WAŻNE
TERAZ

Tragedia na Rajdzie Nyskim. Nie żyje 40-letni kierowca

Na tej małej chorwackiej wyspie to prawdziwy rarytas. Idealnie sprawdzi się na święta

Chorwacja to kraj słynący nie tylko z pięknych krajobrazów, ale i wyjątkowej kuchni, w której desery zajmują szczególne miejsce.

Torcik z wyspy RabTorcik z wyspy Rab
Źródło zdjęć: © "Chorwacja do zjedzenia" | Bartek Kieżun
Katarzyna Gileta

Kuchnia chorwacka zachwyca różnorodnością – od prostych lodów po wykwintne kompozycje. Jednak gastronomiczna podróż po Chorwacji nie byłaby pełna bez smakowania jej słynnych deserów, ciast, win oraz likierów, takich jak popularne maraschino czy teranino, często towarzyszących degustacji lokalnych słodkości. Na niewielkiej wyspie Rab specjalnością jest ciasto wypełnione migdałowym farszem. Swój przepis na ten wyjątkowy deser prezentuje Bartek Kieżun w najnowszej książce "Chorwacja do zjedzenia".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

RAPSKA TORTA - torcik z wyspy Rab

Składniki dla 8 osób:

Ciasto:

  • 200 g mąki tortowej,
  • 20 g masła,
  • jajko "zerówka",
  • 40 ml wody,
  • 15 g cukru,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 250 g obranych migdałów,
  • 250 g cukru pudru,
  • 30 ml likieru maraschino,
  • 1 jajko "zerówka",
  • skórka starta z pomarańczy,
  • skórka starta z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Suche składniki ciasta wsypujemy do miski. Mieszamy i rozgarniamy na boki. Wbijamy jajko, dodajemy masło i wodę i zagniatamy jednorodne ciasto. Wyrabiamy je dość długo, by stało się jedwabiste. Następnie owijamy je folią i odkładamy, by odpoczęło.
  2. Migdały mielemy blenderem na mączkę migdałową. Dodajemy cukier i dalej blendujemy, tak by składniki były idealnie wymieszane. Dodajemy alkohol, jajko oraz skórkę startą z cytryny i pomarańczy.
  3. Zagniatamy wszystkie składniki w kulę marcepanową, owijamy ją folią i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  4. A teraz najgorsze. Dzielimy ciasto na dwie części. Wałkujemy pierwszą z nich na kwadrat 30 na 30 centymetrów. Mniej więcej. Następnie przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem i chwytamy za radełko do wycinania ravioli. Rysujemy nim na cieście kształt ślimaka, a potem go wycinamy. Zaczynamy od środka i lecimy na zewnątrz. Ślimak powinien mieć cztery centymetry szerokości. Potem wycinamy drugiego, tak by zrobić nieco miejsca w ślimaczym zwoju. Powinna wyjść nam spirala wypełniająca swoim kształtem pierwotny kwadrat.
  5. Nakładamy na ciasto marcepan, a pozostałe ciasto wałkujemy na taki sam kwadrat jak pierwsze.
  6. Wycinamy radełkiem paski szerokości 1,5 centymetra i przyklejamy je do boków naszego ślimaka, tak by farsz z trzech stron był otoczony ciastem i tylko od góry go nie było.
  7. Dodatkowa trudność: paseczki przyklejamy, robiąc z nich falbankę. Pieczemy w 120 stopniach Celsjusza przez 40 minut.
  8. To wersja dla papieża. Jeśli nie ma go w okolicy, można spód ciasta pociąć w prostokąty, wypełnić nadzieniem i obkleić falbanką z ciasta.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Chorwacja do zjedzenia"

"Chorwacja do zjedzenia"
"Chorwacja do zjedzenia" © Materiały prasowe

Wybrane dla Ciebie

Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością