Nowe warzywo trafiło do polskich sklepów. W popularnym dyskoncie kosztuje mniej niż 4 złote
Od hiszpańskich laboratoriów biotechnologicznych, przez prestiżową galę nagród dla innowacji na rynku produktów spożywczych, aż po półki w polskich dyskontach. Zucchiolo - nowe, niezwykłe warzywo będące połączeniem cukinii i ogórka, można już kupić, jeść i cieszyć się niezwykłymi właściwościami.
20.06.2024 | aktual.: 20.06.2024 12:47
Wygląda trochę jak dynia, ale w rzeczywistości akurat z tym warzywem nie ma zbyt wiele wspólnego. Zucchiolo to stworzone przez hiszpańskich biotechnologów z grupy Beyond Seeds i Instytutu Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołówstwa warzywo, które jest w rzeczywistości niezwykłym miksem cukinii i ogórka. Jak donosi portal kuchnia.fakt.pl, produkt ten znalazł już miejsce na sklepowych półkach Biedronki, gdzie można go kupić za niespełna 4 złote za sztukę. My tymczasem postaramy się odpowiedzieć wszystkie nurtujące cię pytania dotyczące zucchiolo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zucchiolo — właściwości
Według informacji podanych przez "Fakt" prace nad zucchiolo i adaptacji jego uprawy do klimatu europejskiego trwało 5 długich lat. Starania naukowców przyniosły efekt. Zucchiolo, mierzące do 10 centymetrów średnicy i ważące ćwierć kilograma warzywo trafiło już do pierwszych konsumentów również w Polsce. Podobnie jak cukinia, zucchiolo występuje w dwóch odcieniach zieleni, a także w kolorze żółtym.
Co może nam zaoferować ta niezwykła krzyżówka cukinii i ogórka? Według jej twórców — wszystko to, co najlepsze z obu warzyw. Spotkamy tam więc zarówno witaminy (A, B, C), jak i składniki mineralne takie jak fosfor, wapń, żelazo i potas, a także antyoksydacyjne polifenole. Co ciekawe, zucchiolo ma być warzywem wyjątkowo wytrzymałym. Poza lodówką wytrzyma "w zdrowiu" nawet 4 tygodnie. W tym czasie można je upiec, ugotować lub usmażyć. I nie tylko, bo zucchiolo jest też dobre na surowo!
Wynik badań i laureat nagrody
Starania biotechnologów — twórców zucchiolo — zostały docenione zarówno przez konsumentów, jak i znawców rynku spożywczego. Warzywo przyszłości zdobyło pierwszą nagrodę na Fruit Logistica Innovation Awards. Jury targów z 2024 roku nie miało żadnych wątpliwości i uhonorowało produkt hiszpańskiej firmy Unica Fresh jedną z najważniejszych nagród dla całego międzynarodowego przemysłu owocowo-warzywnego.