Pasta z łososia i suszonych pomidorów. Z czym podać domową pastę na kanapki?

Domowa pasta z łososia i suszonych pomidorów to sprawdzony przepis na pyszne smarowidło na kanapki. Prosty skład i przygotowanie!

Obrazek
Ewa

Pasta z łososia i suszonych pomidorów. Jak zrobić?

Pasty kanapkowe to coś, co kochamy! Błyskawicznie odmieniają zwykły chleb i bułkę i sprawiają, że śniadanie jest czystą przyjemnością. Zamiast sięgać po sklepowe, gotowe pasty – warto zrobić taką w swoim domu. Prosty skład i dobre składniki pasty z łososia i suszonych pomidorów biją na głowę sklepowe gotowce.

Nasza pasta powstała z idealnego połączenia łososia, świeżego koperku i suszonych pomidorów. Te składniki to gwarancja dobrego smaku i zdrowia. Całość łączy ricotta, która sprawia, ze nasza pasta jest niesamowicie kremowa.

Przepis na pastę z łososia i suszonych pomidorów poniżej.

W przygotowaniu smacznej pasty pomógł nam parowar marki Philips.

Składniki

Pasta z łososia i suszonych pomidorów – składniki

  1. 300 g filetu z łososia
  2. sok z połówki cytryny
  3. 1/2 łyżeczki soli
  4. 1 czerwona cebula
  5. 50 g suszonych pomidorów w oleju
  6. pęczek świeżego koperku
  7. 250 g ricotty

Jak zrobić domową pastę z łososia i suszonych pomidorów?

Przygotowanie naszej pasty z łososia i suszonych pomidorów zacznij od przyrządzenia łososia.

Filety z łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Upewnij się, że nie ma w nich ości. Skropl sokiem z cytryny i przypraw solą. Jeśli masz w swoim domu pieprz cytrynowy, to śmiało go użyj. Świetnie podkreśli smak ryby. Użyj wtedy jednak mniej soku z cytryny.

Naszą rybę przygotowaliśmy w parowarze. Cały proces powinien trwać ok. 15 minut.

Kiedy ryba przygotowuje się na parze, zabierz się za pozostałe składniki. W robocie kuchennym umieść suszone pomidory, czerwoną cebulą i koperek. Zmiksuj, żeby składniki się rozdrobniły i połączyły. Czerwona cebula świetnie sprawdza się w pastach i sałatkach, ponieważ jest łagodniejsza niż biała.

Kiedy łosoś już się ugotuje – dodaj go do mieszanki w blenderze razem z ricottą i połącz.

Gotowe

Nasza pasta z łososia i suszonych pomidorów jest już gotowa!

Z czym podawać domową pastę z łososia i suszonych pomidorów? Świetnie smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa. Przechowuj ją w lodówce w zamkniętym opakowaniu, maksymalnie 5 dni. Podawaj kanapki z pastą i udekoruj je szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku