Najzdrowsza przekąska świata. Wystarczą dwa składniki
Lubisz przekąski? Jeśli tak, dziś podpowiem ci, jak zrobić zdrową wersję takiego przysmaku w mgnieniu oka. Co więcej, aby go przygotować, potrzebujesz zaledwie dwóch składników!
25.08.2023 09:13
Nie wiem, jak ty, ale ja nie wyobrażam sobie normalnego funkcjonowania bez podjadania pomiędzy posiłkami. Dotyczy to zarówno dni, kiedy siedzę przed komputerem i pracuję, jak i leniwych weekendów w gronie rodziny. Po prostu nie umiem obejść się smakiem, aby nie przekąsić czegoś w środku dnia.
Doskonale zdaję sobie sprawę, że takie podjadanie może nie wyjść na dobre. Dlatego też stawiam na zdrowe rozwiązania. I taka właśnie jest dzisiejsza receptura na genialną dwuskładnikową przekąskę. Tobie również się spodoba!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdrowa przekąska to podstawa
Zanim przejdziemy do szczegółów, muszę się do czegoś przyznać. Nie mam zbyt silnej woli i najlepiej widać to w kuchni. Jeśli mam ochotę np. na coś słodkiego, to prędzej czy później i tak się skuszę na małe co nieco.
Jednocześnie wychodzę z założenia, że wszystko jest dla ludzi. I zamiast katować się przez kilka godzin i skończyć potem na kanapie z ogromnym pucharkiem lodów, wolę stawiać na zdrowe i smaczne przekąski. Jeśli myślisz podobnie, dzisiejszy pomysł na genialną przekąskę na pewno ci się spodoba. Przechodzę więc do sedna sprawy!
Jak zrobić zdrową przekąskę zaledwie z dwóch składników?
Dzisiejszy patent na genialną przekąskę powinien zadowolić dosłownie wszystkich. Po pierwsze, znajdą się tu owoce, czyli coś słodkiego. Po drugie, cały przepis zrobisz dosłownie w minutę! I to na bazie dwóch składników, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchni. Dodatkowe zakupy, a co za tym idzie kolejne koszta, na pewno ci nie grożą.
Aby wyczarować ciekawą i zdrową przekąskę wystarczy, że połączysz ze sobą jabłka oraz masło orzechowe. Oczywiście drugi produkt musi mieć dobry skład.
Pomysłów na podanie takiego duetu jest cała masa. Możesz pokroić owoce w słupki, a masło orzechowe przełożyć do małego pojemniczka. I gotowe, błyskawiczną przekąskę do ręki można już serwować. Innym ciekawym rozwiązaniem jest zrobienie jabłkowych kanapek. W tym przypadku podziel jabłka w plastry, po czym usuń gniazda nasienne. Następne rozprowadź na owocach masło orzechowe i zabieraj się do jedzenia!
Dlaczego jabłko i masło orzechowe?
Zanim się pożegnamy, chciałabym jeszcze w kilku słowach wytłumaczyć, dlaczego akurat takie połączenie jest zdrowe. Otóż w tym zestawie znajdziesz nie tylko cenny błonnik, ale też wiele witamin: z grupy B, C i E oraz zdrowe tłuszcze. Nie brakuje również bez ważnych minerałów. Jedząc jabłka z masłem orzechowym, możesz liczyć na dostarczenie swojemu organizmowi: żelaza, cynku, miedzi, fosforu czy wapnia.
Co więcej, taka kombinacja jest bardzo sycąca, dlatego masz pewność, że po takiej uczcie problem z podjadaniem w ciągu dnia na pewno zniknie. Genialne, prawda?