Najlepszy naturalny sposób na alergię. Przyda się zwłaszcza teraz

Olej z czarnuszki to "złoto faraonów". Jego cenne właściwości prozdrowotne były doceniane już w starożytności - faraonowie uważali go za nieocenione źródło zdrowia i długowieczności. Dlaczego zapomnieliśmy o tak cennym produkcie? Czas zapoznać się bliżej i zaprzyjaźnić z olejem z czarnuszki, będącym nie tylko remedium na wieczną młodość, ale też sposobem na alergię, która daje się wielu osobom we znaki.

ObrazekOlej z czarnuszki pomaga z objawami alergii - Pyszności; Fot. Pixabay

Olej z czarnuszki wytwarza się z nasion rośliny Nigella sativa, która jest również znana jako czarnuszka. Roślinę tę uprawia się głównie w Azji i Afryce, ale powszechnie stosowana jest w medycynie ludowej na całym świecie. Co ciekawe, w starożytności olej z czarnuszki wykorzystywano jako lek na żółtaczkę, ból zębów, a nawet jako antidotum po ukąszeniu węża. Produkt ten jest powszechnie stosowany nie tylko jako suplement diety, ale także drogocenny składnik kosmetyków, ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne dla skóry i włosów.

Na co pomaga olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki ma ciemnobrązowy kolor i intensywny, korzenny zapach. Zawiera wiele składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe, białka, węglowodany, witaminy (np. witamina A, B1, B2, C, E) oraz minerały (np. wapń, żelazo, magnez, cynk). Wiele z tych składników ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne. Dlatego też produkt ten może pomóc w walce z różnymi problemami zdrowotnymi.

Olej z czarnuszki stosuje się w leczeniu schorzeń skóry, np. egzemy, łuszczycy, trądziku czy łojotoku. Ponadto, produkt ten łagodzi objawy astmy, alergii i innych chorób układu oddechowego, co ma związek z obecnością w czarnuszce tymochinonu. W przeciwieństwie do leków antyhistaminowych łagodzących katar sienny, olejek z czarnuszki nie wywołuje skutków ubocznych. Tymochinon zaś to najcenniejszy składnik oleju z czarnuszki (a dokładnie składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki), który odpowiada za jego prozdrowotne właściwości.

Obrazek
Olej z czarnuszki to "złoto faraonów" - Pyszności; Fot. Pixabay

Olej z czarnuszki może pomóc zredukować poziom cholesterolu we krwi i ciśnienia krwi, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca. Produkt ten charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą kwasy tłuszczowe omega-6. Kwasem tłuszczowym z rodziny omega-6 jest kwas linolowy (LA), który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Olejek z czarnuszki naturalnie wspiera układ pokarmowy. Łagodzi objawy refluksu, wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także zatrucia pokarmowego. Ponadto, korzystnie wpływa na pracę wątroby oraz chroni przed bakterią Helicobacter pylori, która powoduje rozwój choroby wrzodowej.

Jak i kiedy pić olej z czarnuszki? Gdzie go kupić?

Zwykle dawkowanie oleju z czarnuszki zależy od wielu czynników, m.in. wieku, stanu zdrowia i celu stosowania. Najlepiej kierować się zaleceniami producenta na opakowaniu. Ogólnie rzecz biorąc, zalecana dawka oleju z czarnuszki wynosi zwykle od 1 do 3 łyżek dziennie, podawanych doustnie. Co ważne, produkt ten należy spożywać wyłącznie na zimno i przechowywać w niskiej temperaturze od 5 do 10 st. C. 

Nie należy przekraczać zalecanej dawki, ponieważ nadmiar oleju z czarnuszki może być szkodliwy dla zdrowia. Przed rozpoczęciem stosowania oleju w celach leczniczych zawsze należy skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza w przypadku osób w ciąży lub karmi piersią, a także z cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym, problemami z nerkami lub wątrobą.

Olej z czarnuszki jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością oraz aptekach. Przy wyborze produktu należy zwrócić uwagę na skład, metodę pozyskiwania i pochodzenie produktu. Ważne, by był pochodzenia naturalnego i nie zawierał dodatków chemicznych. Za 500 ml oleju z czarnuszki zapłacimy ok. 50 zł, jednakże rozpiętość cenowa jest spora.

Zobacz także przepis na puszyste jak chmurka, pomidorowe babeczki z mozzarellą i czarnuszką: 

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser