Orzechowe Ule zachwycą smakiem. W środku skrywają pyszny krem

Gdy na stole pojawiają się orzechowe ule, wokół od razu gromadzi się cały rój miłośników słodkości. Wyglądają uroczo, a pod kopułką skrywają pyszny krem ajerkoniakowy. Idealnie sprawdzą się na spotkania rodzinne czy też urozmaicą stół na święta.

Orzechowe UleOrzechowe Ule
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Te słodkości to małe dzieła sztuki, które przeniosą do pachnącego miodem ula. W środku czeka kremowe, maślane nadzienie z dodatkiem ajerkoniaku. Do przygotowania tego deseru potrzebne będą specjalne foremki. Bez problemu zamówisz je przez internet, nie wydając przy tym fortuny. Same ciasteczka są tak smaczne, że po przepis sięgać będziesz nie tylko od święta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze orzechowe ule. Dosłownie rozpływają się w ustach

Orzechowe ule z ajerkoniakiem

Te małe cudeńka to naprawdę prosta sprawa. Wystarczy kilka składników i foremka, by po chwili cieszyć się deserem. Bez pieczenia, bałaganu i dużej ilości brudnych naczyń.

Chrupiące ciastko, kremowe nadzienie i oryginalny kształt sprawią, że tego deseru długo nie zapomną wszyscy goście.

Składniki: 

  • 250 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 250 g cukru pudru, 
  • 1 białko. 

Nadzienie: 

  • 60 g masła, 
  • 90 g cukru pudru, 
  • 1 żółtko, 
  • 50 ml ajerkoniaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Orzechy włoskie zmiel na drobną masę. Dodaj do nich białko, cukier puder i zmiksuj całość.

Prosta masa ciasteczkowa
Prosta masa ciasteczkowa © Pyszności

Krok 2. Z porcji masy uformuj kulkę i umieść ją w foremce. Jeśli masa jest zbyt lekka, obsyp ciasto delikatnie mąką, by nie przykleiła się do formy. Dobrze ugnieć, przy pomocy patyczka robiąc w środku wgłębienie.

Słodkie ule to prosty przepis na deser
Słodkie ule to prosty przepis na deser © Pyszności

Krok 3. Miękkie masło przełóż do miski, dodaj cukier puder i ubij, dodając w międzyczasie również ajerkoniak. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij wgłębienia w orzechowych ciasteczkach.

Ule wypełnij pysznym kremem ajerkoniakowym
Ule wypełnij pysznym kremem ajerkoniakowym © Pyszności

Krok 4. Przykryj dół uli kawałkiem andruta i ułóż na dużym talerzu. Całość możesz dodatkowo udekorować cukrem pudrem. Smacznego!

Orzechowe ule z kremem ajerkoniakowym
Orzechowe ule z kremem ajerkoniakowym © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje