Nie dodaję mąki do ciasta naleśnikowego. Z innym składnikiem wychodzą miękkie i się nie rwą

Chyba wszyscy uwielbiają naleśniki. Są szybkie, proste i można je przygotować niemal ze wszystkim. Do ich zrobienia wystarczy tylko kilka składników i patelnia. Ostatnio coraz częściej rezygnuję z klasycznej mąki na rzecz pewnego produktu, który dla wielu może być zaskoczeniem – a jednak sprawdza się w tej roli doskonale.

Do zrobienia naleśników używam nietypowego składnikaDo zrobienia naleśników używam nietypowego składnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paweł Burgiel

Naleśniki to danie, które zna i lubi niemal każdy. Kojarzą mi się z dzieciństwem, ponieważ było to moje ulubione danie, o które zawsze prosiłam moją mamę. Chciałbyś zrobić naleśniki, ale zabrakło ci w domu mąki? Okazuje się, że to żaden problem. Wystarczy sięgnąć po coś, co zazwyczaj ląduje w koszu, czyli czerstwy chleb. To genialny składnik, który w połączeniu z mlekiem i jajkami tworzy elastyczne, delikatne naleśniki. Poza tym, nie marnujemy żywności i gotujemy w duchu zero-waste. Pamiętaj tylko, aby chleb był czerstwy, lecz bez żadnych oznak pleśni lub zepsucia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe kajzerki podaj z masłem ziołowym. Wypieczone i chrupiące

Czerstwy chleb zamiast mąki?

Choć może się to wydawać zaskakujące, czerstwe pieczywo to nic innego jak przetworzona mąka. Chleb powstaje przecież z mąki, wody i drożdży lub zakwasu, a więc z tych samych składników, które znajdziesz w typowym cieście naleśnikowym. Kiedy pieczywo wysycha, traci wilgoć, ale jego struktura – oparta na skrobi i glutenie –pozostaje.

Namoczenie chleba w mleku sprawia, że z powrotem staje się miękki i plastyczny. Po zmiksowaniu i dodaniu jajek powstaje masa o konsystencji bardzo zbliżonej do klasycznego ciasta na naleśniki. Chleb działa tu jak gotowa, lekko już "uprażona" baza mączna – dobrze się wiąże, trzyma formę i świetnie znosi smażenie. Dzięki temu można całkowicie zrezygnować z mąki, nie tracąc przy tym na strukturze ani smaku naleśników.

Przepis na naleśniki bez mąki

Naleśniki są niezwykle uniwersalne. W wersji na słodko świetnie smakują z duszonymi jabłkami, twarożkiem z miodem, konfiturą z malin lub z cynamonem. W opcji wytrawnej możesz nadziać je podsmażonym szpinakiem z pieczarkami, serem feta, pastą z ciecierzycy albo warzywnym leczo.

Składniki:

  • 100 g czerstwego pieczywa (chleb lub bułki),
  • 400 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane lub roślinne).

Przygotowanie:

  1. Czerstwe pieczywo pokrój lub pokrusz na mniejsze kawałki. Zalej mlekiem i odstaw na około 10 minut, by zmiękło.
  2. Namoczone pieczywo zblenduj na jednolitą masę. Dodaj jajka i ponownie zmiksuj lub dokładnie wymieszaj, aż powstanie ciasto o konsystencji klasycznego ciasta naleśnikowego.
  3. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu. Wylewaj cienkie porcje ciasta i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇