Nie kupuję, robię sama. Domowa wędlinka w banalnym przepisie "po rosole"

Sałatki, pasztety albo pasty kanapkowe - po ugotowaniu rosołu wiele gospodyń kombinuje, jak wykorzystać mięso i warzywa. Dobrym pomysłem będzie domowa wędlinka. Zrobiona "na patencie" zasmakuje całej rodzinie.

Domowa wędlina w stylu zero waste to hit w kuchniDomowa wędlina w stylu zero waste to hit w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina
Magdalena Pomorska

Z wyglądu przypomina popularną w kuchni francuskiej terrinę - w każdym kawałku ukazuje apetyczny przekrój z widocznymi składnikami. Domowa wędlina z mięsa z rosołu, to prawdziwy hit na kanapki lub do podjadania solo. A do jego przygotowania możesz wykorzystać foremkę lub butelkę.

Jak obrobić resztki po rosole?

Ugotowany, domowy rosół to przede wszystkim pyszna zupa. Podaje się ją najczęściej z dodatkiem makaronu nitki, wrzucając do głębokich talerzy niewielką ilość marchewki. Wszystkie pozostałe elementy, czyli gotowana włoszczyzna i mięso drobiowe mogą być przerobione na inne dania. Ważne, aby zrobić to na krótko po zaserwowaniu obiadu. W lodówce nie powinny leżeć resztki, bo mogą zwyczajnie skwaśnieć. Jeśli nie używasz specjalnych woreczków, w których gotujesz liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu czarnego, to te przyprawy też usuń. Do wykorzystania ponownego średnio nadaje się też opalona cebula - te elementy zazwyczaj lądują w koszu z odpadami bio. Ugotowane mięso oddziel od kości, warzywa pokrój i szykuj butelkę do domowej wędlinki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Przepis na drobiową wędlinę w domowej wersji

Do przygotowania tego specjału przyda się plastikowa butelka z kwadratowym dnem. Odetnij z niej ok. 1/4 długości od strony korka. Najlepsza będzie po wodzie mineralnej, aby nie przenosiła zapachów. Jeśli nie chcesz używać plastiku, możesz postawić też na walec, który ma szynkowar lub keksówkę, którą owiniesz dokładnie folią.

Składniki:

  • 450 g ugotowanego mięsa drobiowego,
  • 100 ml rosołu,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 2 łyżki wody,
  • 1-2 marchewki z rosołu,
  • korzeń pietruszki z rosołu,
  • opcjonalnie: kawałki papryki czerwonej, oliwki albo ogórek kiszony,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Żelatynę wymieszaj z wodą, odstaw do napęcznienia.
  2. W tym czasie podgrzej rosół i wymieszaj z żelatyną.
  3. Mięso zblenduj na gładką masę, dopraw solą i pieprzem.
  4. Warzywa pokrój w kawałki i dodaj do masy, przełóż do butelki lub foremki - najlepiej partiami, aby dobrze ubić całość - dzięki temu gotowa wędlina da się pokroić na idealne plastry.
  5. Wędlinę schowaj do lodówki na całą noc.

Wybrane dla Ciebie

Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie