Najmocniej chrupiące paluszki świata. Trzymaj się jednej zasady, a każdy kęs będzie strzałem w dziesiątkę
Niesamowicie chrupiące paluszki ziemniaczane zaserwowaliśmy w ostrym sosie majonezowym. Sekretem jest odpowiednie przygotowanie. Nie potrzebujesz do tego żadnego specjalistycznego sprzętu.
07.09.2022 | aktual.: 10.10.2023 09:37
Chrupiąca przekąska na imprezę
Nie ma imprezy lub spotkania z przyjaciółmi bez pysznych przekąsek. Jesteśmy wielkimi fanami chrupiących smakołyków- z doświadczenia wiemy, że znikają najszybciej ze wszystkich. Dziś mamy dla Ciebie pomysł na zachwycające paluszki z ziemniaków, które podaliśmy w towarzystwie pikantnego sosu majonezowego. Podbiją serca Twoich gości już od pierwszego kęsa, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Najważniejszą zasadą jest dociśnięcie ziemniaków po upieczeniu, aby zachowały swój kształt.
W naszym przepisie proponujemy czerwone ziemniaki. Jeśli jednak nie znajdziesz ich w sklepie, to możesz zastąpić je na bataty lub zwykłe ziemniaki.
Paluszki ziemniaczane
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- pół szklanki mleka
- pół szklanki śmietanki kremówki
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki (do dekoracji)
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka ostrego sosu chilli
- sól
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz ze skórki i umyj. Pokrój przy pomocy krajalnicy lub robota kuchennego na cienkie plasterki. Pamiętaj, żeby je dobrze ususzyć przed krojeniem. Plasterki ziemniaków włóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Kolejne warstwy ziemniaków doprawiaj solą oraz pieprzem.
Do garnuszka wlej mleko oraz śmietankę, dodaj pokrojone ząbki czosnku i gotuj przez minimum 10 minut, żeby płyn zgęstniał. Powstałą mieszanką zalej ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki przykryć odstającymi kawałkami papieru do pieczenia i piecz przez 2,5 godziny w 170 stopniach Celsjusza.
Z kartonu uformuj kwadrat wielkości naczynia do zapiekania, połóż go na ziemniakach (przykrytych papierem do pieczenia) i mocno dociśnij. Możesz zrobić to, rolując i dociskając słoik z dżemem lub masłem orzechowym. Wstaw ziemniaki do lodówki, żeby się schłodziły. Delikatnie wyjmij ziemniaki z naczynia. Odetnij krawędzie, aby uzyskać idealny kształt prostokąta. Pokrój w długie paski i usmaż w głębokim oleju, żeby paluszki nabrały złocistego koloru. Odsącz je na ręczniku papierowym.
Majonez wymieszaj z ketchupem, musztardą, ostrym sosem i chilli. Serwuj do przygotowanych paluszków ziemniaczanych. Smacznego!