Nigdy nie mam problemu z marnowaniem mięsa po rosole. Robię tę pyszną przekąskę

Przerabianie jednego dania na kolejne to domena zerowastowej, a niegdyś codziennej, budżetowej kuchni. Idealnym przykładem potrawy do takiej obróbki jest rosół. Na bulionie może powstać kolejna zupa, a z mięsa pasztet.

Wystarczy przekręcić przez maszynkę składniki i upiecWystarczy przekręcić przez maszynkę składniki i upiec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Gotując rosół, często zostaje dużo mięsa i warzyw, których nie chcemy zmarnować. Doskonale sprawdza się wtedy pasztet z mięsa z rosołu, który jest prosty w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Jak zrobić ten smakowity przysmak w domowych warunkach?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Pasztet porosołowy z drobiu lub wołowiny

Pozostałości z rosołu można z łatwością przekształcić w wykwintny pasztet. Mięso drobiowe lub wołowe to idealne bazy, które w połączeniu z warzywami i przyprawami tworzą doskonały smak. Popularna jest kombinacja z leśnymi grzybami, które dodają intensywności i aromatu. Proces przygotowania obejmuje dokładne zmielenie mięsa i warzyw, a następnie połączenie ich z przyprawami jak majeranek czy pieprz. Pasztet można piec w piekarniku, co pozwala na wygodne i szybkie przygotowanie potrawy dla całej rodziny. Dokładny przepis znajdziesz po kliknięciu w zdjęcie poniżej.

Sposób przechowywania pasztetu

Pasztet z mięsa z rosołu doskonale nadaje się do przechowywania w lodówce przez kilka dni. Można go również zamrozić w postaci porcji, co umożliwia szybkie sięgnięcie po gotowy dodatek do kanapek w dowolnym momencie. Warto pamiętać, aby pasztet dokładnie owinąć folią spożywczą lub przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, co zapobiegnie utracie świeżości i smaku.

Przy zamrażaniu istotne jest też zapisanie data przydatności do spożycia – dzięki temu unikniemy sytuacji, w której produkt zostanie w zamrażarce zbyt długo. Warto zadbać o to, aby każda porcja była opisana, co znacznie ułatwi korzystanie z zapasów.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat