Po kacapołach nikt nie jest głodny. Szybko zapomnisz o zwykłych pyzach
Polska kuchnia regionalna obfituje w proste i pożywne dania, które nie zrujnują portfela. Takie są właśnie kacapoły, znane mieszkańcom okolicy Puszczy Sandomierskiej. To danie kuchni galicyjskiej jest idealnym połączeniem smaku i prostoty.
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak pyzy, ale po przekrojeniu okazuje się, że ich farsz zdecydowanie różni się od znanych klusek z mięsem. Kacapoły wypełnione są twarogowym nadzieniem, które samo w sobie daje pewne pole do popisu. Dzięki niemu kluski podawać można na słono, z cebulą czy skwarkami, oraz na słodko, na przykład z owocowym sosem czy polane masłem i posypane cukrem z cynamonem. Jedno proste danie może mieć różne oblicza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka
Kacapoły - proste kluski z twarogiem
Kacapoły to tradycyjne danie kuchni Lasowiaków, mieszkańców regionu Puszczy Sandomierskiej, w tym okolic wsi Górki. Gdy w wiejskich spiżarniach gościły przede wszystkim ziemniaki, a z mięs skusić się można było ewentualnie na słoninę, gospodynie wykazać się musiały kulinarną kreatywnością. Tak powstały właśnie kacapoły nazywane również klęglami.
Przepis przekazywany był z pokolenia na pokolenia, stanowiąc w ten sposób ważną część historii regionu. Trafił nawet do Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.
Te kluski pokochają wszyscy miłośnicy pierogów ruskich oraz placków ziemniaczanych, bo nieco przypominają je w smaku. Ich dużą zaletą jest cena - na składniki nie wydasz fortuny, a takim obiadem naje się cała rodzina.
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 kg surowych ziemniaków,
- pół kg ziemniaków ugotowanych,
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soli.
Nadzienie:
- 400 g sera białego,
- 1 żółtko,
- szczypta soli,
- opcjonalnie cukier.
Sposób przygotowania:
- Surowe ziemniaki zetrzyj ma małych oczkach tarki i odciśnij z nich wodę. Najlepiej zrobić to przez gazę lub czystą, lnianą ściereczkę.
- Odlaną wodę odstaw na kilka minut.
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do surowych.
- Dodaj sól, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.
- Zlej ostrożnie wodę z surowych ziemniaków. Znajdującą się na dnie skrobię dodaj do masy ziemniaczanej.
- Całość energicznie wymieszaj.
- Do miski przełóż ser i rozdrobnij go widelcem wraz z żółtkiem oraz solą. Jeśli chcesz podać kacapoły na słodko, dodaj też cukier.
- Z masy ziemniaczanej uformuj placki, ułóż na nich porcję sera i zrób kulkę.
- Wrzuć na wrzącą wodę i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Co jakiś czas przemieszaj zawartość garnka drewnianą łyżką.
Odcedzone kluski polej masłem i posyp dodatkami, na przykład skwarkami lub smażoną cebulą. Smacznego!