Nie dolewaj oleju do surówki z kapusty. Postaw na inny, nietypowy dodatek

Surówka z kapusty to dodatek, który zawsze jest trafiony w punkt. Pasuje do drobiu, wieprzowiny czy ryby. Pewnie zawsze robisz ją z dodatkiem oleju, ale warto wypróbować na nią inny sposób. Będziesz zaskoczony, jak ten produkt przyjemnie podkręca jej smak.

Surówka z kiszonej kapustySurówka z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

Surówka z kiszonej kapusty zazwyczaj przygotowywana jest z dodatkiem oleju. Jednak istnieje sposób na nadanie jej bardziej wyraźnego smaku, nie tracąc przy tym wartości odżywczych. Okazuje się, że dodatek śmietany może przynieść znacznie lepsze efekty smakowe i zdrowotne. W moim rodzinnym domu od lat wykorzystuje się przepis, który zakłada użycie śmietany zamiast oleju. Szczerze polecam!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Efekt może zaskoczyć

Surówka z kiszonej kapusty ze śmietaną staje się bardziej wartościowym dodatkiem do jesiennych dań. To propozycja, która nie tylko zachwyca podniebienia, ale również przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Zamiast oleju warto dołączyć śmietanę 12-procentową. Choć połączenie to może wydawać się nietypowe, efekt końcowy zaskoczy delikatnym, lekko słodkawym smakiem.

Śmietana nadaje daniu kremową konsystencję oraz:

  • zmiękcza kapustę, czyniąc ją delikatniejszą i przyjemniejszą w konsumpcji dzięki zawartości tłuszczu;
  • podkreśla smak, wzmacniając naturalną słodycz kapusty, jabłka i marchewki, co tworzy harmonijną kompozycję;
  • wzbogaca wartości odżywcze, będąc źródłem wapnia oraz witamin z grupy B i tłuszczów wysokiej jakości.

Surówka z kiszonej kapusty ze śmietaną

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 jabłko,
  • 1 marchewka,
  • 4 łyżki śmietany 12 proc.,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę dokładnie posiekaj.
  2. Marchewkę oraz jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze śmietaną i przyprawami. Surówkę najlepiej schłodzić przed podaniem.

Surówka z kiszonej kapusty ze śmietaną stanowi nie tylko smaczny, ale i zdrowy sposób na urozmaicenie codziennego menu. Połączenie chrupiącej kapusty, słodkiego jabłka, marchewki oraz kremowej śmietany to propozycja, która zachwyci każdego i zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej