Pierwszy raz jadłem je w Irlandii na Dzień Świętego Patryka. Smakują bosko

Pierwszy raz spróbowałem colcannonu w małej irlandzkiej knajpce w Dublinie. Był Dzień Świętego Patryka, a ja zafascynowany irlandzką kulturą, z przyjemnością zanurzyłem się w bogactwie smaków tamtejszej kuchni. Colcannon - aromatyczne puree ziemniaczane z jarmużem i kapustą - natychmiast skradło moje serce.

Pierwszy raz jadłam je w Irlandii na Dzień Świętego Patryka. Smakują bosko.Pierwszy raz jadłam je w Irlandii na Dzień Świętego Patryka. Smakują bosko.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALLEKO
Marcin Michałowski

W Irlandii, Dzień Świętego Patryka jest nie tylko świętem, ale też okazją do delektowania się wyjątkowymi potrawami, takimi jak colcannon - ziemniaczane puree z jarmużem i kapustą. To smakowite danie, które nie tylko zachwyci twoje kubki smakowe, ale również dostarczy cennych składników odżywczych. Przekonaj się, jak prosto można stworzyć to kulinarne arcydzieło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowy tort sałatkowy jest niezawodny. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy proszą o dokładkę

Colcannon: Tradycja i smak w jednym

Colcannon to tradycyjna irlandzka potrawa, której historia sięga czasów prehistorycznych. Początkowo była potrawą świąteczną, serwowaną wyłącznie w Dzień Świętego Patryka i Halloween. Wkładano do niej wtedy pierścionek, a osoba, która go odnalazła, mogła liczyć na rychłe zamążpójście. Dziś colcannon jest popularnym dodatkiem do mięs, ryb i piwa, uwielbianym zarówno przez Irlandczyków, jak i turystów.

Sekret tkwi w składnikach:

  • Ziemniaki: bogate w węglowodany, potas i witaminę C.
  • Jarmuż: źródło witamin A, C, K, kwasu foliowego i wapnia.
  • Kapusta: bogata w witaminę C, K, błonnik i antyoksydanty.
  • Masło: dodaje kremowej konsystencji i bogatego smaku.
  • Jogurt naturalny: wzbogaca smak i wartości odżywcze.

Połączenie tych składników zapewnia:

  • Wyrazisty, lekko pikantny smak.
  • Bogactwo witamin i minerałów.
  • Kremową konsystencję i aksamitną gładkość.
  • Idealny dodatek do mięs, ryb i piwa.

Przepis na tradycyjny colcannon:

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 szklanki posiekanej kapusty,
  • 3 szklanki posiekanego jarmużu,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 6 łyżek masła,
  • maksymalnie 150 ml mleka,
  • 3 cebule,
  • sól i pieprz,
  • szczypior do dekoracji.

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj z odrobiną soli. Gdy będą gotowe, odcedź je.
  2. W osobnym naczyniu rozpuść masło i dodaj pokrojone cebule, jarmuż i kapustę. Smaż na małym ogniu przez około 4 minuty.
  3. Stopniowo dodawaj jogurt do warzyw, ciągle mieszając.
  4. Ugotowane ziemniaki utrzyj na puree, dodając do nich warzywa smażone na maśle oraz mleko.
  5. Dopraw puree solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
  6. Podawaj ziemniaczane puree z masłem i posiekanym szczypiorem.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥