Pierwszy raz jadłem je w Irlandii na Dzień Świętego Patryka. Smakują bosko

Pierwszy raz spróbowałem colcannonu w małej irlandzkiej knajpce w Dublinie. Był Dzień Świętego Patryka, a ja zafascynowany irlandzką kulturą, z przyjemnością zanurzyłem się w bogactwie smaków tamtejszej kuchni. Colcannon - aromatyczne puree ziemniaczane z jarmużem i kapustą - natychmiast skradło moje serce.

Pierwszy raz jadłam je w Irlandii na Dzień Świętego Patryka. Smakują bosko.Pierwszy raz jadłam je w Irlandii na Dzień Świętego Patryka. Smakują bosko.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALLEKO
Marcin Michałowski

W Irlandii, Dzień Świętego Patryka jest nie tylko świętem, ale też okazją do delektowania się wyjątkowymi potrawami, takimi jak colcannon - ziemniaczane puree z jarmużem i kapustą. To smakowite danie, które nie tylko zachwyci twoje kubki smakowe, ale również dostarczy cennych składników odżywczych. Przekonaj się, jak prosto można stworzyć to kulinarne arcydzieło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowy tort sałatkowy jest niezawodny. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy proszą o dokładkę

Colcannon: Tradycja i smak w jednym

Colcannon to tradycyjna irlandzka potrawa, której historia sięga czasów prehistorycznych. Początkowo była potrawą świąteczną, serwowaną wyłącznie w Dzień Świętego Patryka i Halloween. Wkładano do niej wtedy pierścionek, a osoba, która go odnalazła, mogła liczyć na rychłe zamążpójście. Dziś colcannon jest popularnym dodatkiem do mięs, ryb i piwa, uwielbianym zarówno przez Irlandczyków, jak i turystów.

Sekret tkwi w składnikach:

  • Ziemniaki: bogate w węglowodany, potas i witaminę C.
  • Jarmuż: źródło witamin A, C, K, kwasu foliowego i wapnia.
  • Kapusta: bogata w witaminę C, K, błonnik i antyoksydanty.
  • Masło: dodaje kremowej konsystencji i bogatego smaku.
  • Jogurt naturalny: wzbogaca smak i wartości odżywcze.

Połączenie tych składników zapewnia:

  • Wyrazisty, lekko pikantny smak.
  • Bogactwo witamin i minerałów.
  • Kremową konsystencję i aksamitną gładkość.
  • Idealny dodatek do mięs, ryb i piwa.

Przepis na tradycyjny colcannon:

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 szklanki posiekanej kapusty,
  • 3 szklanki posiekanego jarmużu,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 6 łyżek masła,
  • maksymalnie 150 ml mleka,
  • 3 cebule,
  • sól i pieprz,
  • szczypior do dekoracji.

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj z odrobiną soli. Gdy będą gotowe, odcedź je.
  2. W osobnym naczyniu rozpuść masło i dodaj pokrojone cebule, jarmuż i kapustę. Smaż na małym ogniu przez około 4 minuty.
  3. Stopniowo dodawaj jogurt do warzyw, ciągle mieszając.
  4. Ugotowane ziemniaki utrzyj na puree, dodając do nich warzywa smażone na maśle oraz mleko.
  5. Dopraw puree solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
  6. Podawaj ziemniaczane puree z masłem i posiekanym szczypiorem.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze