Nietypowa babka wielkanocna z przepisu Jakuba Kuronia. Nie bez powodu mówi o niej "szklankowa"

Babka wielkanocna to symbol świąt, królowa stołu, która zachwyca smakiem i aromatem. Wśród tradycyjnych receptur coraz częściej pojawiają się nowe propozycje, łączące klasykę z nutą innowacji. Taką właśnie jest "szklankowa" babka Jakuba Kuronia – prosta, pyszna i efektowna zarazem.

Nietypowa babka wielkanocna z przepisu Jakuba Kuronia. Nie bez powodu mówi o niej "szklankowa"Nietypowa babka wielkanocna z przepisu Jakuba Kuronia. Nie bez powodu mówi o niej "szklankowa"
Źródło zdjęć: © Instagram
Marcin Michałowski

W okresie przedświątecznym znani kucharze rozbudzają wyobraźnię swoich fanów, podsuwając coraz to nowe i oryginalne przepisy. Jakub Kuroń również postanowił podzielić się swoją wersją tradycyjnej babki wielkanocnej, nadając jej nietypowy charakter. W jego kuchni narodziła się "szklankowa" babka – co za nietuzinkowa nazwa! Jakie sekrety kryją się za tą niezwykłą wersją klasycznego ciasta?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te błyskawiczne przekąski robię za każdym razem, kiedy mają wpaść goście. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły

Sekrety "szklankowej" babki według Jakuba Kuroń

Jakub Kuroń podzielił się swoim wyjątkowym przepisem na "szklankową" babkę, która ma zdaniem kucharza wiele zalet. Kuroń zapewnia, że ta wersja zawsze się udaje, zachwyca wyglądem i smakiem, znikając ze stołu w mgnieniu oka. Ale co kryje się za nazwą "szklankowa"?

Przepis na "Szklankową" Babkę Wielkanocną

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej (1 szklanka),
  • 130 g maku (1 szklanka),
  • 4 białka (1 szklanka, około 140 g),
  • 220 g drobnego cukru do wypieków (1 szklanka),
  • 120 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Wykonanie:

  1. Najpierw ubij białka z cukrem na puszystą masę, najlepiej używając miksera planetarnego lub zwykłego.
  2. Stopniowo dodawaj do ubitych białek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy, cały czas mieszając na niskich obrotach.
  3. Przelej przygotowaną masę do formy do babki, posmarowanej masłem i obsypanej mąką.
  4. Piecz babkę przez około 50 minut w temperaturze 175°C, na środkowej półce piekarnika, używając opcji grzania góra-dół.

Przepis Jakuba Kuronia to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy szukają sprawdzonego i łatwego przepisu na wielkanocną babkę.

Wybrane dla Ciebie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀