Orzechowa góra to mój sałatkowy hit. Przepis "sprzedała" mi sąsiadka
Nietypowych sałatek świątecznych ciąg dalszy, a w ramach tego chcę ci polecić kompozycję zwaną orzechową górą. Na pewno domyślasz się, jaki składnik odgrywa tu główną rolę. A co mu towarzyszy? Przede wszystkim ziemniaki. To będzie tegoroczny hit!
Od dawien dawna orzechy stanowiły bardzo ważny składnik w mojej kuchni. Uwielbiam je pod każdym względem – smaku, wyglądu, tekstury, a także właściwości prozdrowotnych. Z orzechów zdarza mi się przygotowywać ciasta, panierki i oczywiście sałatki. Szczególnie te ostatnie doskonale komponują się z orzechami. Potwierdził mi to ostatnio przepis, który dostałem od sąsiadki. Co ciekawe, podobno pochodzi on z Turcji. Szybko postanowiłem zaadoptować tę recepturę na potrzeby zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do stworzenia orzechowej góry, poza samymi orzechami włoskimi, potrzeba jeszcze tylko kilka składników. Zaopatrz się w ziemniaki, jajka i jabłka. Poza nimi przydadzą ci się także majonez, trochę koperku i wino. Efekt na pewno ci się spodoba, a pozostali biesiadnicy będą wniebowzięci. Zaskocz ich na święta orzechową górą i obserwuj reakcje. To będzie czysta przyjemność!
Sałatka orzechowa góra
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 2-3 jabłka,
- 250 g orzechów włoskich,
- 2 jajka,
- 3 łyżki majonezu,
- 50 ml czerwonego wina,
- sól,
- pieprz,
- koperek.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki na sałatkę gotuję w mundurkach. Obieram je dopiero po ugotowaniu, gdy będą miękkie i przestudzone. Na koniec kroję je w kostkę.
- W międzyczasie obieram jabłka, pozbywam się gniazd nasiennych, a potem kroję w małe kawałki.
- W ten sam sposób rozdrabniam ugotowane na twardo jajka.
- Orzechy drobno siekam.
- Wszystkie składniki przekładam do salaterki, zostawiam tylko trochę orzechów do posypania wierzchu.
- Doprawiam sałatkę majonezem, winem, solą i pieprzem.
- Dorzucam także posiekany koperek i mieszam.
- Ozdabiam górę orzechami i gotowe. Smacznego!