Nasi sąsiedzi przez całą zimę zajadają się tą zupą. Tak syci, że nie trzeba do niej drugiego dania
Trzeba przyznać, że niemiecka zupa serowa przyjemnie rozgrzewa i zaspokaja głód na długi czas. Jej charakterystyczny, wyrazisty smak jest przede wszystkim zasługą smażonego pora, który nie bez powodu został uwzględniony w niemieckiej nazwie tej potrawy. Mowa o Käse Lauch Suppe – w tradycyjnej wersji z mieloną wieprzowiną.
Szukając pomysłu na obiad, często skupiam się na tylko na daniu głównym, zapominając o tym, jak pyszne i pożywne mogą być zupy. To dlatego, że dwudaniowy obiad to za dużo dla mojej rodziny. Co innego zupa, która w pełni zastępuje drugie danie. Wystarczy podać do niej grzanki i wszyscy są zadowoleni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis
Zupa serowo-porowa w wersji wegetariańskiej
Jeśli chcesz przygotować równie sycącą potrawę bez mięsa, sięgnij po tofu lub tempeh. Te serki produkowane z soi mają bardzo delikatny, uniwersalny smak, dlatego warto dodać do nich kilka przypraw, które podniosą ich walory smakowe. Aby upodobnić roślinny zamiennik do mięsa mielonego, pokrusz tofu lub tempeh i podsmaż na oleju roślinnym. Dodaj łyżkę sosu sojowego, pół łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki, szczyptę gałki muszkatołowej i odrobinę kuminu. Dokładnie wymieszaj przyprawy z serkiem.
Przepis na niemiecką zupę serową
W wielu przepisach na tę zupę w składnikach widnieje serek topiony. Polecam jednak zdrowszy zamiennik w postaci białej mozzarelli i śmietany crème fraîche.
Składniki:
- 1 cebula, 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 por,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 50 g parmezanu,
- 250 g sera mozzarella, 150 ml crème fraîche (kwaśna śmietana 30 proc.).
Wykonanie:
- Mięso podsmaż w garnku z niewielką ilością oleju.
- Na patelni z 2 łyżkami rozgrzanego oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, czosnek i pokrojony w talarki por. Smaż pod przykryciem przez ok. 5-10 minut.
- Przełóż warzywa z patelni do mięsa. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
- Mieszając bulion stopniowo dodawaj starty parmezan i pokruszoną mozzarellę.
- Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
- Odlej pół szklanki bulionu, odstaw do ostygnięcia i wymieszaj ze śmietaną. Szklankę uzupełnij gorącym bulionem, całość przelej do garnka. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.