Nietypowa babka wielkanocna z przepisu Jakuba Kuronia. Nie bez powodu mówi o niej "szklankowa"

Babka wielkanocna to symbol świąt, królowa stołu, która zachwyca smakiem i aromatem. Wśród tradycyjnych receptur coraz częściej pojawiają się nowe propozycje, łączące klasykę z nutą innowacji. Taką właśnie jest "szklankowa" babka Jakuba Kuronia – prosta, pyszna i efektowna zarazem.

Nietypowa babka wielkanocna z przepisu Jakuba Kuronia. Nie bez powodu mówi o niej "szklankowa"Nietypowa babka wielkanocna z przepisu Jakuba Kuronia. Nie bez powodu mówi o niej "szklankowa"
Źródło zdjęć: © Instagram
Marcin Michałowski

W okresie przedświątecznym znani kucharze rozbudzają wyobraźnię swoich fanów, podsuwając coraz to nowe i oryginalne przepisy. Jakub Kuroń również postanowił podzielić się swoją wersją tradycyjnej babki wielkanocnej, nadając jej nietypowy charakter. W jego kuchni narodziła się "szklankowa" babka – co za nietuzinkowa nazwa! Jakie sekrety kryją się za tą niezwykłą wersją klasycznego ciasta?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te błyskawiczne przekąski robię za każdym razem, kiedy mają wpaść goście. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły

Sekrety "szklankowej" babki według Jakuba Kuroń

Jakub Kuroń podzielił się swoim wyjątkowym przepisem na "szklankową" babkę, która ma zdaniem kucharza wiele zalet. Kuroń zapewnia, że ta wersja zawsze się udaje, zachwyca wyglądem i smakiem, znikając ze stołu w mgnieniu oka. Ale co kryje się za nazwą "szklankowa"?

Przepis na "Szklankową" Babkę Wielkanocną

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej (1 szklanka),
  • 130 g maku (1 szklanka),
  • 4 białka (1 szklanka, około 140 g),
  • 220 g drobnego cukru do wypieków (1 szklanka),
  • 120 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Wykonanie:

  1. Najpierw ubij białka z cukrem na puszystą masę, najlepiej używając miksera planetarnego lub zwykłego.
  2. Stopniowo dodawaj do ubitych białek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy, cały czas mieszając na niskich obrotach.
  3. Przelej przygotowaną masę do formy do babki, posmarowanej masłem i obsypanej mąką.
  4. Piecz babkę przez około 50 minut w temperaturze 175°C, na środkowej półce piekarnika, używając opcji grzania góra-dół.

Przepis Jakuba Kuronia to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy szukają sprawdzonego i łatwego przepisu na wielkanocną babkę.

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką