Placki z tego warzywa robią furorę. Są chrupiące i pyszne

Polacy kochają placki ziemniaczane i sięgamy po nie z różnymi dodatkami – od cukinii po sery i zioła. A co jeśli zamienić ziemniaki na inne warzywo, które rzadko gości w tej formie? Te placki mogą stać się pyszną wariacją, która na stałe zagości w twoim menu.

Placki z marchewki z dodatkiem śmietanyPlacki z marchewki z dodatkiem śmietany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Marchewka w formie placków to pomysł, który rzadko pojawia się w kuchniach, a naprawdę warto go wypróbować – placki są chrupiące, smaczne i mają naturalnie słodką nutę. To nie tylko pyszna, ale i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Dzięki delikatnej słodyczy marchewki, chrupiącej konsystencji i możliwości dodania ulubionych składników, taki posiłek staje się wyjątkowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób w śmietanie z cebulką – regionalny przepis na wakacje

Placki z marchewki – różnice i zalety

Placki z marchewki różnią się od klasycznych ziemniaczanych tym, że mają delikatniejszą strukturę i naturalnie słodkawy smak, który świetnie podkreśla dodatki, takie jak świeży koperek, czosnek czy szalotka. W przeciwieństwie do ziemniaków marchew nadaje plackom delikatniejszą konsystencję, a połączenie jej z przyprawami, ziołami czy odrobiną pieprzu sprawia, że stają się lekkim, smacznym i pożywnym daniem, idealnym zarówno na obiad, jak i przekąskę dla całej rodziny. Dodatkowo beta-karoten obecny w marchewce wspiera zdrowie oczu i skóry, a błonnik wspomaga prawidłowe trawienie, dzięki czemu takie placki są nie tylko smaczne, ale i korzystne dla zdrowia.

Jak przygotować idealne placki z marchewki

Podczas przygotowania warto pamiętać, aby dokładnie obrać marchew i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach, a nadmiar soku dokładnie odcisnąć przed dodaniem reszty składników – dzięki temu placki będą złociste, chrupiące i równomiernie wysmażone. Możesz wzbogacić je szczyptą pieprzu, odrobiną chili lub suszonymi ziołami, a świeży, posiekany koperek doda potrawie wyrazistej świeżości i lekko ziołowego smaku, który świetnie łączy się z naturalną słodyczą marchewki, czyniąc danie jeszcze bardziej apetycznym.

Przepis na placki z marchewki

Składniki:

  • 400 g marchewki,
  • 1 średnia szalotka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 pęczek koperku
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia,
  • 50 ml kwaśnej śmietany (do podania).

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
  2. Szalotkę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  3. Koperek umyj, osusz i posiekaj.
  4. Odciśnij nadmiar soku z marchewki, wymieszaj ją z szalotką, czosnkiem, jajkami, koperkiem i mąką, dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  5. Smaż na rozgrzanym oleju, aż placki będą złociste z obu stron.
  6. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar