InspiracjeNajlepszy naturalny sposób na alergię. Przyda się zwłaszcza teraz

Najlepszy naturalny sposób na alergię. Przyda się zwłaszcza teraz

Olej z czarnuszki to "złoto faraonów". Jego cenne właściwości prozdrowotne były doceniane już w starożytności - faraonowie uważali go za nieocenione źródło zdrowia i długowieczności. Dlaczego zapomnieliśmy o tak cennym produkcie? Czas zapoznać się bliżej i zaprzyjaźnić z olejem z czarnuszki, będącym nie tylko remedium na wieczną młodość, ale też sposobem na alergię, która daje się wielu osobom we znaki.

Olej z czarnuszki pomaga z objawami alergii - Pyszności; Fot. Pixabay
Olej z czarnuszki pomaga z objawami alergii - Pyszności; Fot. Pixabay

03.04.2023 | aktual.: 25.07.2024 17:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Olej z czarnuszki wytwarza się z nasion rośliny Nigella sativa, która jest również znana jako czarnuszka. Roślinę tę uprawia się głównie w Azji i Afryce, ale powszechnie stosowana jest w medycynie ludowej na całym świecie. Co ciekawe, w starożytności olej z czarnuszki wykorzystywano jako lek na żółtaczkę, ból zębów, a nawet jako antidotum po ukąszeniu węża. Produkt ten jest powszechnie stosowany nie tylko jako suplement diety, ale także drogocenny składnik kosmetyków, ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne dla skóry i włosów.

Na co pomaga olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki ma ciemnobrązowy kolor i intensywny, korzenny zapach. Zawiera wiele składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe, białka, węglowodany, witaminy (np. witamina A, B1, B2, C, E) oraz minerały (np. wapń, żelazo, magnez, cynk). Wiele z tych składników ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne. Dlatego też produkt ten może pomóc w walce z różnymi problemami zdrowotnymi.

Olej z czarnuszki stosuje się w leczeniu schorzeń skóry, np. egzemy, łuszczycy, trądziku czy łojotoku. Ponadto, produkt ten łagodzi objawy astmy, alergii i innych chorób układu oddechowego, co ma związek z obecnością w czarnuszce tymochinonu. W przeciwieństwie do leków antyhistaminowych łagodzących katar sienny, olejek z czarnuszki nie wywołuje skutków ubocznych. Tymochinon zaś to najcenniejszy składnik oleju z czarnuszki (a dokładnie składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki), który odpowiada za jego prozdrowotne właściwości.

Olej z czarnuszki to "złoto faraonów" - Pyszności; Fot. Pixabay
Olej z czarnuszki to "złoto faraonów" - Pyszności; Fot. Pixabay

Olej z czarnuszki może pomóc zredukować poziom cholesterolu we krwi i ciśnienia krwi, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca. Produkt ten charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą kwasy tłuszczowe omega-6. Kwasem tłuszczowym z rodziny omega-6 jest kwas linolowy (LA), który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Olejek z czarnuszki naturalnie wspiera układ pokarmowy. Łagodzi objawy refluksu, wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także zatrucia pokarmowego. Ponadto, korzystnie wpływa na pracę wątroby oraz chroni przed bakterią Helicobacter pylori, która powoduje rozwój choroby wrzodowej.

Jak i kiedy pić olej z czarnuszki? Gdzie go kupić?

Zwykle dawkowanie oleju z czarnuszki zależy od wielu czynników, m.in. wieku, stanu zdrowia i celu stosowania. Najlepiej kierować się zaleceniami producenta na opakowaniu. Ogólnie rzecz biorąc, zalecana dawka oleju z czarnuszki wynosi zwykle od 1 do 3 łyżek dziennie, podawanych doustnie. Co ważne, produkt ten należy spożywać wyłącznie na zimno i przechowywać w niskiej temperaturze od 5 do 10 st. C. 

Nie należy przekraczać zalecanej dawki, ponieważ nadmiar oleju z czarnuszki może być szkodliwy dla zdrowia. Przed rozpoczęciem stosowania oleju w celach leczniczych zawsze należy skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza w przypadku osób w ciąży lub karmi piersią, a także z cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym, problemami z nerkami lub wątrobą.

Olej z czarnuszki jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością oraz aptekach. Przy wyborze produktu należy zwrócić uwagę na skład, metodę pozyskiwania i pochodzenie produktu. Ważne, by był pochodzenia naturalnego i nie zawierał dodatków chemicznych. Za 500 ml oleju z czarnuszki zapłacimy ok. 50 zł, jednakże rozpiętość cenowa jest spora.

Zobacz także przepis na puszyste jak chmurka, pomidorowe babeczki z mozzarellą i czarnuszką: