Nie kupuję, robię sama. Domowa wędlinka w banalnym przepisie "po rosole"
Sałatki, pasztety albo pasty kanapkowe - po ugotowaniu rosołu wiele gospodyń kombinuje, jak wykorzystać mięso i warzywa. Dobrym pomysłem będzie domowa wędlinka. Zrobiona "na patencie" zasmakuje całej rodzinie.
Z wyglądu przypomina popularną w kuchni francuskiej terrinę - w każdym kawałku ukazuje apetyczny przekrój z widocznymi składnikami. Domowa wędlina z mięsa z rosołu, to prawdziwy hit na kanapki lub do podjadania solo. A do jego przygotowania możesz wykorzystać foremkę lub butelkę.
Jak obrobić resztki po rosole?
Ugotowany, domowy rosół to przede wszystkim pyszna zupa. Podaje się ją najczęściej z dodatkiem makaronu nitki, wrzucając do głębokich talerzy niewielką ilość marchewki. Wszystkie pozostałe elementy, czyli gotowana włoszczyzna i mięso drobiowe mogą być przerobione na inne dania. Ważne, aby zrobić to na krótko po zaserwowaniu obiadu. W lodówce nie powinny leżeć resztki, bo mogą zwyczajnie skwaśnieć. Jeśli nie używasz specjalnych woreczków, w których gotujesz liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu czarnego, to te przyprawy też usuń. Do wykorzystania ponownego średnio nadaje się też opalona cebula - te elementy zazwyczaj lądują w koszu z odpadami bio. Ugotowane mięso oddziel od kości, warzywa pokrój i szykuj butelkę do domowej wędlinki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci
Przepis na drobiową wędlinę w domowej wersji
Do przygotowania tego specjału przyda się plastikowa butelka z kwadratowym dnem. Odetnij z niej ok. 1/4 długości od strony korka. Najlepsza będzie po wodzie mineralnej, aby nie przenosiła zapachów. Jeśli nie chcesz używać plastiku, możesz postawić też na walec, który ma szynkowar lub keksówkę, którą owiniesz dokładnie folią.
Składniki:
- 450 g ugotowanego mięsa drobiowego,
- 100 ml rosołu,
- 1 łyżka żelatyny,
- 2 łyżki wody,
- 1-2 marchewki z rosołu,
- korzeń pietruszki z rosołu,
- opcjonalnie: kawałki papryki czerwonej, oliwki albo ogórek kiszony,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Żelatynę wymieszaj z wodą, odstaw do napęcznienia.
- W tym czasie podgrzej rosół i wymieszaj z żelatyną.
- Mięso zblenduj na gładką masę, dopraw solą i pieprzem.
- Warzywa pokrój w kawałki i dodaj do masy, przełóż do butelki lub foremki - najlepiej partiami, aby dobrze ubić całość - dzięki temu gotowa wędlina da się pokroić na idealne plastry.
- Wędlinę schowaj do lodówki na całą noc.