Najmocniej chrupiące paluszki świata. Trzymaj się jednej zasady, a każdy kęs będzie strzałem w dziesiątkę

Niesamowicie chrupiące paluszki ziemniaczane zaserwowaliśmy w ostrym sosie majonezowym. Sekretem jest odpowiednie przygotowanie. Nie potrzebujesz do tego żadnego specjalistycznego sprzętu.

Obrazek
Ewa

Chrupiąca przekąska na imprezę

Nie ma imprezy lub spotkania z przyjaciółmi bez pysznych przekąsek. Jesteśmy wielkimi fanami chrupiących smakołyków- z doświadczenia wiemy, że znikają najszybciej ze wszystkich. Dziś mamy dla Ciebie pomysł na zachwycające paluszki z ziemniaków, które podaliśmy w towarzystwie pikantnego sosu majonezowego. Podbiją serca Twoich gości już od pierwszego kęsa, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Najważniejszą zasadą jest dociśnięcie ziemniaków po upieczeniu, aby zachowały swój kształt. 

W naszym przepisie proponujemy czerwone ziemniaki. Jeśli jednak nie znajdziesz ich w sklepie, to możesz zastąpić je na bataty lub zwykłe ziemniaki.

Paluszki ziemniaczane

Składniki:

        
  • 3 ziemniaki
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki śmietanki kremówki
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki (do dekoracji)

Sos:

       
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chilli
  • sól
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz ze skórki i umyj. Pokrój przy pomocy krajalnicy lub robota kuchennego na cienkie plasterki. Pamiętaj, żeby je dobrze ususzyć przed krojeniem. Plasterki ziemniaków włóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Kolejne warstwy ziemniaków doprawiaj solą oraz pieprzem.

Paluszki ziemniaczane- Pyszności
Paluszki ziemniaczane- Pyszności

Do garnuszka wlej mleko oraz śmietankę, dodaj pokrojone ząbki czosnku i gotuj przez minimum 10 minut, żeby płyn zgęstniał. Powstałą mieszanką zalej ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki przykryć odstającymi kawałkami papieru do pieczenia i piecz przez 2,5 godziny w 170 stopniach Celsjusza.

Obrazek
Paluszki ziemniaczane- Pyszności

Z kartonu uformuj kwadrat wielkości naczynia do zapiekania, połóż go na ziemniakach (przykrytych papierem do pieczenia) i mocno dociśnij. Możesz zrobić to, rolując i dociskając słoik z dżemem lub masłem orzechowym. Wstaw ziemniaki do lodówki, żeby się schłodziły.  Delikatnie wyjmij ziemniaki z naczynia. Odetnij krawędzie, aby uzyskać idealny kształt prostokąta. Pokrój w długie paski i usmaż w głębokim oleju, żeby paluszki nabrały złocistego koloru. Odsącz je na ręczniku papierowym.

Paluszki ziemniaczane- Pyszności
Paluszki ziemniaczane- Pyszności

Majonez wymieszaj z ketchupem, musztardą, ostrym sosem i chilli. Serwuj do przygotowanych paluszków ziemniaczanych. Smacznego!

Paluszki ziemniaczane- Pyszności
Paluszki ziemniaczane- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej