"Owoc męczennicy" polecany przez dietetyków. Wystarczy dodać porcję do jogurtu
Męczennica jadalna to jeden z owoców egzotycznych, który charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. Regularnie jedzona nie tylko urozmaici codzienny jadłospis, ale też uzupełni niedobór niezbędnych składników mineralnych i witamin. Gdzie ją kupić i jak ją podać?
11.09.2024 10:10
Marakuja, owoc znany ze swojego orzeźwiającego smaku i bogactwa składników odżywczych, zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Dietetycy podkreślają jej wyjątkowe właściwości zdrowotne i radzą, by włączyć ją do codziennej diety. Jednym z najprostszych sposobów na spożycie marakui jest dodanie jej do jogurtu.
Dlaczego warto jeść marakuję?
Spożywanie marakui przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Witamina C zawarta w owocu wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed działaniem wolnych rodników i zwiększa produkcję białych krwinek, które pomagają w walce z infekcjami. Beta-karoten i witamina A obecne w marakui są kluczowe dla zdrowia oczu. Marakuja jest także korzystna dla zdrowia serca. Fitosterole zawarte w owocu pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Marakuja doskonale sprawdza się także w diecie osób dbających o linię. Jest stosunkowo niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest idealna dla osób na diecie redukcyjnej. Prawie 70 proc. tego owocu składa się z wody, a 100 g marakui dostarcza zaledwie 97 kalorii. Jednak diabetycy powinni spożywać ją umiarkowanie ze względu na zawarte w niej cukry proste.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak jeść marakuję?
Dietetycy przypominają, że marakuja jest nie tylko zdrowym, ale i wszechstronnym dodatkiem do wielu potraw. Możemy używać jej do przygotowania zdrowych smoothie, koktajli czy deserów. Marakuja idealnie komponuje się z wieloma daniami, dodając im egzotyczną nutę. Mus pięknie kontrastuje z gęstym jogurtem greckim czy panna cottą.
Zobacz także
Na co zwrócić uwagę kupując marakuję?
Kupując marakuję, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów, aby mieć pewność, że wybieramy najwyższej jakości owoce. Jakość skórki jest jednym z kluczowych wskaźników dojrzałości marakui. Powinna być ona gładka, lekko pomarszczona, ale nie powinna mieć zbyt wielu uszkodzeń czy plam. To znak, że owoc jest dojrzały i gotowy do spożycia. Kolor skórki również ma znaczenie. Dojrzała marakuja posiada intensywny kolor, najczęściej fioletowy lub żółty, w zależności od odmiany. Unikajmy owoców, które mają bardzo jasny kolor, ponieważ mogą być jeszcze niedojrzałe. Ważne jest również, aby sprawdzić, czy owoc jest ciężki jak na swój rozmiar. Taki owoc prawdopodobnie będzie miał więcej soczystego miąższu w środku.
Jak przechowywać marakuję po zakupie?
Po zakupie marakui najlepiej przechowywać ją w chłodnym, suchym miejscu, ale nie w lodówce. Jeśli jednak chcemy przechowywać ją dłużej, możemy schować owoce do lodówki, gdzie wytrzymają kilka dodatkowych dni. Warto pamiętać, że marakuja najlepiej smakuje, gdy jest świeża, więc nie warto jej zbyt długo przechowywać.