Pieczarki zanurzam w cieście z tym dodatkiem. Wszyscy goście chwalą
Pieczarki smażone w panierce to żadna nowość. Ale jeśli do środka dodasz starty ser żółty, ta prosta przekąska zamieni się w bajeczny rarytas. Przygotuj się na to, żeby mieć czym uzupełnić półmisek.
Możesz nałożyć ser żółty do kapeluszy i zapiec je w piekarniku. Ale jeśli chcesz, żeby ciągnący dodatek znajdował się wszędzie dookoła, nie ma lepszego pomysłu. Oczywiście, jeśli chcesz, aby danie było bardziej lekkostrawne, możesz takie pieczarki wrzucić do piecyka, jednak usmażone na patelni wyjdą o wiele bardziej chrupiące. A raz na jakiś czas można sobie na takie pozwolić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC
Z czym podawać pieczarki smażone z serem?
Panierowane kapelusze idealnie sprawdzają się na przyjęciach. Wtedy niezbędnym dodatkiem jest wyrazisty sosik, w którym można je maczać. Możesz postawić na klasyk w postaci domowego sosu czosnkowego, greckie tzatziki (nie zapomnij o dodatku oliwy!) albo przygotować coś w stylu azjatyckim, na przykład sos z pastą guchujang.
W serowej panierce możesz obtoczyć także inne warzywa, takie jak kalafior, brokuł czy cukinia. Wykorzystaj przepis do przygotowania krążków cebulowych, smażonych krewetek lub kalmarów. Taki półmisek rozmaitości oczaruje twoich gości, a każdy kęs będzie przyjemną niespodzianką.
Przepis na pieczarki w cieście serowym
Zanim wrzucisz pierwszą pieczarkę na patelnię, upewnij się, że olej jest już dobrze rozgrzany. Sprawdzisz to, wrzucając na tłuszcz kropelkę wody. Jeśli zacznie skwierczeć, możesz przejść do smażenia.
Składniki:
- 300 g pieczarek,
- 2 jajka,
- 50 g mąki pszennej,
- 30 g żółtego sera,
- sól, pieprz, suszone zioła – może być oregano, bazylia, tymianek,
- olej do smażenia w wysokiej temperaturze.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyść pod bieżącą wodą, odłóż na ręcznik papierowy, aby dobrze wyschły.
- W misce wymieszaj jajka z mąką pszenną i startym serem żółtym. Dopraw solą, pieprzem i wybranymi ziołami.
- Do osobnej miseczki przesyp bułkę tartą.
- Zanurz pieczarki w gęstym cieście, a następnie obtocz w bułce tartej.
- Usmaż na złoto na patelni z większą ilością oleju.