Nasi sąsiedzi przez całą zimę zajadają się tą zupą. Tak syci, że nie trzeba do niej drugiego dania

Trzeba przyznać, że niemiecka zupa serowa przyjemnie rozgrzewa i zaspokaja głód na długi czas. Jej charakterystyczny, wyrazisty smak jest przede wszystkim zasługą smażonego pora, który nie bez powodu został uwzględniony w niemieckiej nazwie tej potrawy. Mowa o Käse Lauch Suppe – w tradycyjnej wersji z mieloną wieprzowiną.

Niemiecka zupa serowa przyjemnie rozgrzewa po zimowym spacerzeNiemiecka zupa serowa przyjemnie rozgrzewa po zimowym spacerze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Szukając pomysłu na obiad, często skupiam się na tylko na daniu głównym, zapominając o tym, jak pyszne i pożywne mogą być zupy. To dlatego, że dwudaniowy obiad to za dużo dla mojej rodziny. Co innego zupa, która w pełni zastępuje drugie danie. Wystarczy podać do niej grzanki i wszyscy są zadowoleni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Zupa serowo-porowa w wersji wegetariańskiej

Jeśli chcesz przygotować równie sycącą potrawę bez mięsa, sięgnij po tofu lub tempeh. Te serki produkowane z soi mają bardzo delikatny, uniwersalny smak, dlatego warto dodać do nich kilka przypraw, które podniosą ich walory smakowe. Aby upodobnić roślinny zamiennik do mięsa mielonego, pokrusz tofu lub tempeh i podsmaż na oleju roślinnym. Dodaj łyżkę sosu sojowego, pół łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki, szczyptę gałki muszkatołowej i odrobinę kuminu. Dokładnie wymieszaj przyprawy z serkiem.

Przepis na niemiecką zupę serową

W wielu przepisach na tę zupę w składnikach widnieje serek topiony. Polecam jednak zdrowszy zamiennik w postaci białej mozzarelli i śmietany crème fraîche.

Składniki:

  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 por,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 50 g parmezanu,
  • 250 g sera mozzarella, 150 ml crème fraîche (kwaśna śmietana 30 proc.).

Wykonanie:

  1. Mięso podsmaż w garnku z niewielką ilością oleju.
  2. Na patelni z 2 łyżkami rozgrzanego oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, czosnek i pokrojony w talarki por. Smaż pod przykryciem przez ok. 5-10 minut.
  3. Przełóż warzywa z patelni do mięsa. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
  4. Mieszając bulion stopniowo dodawaj starty parmezan i pokruszoną mozzarellę.
  5. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Odlej pół szklanki bulionu, odstaw do ostygnięcia i wymieszaj ze śmietaną. Szklankę uzupełnij gorącym bulionem, całość przelej do garnka. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯