Kosztują grosze. Zanim włożysz do koszyka, uważnie przyjrzyj się etykiecie

Są dostępne w sklepach przez cały rok. Doceniamy je najbardziej wtedy, gdy o pachnących pomidorach z ogródka można zapomnieć. Pomidory z puszki to nieoceniony składnik sosów i zapiekanek. Podczas zakupów warto jednak zwrócić uwagę na skład.

Warto zimą postawić na pomidory z puszkiWarto zimą postawić na pomidory z puszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pomidory w puszce to bardzo uniwersalny produkt. Sprawdzą się w zupach, jako dodatek do makaronów i zapiekanek, sos do włoskiej pizzy albo jako składniki porannej szakszuki. W Polsce cieszą się sporą popularnością i dostać je można niemal w każdym sklepie. Wybierać można z dwóch rodzajów: całe lub krojone. To doskonałe rozwiązanie, gdy chcemy przygotować np. pomidorówkę, a pomidory ze sklepu już nie mają wystarczająco dużo smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kilimandżaro przeniesie na wyżyny smaku. Idealne na mniejsze i większe okazje

Czy pomidory z puszki są zdrowe?

Smak pomidorów z puszki zależy od jakości surowca i sposobu przetwarzania.Najlepsi producenci, głównie z Włoch, wykorzystują miąższ bez skórki, co gwarantuje najlepszy smak. Na dodatek do puszek trafiają już dojrzałe okazy, co dodatkowo podkręca aromat.

Pomidory w puszce - Pyszności
Pomidory w puszce - Pyszności © Canva | Hana-Photo

Pomidory te są bogate w likopen, silny przeciwutleniacz obniżający "zły" cholesterol LDL. Są również źródłem błonnika, potasu i wielu witamin. Dzięki zawartości błonnika wspierają zdrowie jelit, a potas pomaga regulować ciśnienie krwi.

Warto zwrócić uwagę na skład pomidorów w puszce; najlepsze zawierają aż do 99 procent pomidorów, unikając nadmiaru soli czy cukru.

Sprawdź etykietę zanim kupisz

Mogłoby się wydawać, że pomidory w puszce to prosta sprawa, ale etykiety potrafią czasem zaskoczyć. Niektórzy producenci dodają do pomidorów duże ilości soli i cukrów. To produkty, które jedzone w nadmiarze mogą prowadzić do problemów zdrowotnych. Tym bardziej że mało osób pamięta o wliczenie ich w codzienne zapotrzebowanie. W końcu pomidory z puszki nie są produktem, przy którym myślimy o cukrze.

Pomidory przełóż z otwartej puszki
Pomidory przełóż z otwartej puszki © Adobe Stock

Jeśli otworzyłeś pomidory, ale nie planujesz wykorzystać ich w całości, przełóż resztę do szklanego pojemnika. Brzegi puszki po otwarciu są narażone na działanie powietrza i bakterii. Przeniesienie zawartości do szczelnego pojemnika ogranicza kontakt z powietrzem i hamuje rozwój mikroorganizmów. Dzięki temu unikniemy także niepożądanych zmian smaku i zapachu pomidorów.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥