Pij codziennie jedną szklankę. Działa jak tarcza dla serca
To jeden z najzdrowszych soków, jaki możesz wybrać do wypicia. W niepozornej porcji czerwonego napoju skrywa się moc składników odżywczych, które poprawiają stan zdrowia. Warto włączyć go do diety i sięgać po niego nie tylko od święta.
Sok pomidorowy to doskonały sposób na to, by urozmaicić codzienną dietę, wzbogacając ją przy tym w liczne składniki odżywcze. Warto wpisać go na listę noworocznych postanowień i zastąpić nim gazowane napoje i słodkie nektary. Regularne spożywanie soku pomidorowego może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdrowy sok pomidorowy
Regularne picie soku pomidorowego może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka i chronić przed chorobami serca. Za te właściwości odpowiadają składniki takie jak witaminy A, C, K, oraz likopen, który działa jako silny przeciwutleniacz. Ponadto sok pomidorowy może obniżać ciśnienie krwi i wspomagać układ trawienny, co czyni go idealnym dla osób dbających o zdrowie.
Regularne picie soku pomidorowego może pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego) i ciśnienie krwi, co korzystnie wpływa na zdrowie układu krążenia. Witamina C zawarta w soku pomidorowym wspomaga układ odpornościowy, chroniąc organizm przed infekcjami. Błonnik zawarty w soku pomidorowym wspomaga pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom.
Cenny likopen
To właśnie likopen nadaje pomidorom charakterystyczny czerwony kolor i jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w naturze. Chroni komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, zmniejszając ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów i chorób serca oraz opóźniając procesy starzenia się organizmu.
Likopen może pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej, które jest jedną z głównych przyczyn utraty wzroku u osób starszych. Likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach, dlatego warto dodać do soku odrobinę oliwy z oliwek lub spożywać go wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcze.
Jak wybrać sok pomidorowy?
Chociaż najlepiej sprawdzi się ten domowy, to robienie go poza sezonem nie ma za dużo sensu - będzie mało smaczny i pozbawiony aromatu. Warto sięgnąć wtedy po sklepowe gotowce. Wbrew pozorom, znalezienie soków z dobrym składem nie będzie dużym wyzwaniem.
Wybieraj soki, które w 100 procentach składają się z pomidorów. Unikaj tych z dużą ilością soli. Możesz wybrać również sok z dodatkiem przypraw, na przykład chili, pieprzu czy bazylii.
Sok pomidorowy pij z głową
Sok pomidorowy nie jest jednak dla każdego. Osoby cierpiące na refluks powinny ograniczyć spożywanie soku pomidorowego - zawarty w nim kwas cytrynowy może nasilać dolegliwości związane z tą chorobą. Sok pomidorowy zawiera także szczawiany, które mogą zwiększać ryzyko powstawania kamieni nerkowych u niektórych osób. Nie każdy jest jednakowo narażony na to ryzyko. Osoby z już istniejącymi kamieniami nerkowymi lub rodzinnymi predyspozycjami powinny być szczególnie ostrożne.