To najniebezpieczniejszy ser na świecie. Unia go zakazuje, Sardyńczycy protestują

Casu marzu to tradycyjny ser z Sardynii wytwarzany od przeszło pół tysiąca lat. Wiele osób go uwielbia, a jego właściwości "doceniono" nawet w księdze rekordów Guinnessa. A jednak jego produkcja jest zakazana już od ponad 20 lat. Dlaczego? Powód jest nieco makabryczny.

Case marzu — najniebezpieczniejszy ser świataCase marzu — najniebezpieczniejszy ser świata
Źródło zdjęć: © Canva | Robert Pavsic

Włosi kochają mozzarellę, Hiszpanie ser cabrales, a Szwajcarzy — emmentaler. Rodzajów sera jest na świecie ponad 5000, a wśród nich każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Tak zrobili też Sardyńczycy, i to już 500 lat temu. Niestety, ich ulubiony ser — case marzu — został zakazany przez Unię Europejską. Powody tej decyzji były dyktowane kwestiami zdrowotnymi, bo case marzu został uznany za najniebezpieczniejszy ser na świecie. W takiej kategorii ser z Sardynii wywalczył sobie również miejsce w księdze rekordów Guinnessa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina

Case marzu — rozrywka dla odważnych

Produkcja case marzu została zakazana w 1962 roku, a w XXI wieku tę decyzję podjęła również Unia Europejska. Dlaczego? Żeby to zrozumieć, warto najpierw przyjrzeć się samemu procesowi powstawania sardyńskiego sera.

Case marzu to produkt wytwarzany z mleka owczego. Za jego fermentację odpowiadają wprowadzane do sera muchówki Sernicy pospolitej. Składają one w wyrobie jaja, z których następnie wykluwają się larwy. Ich żer oznacza rozpoczęcie przemiany związków organicznych, co nadaje serowi charakterystycznego smaku i zapachu, ponoć zbliżonego do gorgonzoli. I teraz to, co ważne: do tego momentu wszystko jeszcze nie odbiega od normy. Problem z case marzu zaczyna się dopiero później.

Odważyłbyś się to zjeść?

Kontrowersja związana z sardyńskim serem dotyczy tego, że należy go spożywać z żywymi larwami wspomnianej muchówki. To dla tradycyjnych rzemieślników bardzo ważne, ponieważ martwe larwy oznaczają, że w procesie przygotowawczym coś poszło nie tak, a ser można uznać za... nieświeży. Specyficzne, prawda?

Sernica pospolita. To jej larwy zawiera sardyński ser
Sernica pospolita. To jej larwy zawiera sardyński ser © Domena Publiczna, Wikipedia | John Curtis

Według relacji śmiałków larwy muchówki potrafią podczas konsumpcji dosłownie skakać z sera. Niestety, to wszystko ma swoje konsekwencje. Lekarze podkreślają, że larwy nie zawsze ulegają strawieniu w żołądku, a to z kolei może oznaczać poważne problemy zdrowotne: od wymiotów i bólu brzucha, aż po krwawe biegunki i niebezpieczną dla organizmu chorobę pasożytniczą.

Chociaż cenimy tradycyjne wyroby, to w tym przypadku powiemy jednak pas. A czy ty masz na ten temat inne zdanie? Z chęcią je poznamy!

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni