Orzechowe Ule zachwycą smakiem. W środku skrywają pyszny krem
Gdy na stole pojawiają się orzechowe ule, wokół od razu gromadzi się cały rój miłośników słodkości. Wyglądają uroczo, a pod kopułką skrywają pyszny krem ajerkoniakowy. Idealnie sprawdzą się na spotkania rodzinne czy też urozmaicą stół na święta.
Te słodkości to małe dzieła sztuki, które przeniosą do pachnącego miodem ula. W środku czeka kremowe, maślane nadzienie z dodatkiem ajerkoniaku. Do przygotowania tego deseru potrzebne będą specjalne foremki. Bez problemu zamówisz je przez internet, nie wydając przy tym fortuny. Same ciasteczka są tak smaczne, że po przepis sięgać będziesz nie tylko od święta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Orzechowe ule z ajerkoniakiem
Te małe cudeńka to naprawdę prosta sprawa. Wystarczy kilka składników i foremka, by po chwili cieszyć się deserem. Bez pieczenia, bałaganu i dużej ilości brudnych naczyń.
Chrupiące ciastko, kremowe nadzienie i oryginalny kształt sprawią, że tego deseru długo nie zapomną wszyscy goście.
Składniki:
- 250 g zmielonych orzechów włoskich,
- 250 g cukru pudru,
- 1 białko.
Nadzienie:
- 60 g masła,
- 90 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 50 ml ajerkoniaku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Orzechy włoskie zmiel na drobną masę. Dodaj do nich białko, cukier puder i zmiksuj całość.
Krok 2. Z porcji masy uformuj kulkę i umieść ją w foremce. Jeśli masa jest zbyt lekka, obsyp ciasto delikatnie mąką, by nie przykleiła się do formy. Dobrze ugnieć, przy pomocy patyczka robiąc w środku wgłębienie.
Krok 3. Miękkie masło przełóż do miski, dodaj cukier puder i ubij, dodając w międzyczasie również ajerkoniak. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij wgłębienia w orzechowych ciasteczkach.
Krok 4. Przykryj dół uli kawałkiem andruta i ułóż na dużym talerzu. Całość możesz dodatkowo udekorować cukrem pudrem. Smacznego!