Na tej małej chorwackiej wyspie to prawdziwy rarytas. Idealnie sprawdzi się na święta

Chorwacja to kraj słynący nie tylko z pięknych krajobrazów, ale i wyjątkowej kuchni, w której desery zajmują szczególne miejsce.

Torcik z wyspy RabTorcik z wyspy Rab
Źródło zdjęć: © "Chorwacja do zjedzenia" | Bartek Kieżun
Katarzyna Gileta

Kuchnia chorwacka zachwyca różnorodnością – od prostych lodów po wykwintne kompozycje. Jednak gastronomiczna podróż po Chorwacji nie byłaby pełna bez smakowania jej słynnych deserów, ciast, win oraz likierów, takich jak popularne maraschino czy teranino, często towarzyszących degustacji lokalnych słodkości. Na niewielkiej wyspie Rab specjalnością jest ciasto wypełnione migdałowym farszem. Swój przepis na ten wyjątkowy deser prezentuje Bartek Kieżun w najnowszej książce "Chorwacja do zjedzenia".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

RAPSKA TORTA - torcik z wyspy Rab

Składniki dla 8 osób:

Ciasto:

  • 200 g mąki tortowej,
  • 20 g masła,
  • jajko "zerówka",
  • 40 ml wody,
  • 15 g cukru,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 250 g obranych migdałów,
  • 250 g cukru pudru,
  • 30 ml likieru maraschino,
  • 1 jajko "zerówka",
  • skórka starta z pomarańczy,
  • skórka starta z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Suche składniki ciasta wsypujemy do miski. Mieszamy i rozgarniamy na boki. Wbijamy jajko, dodajemy masło i wodę i zagniatamy jednorodne ciasto. Wyrabiamy je dość długo, by stało się jedwabiste. Następnie owijamy je folią i odkładamy, by odpoczęło.
  2. Migdały mielemy blenderem na mączkę migdałową. Dodajemy cukier i dalej blendujemy, tak by składniki były idealnie wymieszane. Dodajemy alkohol, jajko oraz skórkę startą z cytryny i pomarańczy.
  3. Zagniatamy wszystkie składniki w kulę marcepanową, owijamy ją folią i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  4. A teraz najgorsze. Dzielimy ciasto na dwie części. Wałkujemy pierwszą z nich na kwadrat 30 na 30 centymetrów. Mniej więcej. Następnie przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem i chwytamy za radełko do wycinania ravioli. Rysujemy nim na cieście kształt ślimaka, a potem go wycinamy. Zaczynamy od środka i lecimy na zewnątrz. Ślimak powinien mieć cztery centymetry szerokości. Potem wycinamy drugiego, tak by zrobić nieco miejsca w ślimaczym zwoju. Powinna wyjść nam spirala wypełniająca swoim kształtem pierwotny kwadrat.
  5. Nakładamy na ciasto marcepan, a pozostałe ciasto wałkujemy na taki sam kwadrat jak pierwsze.
  6. Wycinamy radełkiem paski szerokości 1,5 centymetra i przyklejamy je do boków naszego ślimaka, tak by farsz z trzech stron był otoczony ciastem i tylko od góry go nie było.
  7. Dodatkowa trudność: paseczki przyklejamy, robiąc z nich falbankę. Pieczemy w 120 stopniach Celsjusza przez 40 minut.
  8. To wersja dla papieża. Jeśli nie ma go w okolicy, można spód ciasta pociąć w prostokąty, wypełnić nadzieniem i obkleić falbanką z ciasta.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Chorwacja do zjedzenia"

"Chorwacja do zjedzenia"
"Chorwacja do zjedzenia" © Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯