WAŻNE
TERAZ

Klaudia Jachira zawieszona w KO. Mówi o kulisach decyzji

Nie dodaję mąki do ciasta naleśnikowego. Z innym składnikiem wychodzą miękkie i się nie rwą

Chyba wszyscy uwielbiają naleśniki. Są szybkie, proste i można je przygotować niemal ze wszystkim. Do ich zrobienia wystarczy tylko kilka składników i patelnia. Ostatnio coraz częściej rezygnuję z klasycznej mąki na rzecz pewnego produktu, który dla wielu może być zaskoczeniem – a jednak sprawdza się w tej roli doskonale.

Do zrobienia naleśników używam nietypowego składnikaDo zrobienia naleśników używam nietypowego składnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paweł Burgiel

Naleśniki to danie, które zna i lubi niemal każdy. Kojarzą mi się z dzieciństwem, ponieważ było to moje ulubione danie, o które zawsze prosiłam moją mamę. Chciałbyś zrobić naleśniki, ale zabrakło ci w domu mąki? Okazuje się, że to żaden problem. Wystarczy sięgnąć po coś, co zazwyczaj ląduje w koszu, czyli czerstwy chleb. To genialny składnik, który w połączeniu z mlekiem i jajkami tworzy elastyczne, delikatne naleśniki. Poza tym, nie marnujemy żywności i gotujemy w duchu zero-waste. Pamiętaj tylko, aby chleb był czerstwy, lecz bez żadnych oznak pleśni lub zepsucia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe kajzerki podaj z masłem ziołowym. Wypieczone i chrupiące

Czerstwy chleb zamiast mąki?

Choć może się to wydawać zaskakujące, czerstwe pieczywo to nic innego jak przetworzona mąka. Chleb powstaje przecież z mąki, wody i drożdży lub zakwasu, a więc z tych samych składników, które znajdziesz w typowym cieście naleśnikowym. Kiedy pieczywo wysycha, traci wilgoć, ale jego struktura – oparta na skrobi i glutenie –pozostaje.

Namoczenie chleba w mleku sprawia, że z powrotem staje się miękki i plastyczny. Po zmiksowaniu i dodaniu jajek powstaje masa o konsystencji bardzo zbliżonej do klasycznego ciasta na naleśniki. Chleb działa tu jak gotowa, lekko już "uprażona" baza mączna – dobrze się wiąże, trzyma formę i świetnie znosi smażenie. Dzięki temu można całkowicie zrezygnować z mąki, nie tracąc przy tym na strukturze ani smaku naleśników.

Przepis na naleśniki bez mąki

Naleśniki są niezwykle uniwersalne. W wersji na słodko świetnie smakują z duszonymi jabłkami, twarożkiem z miodem, konfiturą z malin lub z cynamonem. W opcji wytrawnej możesz nadziać je podsmażonym szpinakiem z pieczarkami, serem feta, pastą z ciecierzycy albo warzywnym leczo.

Składniki:

  • 100 g czerstwego pieczywa (chleb lub bułki),
  • 400 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane lub roślinne).

Przygotowanie:

  1. Czerstwe pieczywo pokrój lub pokrusz na mniejsze kawałki. Zalej mlekiem i odstaw na około 10 minut, by zmiękło.
  2. Namoczone pieczywo zblenduj na jednolitą masę. Dodaj jajka i ponownie zmiksuj lub dokładnie wymieszaj, aż powstanie ciasto o konsystencji klasycznego ciasta naleśnikowego.
  3. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu. Wylewaj cienkie porcje ciasta i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca