyków nieustannie podkreśla niesamowite właściwości płatków owsianych, które stanowią podstawę tej potrawy. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie płatki owsiane są takie same. Różne rodzaje płatków mogą mieć różne właściwości, dlatego warto dowiedzieć się, które z nich przyniosą naszemu organizmowi najwięcej korzyści, a które - mimo wszystko - najmniej.

Zupa mleczna z płatkami owsianymi, inaczej znana jako owsianka, to śniadanie, które zasługuje na wiele pochwał. Można by o nim napisać całe książki, nie tylko ze względu na jego zdrowotne właściwości, ale także na różnorodność rodzajów płatków, z których można go przygotować. Owsianka to prawdziwa skarbnica możliwości modyfikacji, a większość kucharzy (i celebrytów) przyrządzających to danie zgodzi się co do jednego: im zdrowsze, tym lepsze. Dlatego też owsianka to nie tylko sama owsianka, ale także owoce i bakalie, które często są do niej dodawane. Bez wątpienia, trudno znaleźć równie zdrowe połączenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj jednak chcielibyśmy skupić się na najważniejszym składniku owsianki, czyli na płatkach owsianych. Jeśli jesteś miłośnikiem tego śniadania, na pewno zauważyłeś, że płatki owsiane dostępne są w co najmniej trzech różnych rodzajach. Czym różnią się od siebie płatki zwykłe, górskie i błyskawiczne? Przede wszystkim zawartością mikroelementów korzystnych dla naszego zdrowia.

Owsianka na śniadanie- czy jest zawsze dobra?

Wszystkie wymienione rodzaje płatków owsianych pochodzą z tego samego źródła, czyli z ziaren owsa. To, z jakiego rodzaju płatków będziemy korzystać, zależy od sposobu ich przygotowania.

Pierwszą cechą, która różni te płatki, jest czas ich gotowania. Płatki zwykłe musimy gotować około 10 minut, górskie - od 2 do 5 minut, a błyskawiczne wystarczy jedynie zalać ciepłym mlekiem lub wodą. Każdy z tych rodzajów płatków zawiera podobną ilość białka i tłuszczów, a wszystkie wypadają bardzo dobrze w porównaniu z innymi produktami śniadaniowymi. Warto jednak pamiętać, że podczas procesu produkcji w płatkach zachodzą pewne zmiany, które wpływają na zawartość witamin i minerałów.

Śniadanie
Śniadanie© Pixabay

A więc które płatki są najzdrowsze?

Zdecydowanie te, które były najmniej przetworzone. To właśnie płatki zwykłe zawierają najwięcej wartości odżywczych. Jeśli zależy ci na zdrowotnych właściwościach owsianki, powinieneś wybrać właśnie te płatki.

Kolejnym czynnikiem, który sprawia, że płatki zwykłe wypadają najlepiej, a błyskawiczne - najgorzej, jest indeks glikemiczny. Po ugotowaniu wynosi on 53 w płatkach zwykłych, a aż 83 w płatkach błyskawicznych.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także