Pączki z kapustą i grzybami to pozycja obowiązkowa na Wigilię. Schodzą u nas szybciej niż pierogi
Nazwa "pączki" może brzmieć przewrotnie, bo zazwyczaj kojarzymy je ze słodkimi nadzieniami, jak konfitura różana czy krem czekoladowy. Tymczasem w tej wersji, idealnej na świąteczny stół, w środku czeka na nas… kapusta i grzyby.
Ten przepis całkowicie przełamuje tradycyjne podejście do pączków. Wytrawny farsz bardziej przywodzi na myśl drożdżówki czy małe faszerowane bułeczki, ale tutaj (ze względu na sposób przygotowania) bez wahania nazywam je pączkami. Na wigilijnym stole sprawdzają się doskonale - są pachnące, mięciutkie, złociste i stanowią pyszną przekąskę pomiędzy bardziej wystawnymi daniami, jak pierogi czy krokiety.
Jarmark bożonarodzeniowy w Wiedniu
Wigilijne pączki
Choć te świąteczne, wytrawne bułeczki mają całkowicie inny charakter niż słodkie pączki, w wielu domach właśnie tak się je nazywa. I trudno się dziwić. Formowane w małe, okrągłe kuleczki, nadziewane farszem z kapusty i grzybów, a następnie smażone w głębokim tłuszczu aż do złotego koloru – wyglądają jak świąteczne pączki.
Mają puszyste wnętrze, delikatną skórkę i piękny zapach, który natychmiast przywołuje klimat świąt. To właśnie ta tradycyjna technika, kształt i cała otoczka przygotowań sprawiają, że stają się wyjątkową propozycją na wigilijny stół.
Przepis na pączki z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 375 ml mleka,
- 50 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- 50 g masła,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru.
Składniki na farsz:
- 300 g kiszonej kapusty,
- 15 g suszonych grzybów,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżeczka kminku,
- 2 ziela angielskie,
- 15 ml octu balsamicznego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta ostrej papryki.
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania,
- mak do posypania,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zalej grzyby wodą na minimum 20 minut, a najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia ugotuj je w tej samej wodzie, aż staną się miękkie.
- W międzyczasie posiekaj kapustę na krótsze włókna, przełóż ją do garnka.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kminek.
- Podlej odrobiną wody i duś kapustę pod przykryciem, aż zmięknie.
- Wlej wywar z grzybów i same grzyby do garnka.
- Dopraw octem balsamicznym oraz przyprawami i duś całość przez chwilę.
- Następnie odstaw farsz, by całkowicie ostygł.
- Do szklanki wlej letnie mleko i rozprowadź drożdże z cukrem oraz łyżką mąki. Odstaw na chwilę.
- Masło rozpuść i ostudź.
- W większej misce wymieszaj jajka, żółtko, sól i resztę mleka.
- Wlej zaczyn i stopniowo wsyp mąkę, wyrabiając ciasto na gładką, elastyczną masę.
- Pod koniec wyrabiania ciasta dodaj przestudzone masło.
- Przykryj ciasto czystą ściereczką i pozwól mu urosnąć.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat posypany mąką.
- Uformuj ciasto w kształt wałka i podziel na kilkanaście równych części.
- Każdą część rozpłaszcz w dłoni, nałóż porcję chłodnego farszu i starannie zamknij, formując gładkie kulki.
- Ułóż je złączeniem do dołu, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem, a następnie pozostaw, by lekko się napuszyły.
- Na koniec rozgrzej olej i smaż pączki partiami, obracając w połowie smażenia, aż staną się złociste i lekkie.
- Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.