Widzisz te oznaczenia na produktach? Pod żadnym pozorem ich nie ignoruj, są bardzo ważne

Oznaczenia na produktach ułatwią Ci dokonanie dobrych wyborów na zakupach. Zobacz, co oznaczają i które warto jest wybierać.

Obrazek
Ewa

Coraz więcej produktów w sklepach ma na swoich opakowaniach oznaczenie Nutri-Score. To pojęcie zaczyna się pojawiać również w reklamach. Co kryje się za kolorowymi literkami i na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

Jak wybierać dobre produkty?

Nie od dziś słyszymy, żeby za każdym razem czytać składy. Nie każdy ma na to jednak czas, a wybór jakościowych produktów potrafi być kłopotliwy. Źle brzmiące dodatki "E" mogą odstraszać od zakupów, podczas gdy nie są niczym groźnym. Przykładem jest kurkumina, naturalny żółty barwnik pochodzący rozłogów rośliny Curcuma longa. W składzie znaleźć można ją pod nazwą "E100". Tym samym przypadkiem są chlorofile (E140) czy też karoteny (E160). Nie oszukujmy się- w dzisiejszych czasach mamy tyle rzeczy na głowie, że zapamiętanie tych dobrych E może być kłopotliwe.

Oznaczenia na produktach- Pyszności
Oznaczenia na produktach- Pyszności

Oznaczenia na produktach- Nutri Score

Z pomocą przychodzi francuski system znakowania Nutri Score. Polega on na pięciopoziomej skali składającej się z liter od A do E. Działają jak oceny- A jest najwyższą notą i oznaczana jest kolorem ciemnozielonym. Są to produkty najwyższej jakości, których spożywanie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Żywność najniższej jakości, której lepiej jest unikać,  jest oznaczona literą E z kolorem czerwonym.

Uproszczając: jeśli produkt posiada ocenę „A” w skali „Nutri-Score” może on być stałym składnikiem naszego żywienia na co dzień. Im dalsza litera, tym rzadziej powinniśmy dany produkt spożywać.

System Nutri-Score co do zasady nie obejmuje środków spożywczych zwolnionych z wymogu przedstawiania obowiązkowej informacji o wartości odżywczej. Są to przykładowo: świeże owoce, warzywa, zioła, przyprawy, kawa, herbata, guma do żucia czy drożdże. Oznaczenie może się pojawić na opakowaniu tych produktów pod warunkiem, że została również zamieszczona tabela z właściwościami odżywczymi.

Oznaczenia na produktach- Pyszności
Oznaczenia na produktach- Pyszności/ Instagram

Nutri Score staje się coraz popularniejsze

Dotychczas skala została wprowadzona na zasadzie dobrowolności we Francji, Belgii, Niderlandach, Luksemburgu i Niemczech. Na takie oznaczenie zdecydował się również koncern Danone, Carrefour czy Auchan. W Polsce pojawia się coraz więcej produktów z oznaczeniem Nutri Score na opakowaniu. Unia Euopejska chce ujednolicić system oznaczania żywności- Nutri Score ma być na to odpowiedzią.

Przepis na fit desery znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯