PoradyPij zamiast zwykłej kawy. Poprawia koncentrację i pobudza, ale nie podnosi ciśnienia

Pij zamiast zwykłej kawy. Poprawia koncentrację i pobudza, ale nie podnosi ciśnienia

Taka zmiana może przynieś sporo korzyści dla zdrowia.
Taka zmiana może przynieś sporo korzyści dla zdrowia.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.06.2024 13:53, aktual.: 09.06.2024 14:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kawa ma mnóstwo zalet, ale jak każdy produkt spożywczy, nie służy każdemu. Nie jest polecana zwłaszcza przy wysokim ciśnieniu. Czy wtedy trzeba zrezygnować z tego napoju? Niekoniecznie. Można wybrać inną jego wersję. Będzie ona korzystna także podczas odchudzania.

Jeśli lubisz smak i aromat kawy, a jednak nie służy ci kofeina, kawa z cykorii może okazać się dobrym rozwiązaniem. Co warto o niej wiedzieć?

Z charakterystyczną goryczką

Kawa z cykorii? Niektórzy mają zastrzeżenia do tej nazwy, bo według nich jedyna kawa to napój, który powstaje z ziaren kawowca. Jednak smak tej z cykorii jest łudząco podobny. A jak powstaje ten napój? W procesie obróbki jej korzenia. Jest on suszony, mielony i prażony, dzięki czemu zyskuje aromat. Taka kawa występuje w formie rozpuszczalnej. Dlatego jej przygotowanie jest niezwykle proste. Jej smak jest lekko orzechowy z charakterystyczną goryczką. Dlatego niektórzy łączą ją z przyprawami korzennymi, miodem, mlekiem czy napojami roślinnymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy nie możesz spać

Kawa to jeden z najzdrowszych napojów i często o tym piszemy. Potwierdza to wiele badań. Podobnie jest w przypadku napoju z cykorii. Przede wszystkim nie zawiera kofeiny, a przy wielu dolegliwościach trzeba ją ograniczać lub wręcz z niej zrezygnować. Nie jest wskazana przy problemach z bezsennością oraz dolegliwościach ze strony układu pokarmowego czy przy nadciśnieniu tętniczym.

Badania pokazują, że kawa z cykorii stymuluje procesy trawienne, przyspiesza metabolizm, wspomaga spalanie tłuszczu. Jest to możliwe, bo pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Zawiera błonnik, a także inulinę. To wielocukier, który stymuluje prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej. Jak wiadomo, chroni ona organizm przed wnikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych. Dlatego kawa z cykorii jest uważana za jeden z najlepszych produktów prebiotycznych.

Jeszcze kilka plusów

Taki napój w niewielkich dawkach może mieć także działanie przeciwdepresyjnie, dzięki zawartości beta-karboliny. W kawie z cykorii też sporo antyoksydantów, usuwających z organizmu szkodliwe wolne rodniki. To sprawia, że ryzyko rozwoju wielu chorób, m.in. miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, łuszczycy, a nawet nowotworów jest mniejsze.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl