Nie kupuję, robię sama. Domowa wędlinka w banalnym przepisie "po rosole"

Sałatki, pasztety albo pasty kanapkowe - po ugotowaniu rosołu wiele gospodyń kombinuje, jak wykorzystać mięso i warzywa. Dobrym pomysłem będzie domowa wędlinka. Zrobiona "na patencie" zasmakuje całej rodzinie.

Domowa wędlina w stylu zero waste to hit w kuchniDomowa wędlina w stylu zero waste to hit w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina
Magdalena Pomorska

Z wyglądu przypomina popularną w kuchni francuskiej terrinę - w każdym kawałku ukazuje apetyczny przekrój z widocznymi składnikami. Domowa wędlina z mięsa z rosołu, to prawdziwy hit na kanapki lub do podjadania solo. A do jego przygotowania możesz wykorzystać foremkę lub butelkę.

Jak obrobić resztki po rosole?

Ugotowany, domowy rosół to przede wszystkim pyszna zupa. Podaje się ją najczęściej z dodatkiem makaronu nitki, wrzucając do głębokich talerzy niewielką ilość marchewki. Wszystkie pozostałe elementy, czyli gotowana włoszczyzna i mięso drobiowe mogą być przerobione na inne dania. Ważne, aby zrobić to na krótko po zaserwowaniu obiadu. W lodówce nie powinny leżeć resztki, bo mogą zwyczajnie skwaśnieć. Jeśli nie używasz specjalnych woreczków, w których gotujesz liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu czarnego, to te przyprawy też usuń. Do wykorzystania ponownego średnio nadaje się też opalona cebula - te elementy zazwyczaj lądują w koszu z odpadami bio. Ugotowane mięso oddziel od kości, warzywa pokrój i szykuj butelkę do domowej wędlinki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Przepis na drobiową wędlinę w domowej wersji

Do przygotowania tego specjału przyda się plastikowa butelka z kwadratowym dnem. Odetnij z niej ok. 1/4 długości od strony korka. Najlepsza będzie po wodzie mineralnej, aby nie przenosiła zapachów. Jeśli nie chcesz używać plastiku, możesz postawić też na walec, który ma szynkowar lub keksówkę, którą owiniesz dokładnie folią.

Składniki:

  • 450 g ugotowanego mięsa drobiowego,
  • 100 ml rosołu,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 2 łyżki wody,
  • 1-2 marchewki z rosołu,
  • korzeń pietruszki z rosołu,
  • opcjonalnie: kawałki papryki czerwonej, oliwki albo ogórek kiszony,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Żelatynę wymieszaj z wodą, odstaw do napęcznienia.
  2. W tym czasie podgrzej rosół i wymieszaj z żelatyną.
  3. Mięso zblenduj na gładką masę, dopraw solą i pieprzem.
  4. Warzywa pokrój w kawałki i dodaj do masy, przełóż do butelki lub foremki - najlepiej partiami, aby dobrze ubić całość - dzięki temu gotowa wędlina da się pokroić na idealne plastry.
  5. Wędlinę schowaj do lodówki na całą noc.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują