PrzepisNapojeNajzdrowszy napój w Polsce, który chroni przed rakiem. Babcie go piły, by wygładzić zmarszczki

Najzdrowszy napój w Polsce, który chroni przed rakiem. Babcie go piły, by wygładzić zmarszczki

Najzdrowszy napój w Polsce
Najzdrowszy napój w Polsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach
09.11.2023 16:06

Który napój jest najzdrowszy? Woda, mleko, a może herbata ziołowa? Nic bardziej mylnego! Na miano najlepszego dla nas napoju zasługuje serwatka. Jest on źródłem aminokwasów, całej gamy witamin (zawiera między innymi biotynę i kwas pantotenowy) i minerałów. Nasze babcie znały właściwości serwatki i piły ją dla urody, by wygładzić zmarszczki.

Polacy zapomnieli o dobrodziejstwach tego napoju, a nawet o tym, że on w ogóle istnieje. A szkoda, bo serwatka pomaga leczyć dnę moczanową oraz wspiera przy leczeniu objawów związanych z wirusem HIV. Powstaje tak naprawdę jako efekt uboczny w trakcie tworzenia sera. Możemy wypić ją słodką lub kwaśną, bo znane są te dwa typy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie właściwości ma serwatka?

Zawiera przede wszystkim wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego jest źródłem białka i zawiera niewiele tłuszczu. Dzięki tym wartościom jest niskokaloryczna, wspiera trawienie oraz stymuluje ruchy jelit, przyspieszając przemianę materii. Aminokwasy mają bardzo duże znaczenie. Mają działanie antyoksydacyjne i chronią przed rozwojem chorób nowotworowych. Oprócz tego obniżają poziom złego cholesterolu oraz zbyt wysokie ciśnienie krwi. Albuminy zaś i laktoferyna wzmacniają odporność i wspierają układ odpornościowy. Serwatka zawiera również bakterie kwasu mlekowego, które wspierają mikroflorę jelitową oraz peptydy, które wzmacniają serce i usprawniają jego pracę.

Serwatka
Serwatka© Adobe Stock

Jak zrobić serwatkę w domu?

W tym celu najlepiej wykorzystać mleko prosto od krowy, które po jednym-dwóch dniach staje się kwaśniejsze, dzięki czemu proces staje się łatwiejszy. Nie jest to jednak konieczne, bo wystarczy kupić mleko pasteryzowane (mleka UHT w ogóle nie bierzemy pod uwagę).

Mleko nieco podgrzewamy, by zyskało temperaturę 22-28 stopni Celsjusza. Po chwili dodajemy 3-4 łyżki śmietany. Taką mieszankę zostawiamy na dwa dni i po tym czasie ponownie podgrzewamy mleko ze śmietaną. Podczas tego procesu napój zacznie się ścinać i wytworzy się twaróg. Powstały twaróg odcedzamy na sicie przez całą noc. Ten płyn, który wycieknie, to pożądana przez nas serwatka. Przelewamy ją do słoika i przechowujemy w lodówce. Należy spożyć ją w ciągu kilku dni.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także