PrzepisNasi sąsiedzi przez całą zimę zajadają się tą zupą. Tak syci, że nie trzeba do niej drugiego dania

Nasi sąsiedzi przez całą zimę zajadają się tą zupą. Tak syci, że nie trzeba do niej drugiego dania

Trzeba przyznać, że niemiecka zupa serowa przyjemnie rozgrzewa i zaspokaja głód na długi czas. Jej charakterystyczny, wyrazisty smak jest przede wszystkim zasługą smażonego pora, który nie bez powodu został uwzględniony w niemieckiej nazwie tej potrawy. Mowa o Käse Lauch Suppe – w tradycyjnej wersji z mieloną wieprzowiną.

Niemiecka zupa serowa przyjemnie rozgrzewa po zimowym spacerze
Niemiecka zupa serowa przyjemnie rozgrzewa po zimowym spacerze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szukając pomysłu na obiad, często skupiam się na tylko na daniu głównym, zapominając o tym, jak pyszne i pożywne mogą być zupy. To dlatego, że dwudaniowy obiad to za dużo dla mojej rodziny. Co innego zupa, która w pełni zastępuje drugie danie. Wystarczy podać do niej grzanki i wszyscy są zadowoleni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Zupa serowo-porowa w wersji wegetariańskiej

Jeśli chcesz przygotować równie sycącą potrawę bez mięsa, sięgnij po tofu lub tempeh. Te serki produkowane z soi mają bardzo delikatny, uniwersalny smak, dlatego warto dodać do nich kilka przypraw, które podniosą ich walory smakowe. Aby upodobnić roślinny zamiennik do mięsa mielonego, pokrusz tofu lub tempeh i podsmaż na oleju roślinnym. Dodaj łyżkę sosu sojowego, pół łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki, szczyptę gałki muszkatołowej i odrobinę kuminu. Dokładnie wymieszaj przyprawy z serkiem.

Przepis na niemiecką zupę serową

W wielu przepisach na tę zupę w składnikach widnieje serek topiony. Polecam jednak zdrowszy zamiennik w postaci białej mozzarelli i śmietany crème fraîche.

Składniki:

  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 por,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 50 g parmezanu,
  • 250 g sera mozzarella, 150 ml crème fraîche (kwaśna śmietana 30 proc.).

Wykonanie:

  1. Mięso podsmaż w garnku z niewielką ilością oleju.
  2. Na patelni z 2 łyżkami rozgrzanego oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, czosnek i pokrojony w talarki por. Smaż pod przykryciem przez ok. 5-10 minut.
  3. Przełóż warzywa z patelni do mięsa. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
  4. Mieszając bulion stopniowo dodawaj starty parmezan i pokruszoną mozzarellę.
  5. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Odlej pół szklanki bulionu, odstaw do ostygnięcia i wymieszaj ze śmietaną. Szklankę uzupełnij gorącym bulionem, całość przelej do garnka. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wybrane dla Ciebie