Kosztują grosze. Zanim włożysz do koszyka, uważnie przyjrzyj się etykiecie

Są dostępne w sklepach przez cały rok. Doceniamy je najbardziej wtedy, gdy o pachnących pomidorach z ogródka można zapomnieć. Pomidory z puszki to nieoceniony składnik sosów i zapiekanek. Podczas zakupów warto jednak zwrócić uwagę na skład.

Warto zimą postawić na pomidory z puszkiWarto zimą postawić na pomidory z puszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pomidory w puszce to bardzo uniwersalny produkt. Sprawdzą się w zupach, jako dodatek do makaronów i zapiekanek, sos do włoskiej pizzy albo jako składniki porannej szakszuki. W Polsce cieszą się sporą popularnością i dostać je można niemal w każdym sklepie. Wybierać można z dwóch rodzajów: całe lub krojone. To doskonałe rozwiązanie, gdy chcemy przygotować np. pomidorówkę, a pomidory ze sklepu już nie mają wystarczająco dużo smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kilimandżaro przeniesie na wyżyny smaku. Idealne na mniejsze i większe okazje

Czy pomidory z puszki są zdrowe?

Smak pomidorów z puszki zależy od jakości surowca i sposobu przetwarzania.Najlepsi producenci, głównie z Włoch, wykorzystują miąższ bez skórki, co gwarantuje najlepszy smak. Na dodatek do puszek trafiają już dojrzałe okazy, co dodatkowo podkręca aromat.

Pomidory w puszce - Pyszności
Pomidory w puszce - Pyszności © Canva | Hana-Photo

Pomidory te są bogate w likopen, silny przeciwutleniacz obniżający "zły" cholesterol LDL. Są również źródłem błonnika, potasu i wielu witamin. Dzięki zawartości błonnika wspierają zdrowie jelit, a potas pomaga regulować ciśnienie krwi.

Warto zwrócić uwagę na skład pomidorów w puszce; najlepsze zawierają aż do 99 procent pomidorów, unikając nadmiaru soli czy cukru.

Sprawdź etykietę zanim kupisz

Mogłoby się wydawać, że pomidory w puszce to prosta sprawa, ale etykiety potrafią czasem zaskoczyć. Niektórzy producenci dodają do pomidorów duże ilości soli i cukrów. To produkty, które jedzone w nadmiarze mogą prowadzić do problemów zdrowotnych. Tym bardziej że mało osób pamięta o wliczenie ich w codzienne zapotrzebowanie. W końcu pomidory z puszki nie są produktem, przy którym myślimy o cukrze.

Pomidory przełóż z otwartej puszki
Pomidory przełóż z otwartej puszki © Adobe Stock

Jeśli otworzyłeś pomidory, ale nie planujesz wykorzystać ich w całości, przełóż resztę do szklanego pojemnika. Brzegi puszki po otwarciu są narażone na działanie powietrza i bakterii. Przeniesienie zawartości do szczelnego pojemnika ogranicza kontakt z powietrzem i hamuje rozwój mikroorganizmów. Dzięki temu unikniemy także niepożądanych zmian smaku i zapachu pomidorów.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej