Nie ma szans, że się nie uda. Na Wielkanoc zrobię białą kiełbasę jak Ewa Wachowicz
Wielkanoc już tuż tuż! Świąteczny stół będzie uginał się pod specjałami. Wśród nich musi znaleźć się biała kiełbasa. Nie masz pomysłu na jej przygotowanie? Skorzystaj z przepisu Ewy Wachowicz, a już nigdy nie przygotujesz jej inaczej.
29.03.2024 14:48
Choć biała kiełbasa jest dostępna przez cały rok, najczęściej przygotowujemy ją na Wielkanoc. Wykorzystujemy ją do żurku, zupy chrzanowej czy jemy ot tak, bez żadnych dodatków. Jeśli jesteś fanatykiem białej kiełbasy, wypróbuj przepis Ewy Wachowicz. To będzie hit świątecznego stołu. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiełbasa wg. Ewy Wachowicz to hit świątecznego stołu
Biała kiełbasa to klasyka kuchni polskiej, która towarzyszy nam już od dwóch wieków! Wymyślono ją na terenie dzisiejszej Wielkopolski, gdzie szybko stała się jednym z najszybciej sprzedających się produktów garmażeryjnych. Niedługo później pokochała ją cała Polska.
Można przygotować ją na dziesiątki różnych sposobów, jednak w ferworze świątecznych przygotowań stawiamy na proste i sprawdzone przepisy. Masz ochotę urozmaicić świąteczny stół, nie rezygnując z tradycyjnych potraw? Wypróbuj przepis na białą kiełbasę według Ewy Wachowicz. Sekretnym składnikiem tego dania jest jabłko, jałowiec i... cydr. Nie zrażaj się jednak — jest go tutaj naprawdę niewiele, a wznosi smak kiełbasy na całkowicie nowy poziom.
Biała kiełbasa wg. Ewy Wachowicz — przepis
Składniki:
- 700 g białej kiełbasy,
- 4 cebule,
- 4 kwaśne jabłka,
- sok z cytryny,
- 5 ziaren jałowca,
- 2 łyżki klarowanego masła,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- 150 ml cydru,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Jabłka umyj, obierz, pokrój w małe kawałki. Skrop je sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały.
- Cebulę obierz i posiekaj w pióra. Zeszklij ją na maśle z dodatkiem gałązki tymianku.
- Kiełbasę wrzuć do wrzątku i gotuj ją przez 2-3 minuty.
- Zeszkloną cebule ułóż na sparzonej kiełbasie. Dodaj jałowiec, tymianek, sól, pieprz i jabłka. Całość zalej cydrem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stp. C. Piecz przez 25-30 minut.
- Podawaj jeszcze ciepłe z chlebem lub tłuczonymi ziemniakami.
Porady:
- Tymianek możesz zamienić na rozmaryn.
- Alkohol w cydrze całkowicie wyparuje, dlatego też nie trzeba się go obawiać. Jeśli jednak go unikasz, zastąp go tłoczonym sokiem jabłkowym.