WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Po kacapołach nikt nie jest głodny. Szybko zapomnisz o zwykłych pyzach

Polska kuchnia regionalna obfituje w proste i pożywne dania, które nie zrujnują portfela. Takie są właśnie kacapoły, znane mieszkańcom okolicy Puszczy Sandomierskiej. To danie kuchni galicyjskiej jest idealnym połączeniem smaku i prostoty.

Kacapoły to proste i smaczne danieKacapoły to proste i smaczne danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak pyzy, ale po przekrojeniu okazuje się, że ich farsz zdecydowanie różni się od znanych klusek z mięsem. Kacapoły wypełnione są twarogowym nadzieniem, które samo w sobie daje pewne pole do popisu. Dzięki niemu kluski podawać można na słono, z cebulą czy skwarkami, oraz na słodko, na przykład z owocowym sosem czy polane masłem i posypane cukrem z cynamonem. Jedno proste danie może mieć różne oblicza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka

Kacapoły - proste kluski z twarogiem

Kacapoły to tradycyjne danie kuchni Lasowiaków, mieszkańców regionu Puszczy Sandomierskiej, w tym okolic wsi Górki. Gdy w wiejskich spiżarniach gościły przede wszystkim ziemniaki, a z mięs skusić się można było ewentualnie na słoninę, gospodynie wykazać się musiały kulinarną kreatywnością. Tak powstały właśnie kacapoły nazywane również klęglami.

Pyzy - Pyszności
Kacapoły przypominają znacznie popularniejsze pyzy © Adobe Stock

Przepis przekazywany był z pokolenia na pokolenia, stanowiąc w ten sposób ważną część historii regionu. Trafił nawet do Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.

Te kluski pokochają wszyscy miłośnicy pierogów ruskich oraz placków ziemniaczanych, bo nieco przypominają je w smaku. Ich dużą zaletą jest cena - na składniki nie wydasz fortuny, a takim obiadem naje się cała rodzina.

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 kg surowych ziemniaków,
  • pół kg ziemniaków ugotowanych,
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soli.

Nadzienie:

  • 400 g sera białego,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Surowe ziemniaki zetrzyj ma małych oczkach tarki i odciśnij z nich wodę. Najlepiej zrobić to przez gazę lub czystą, lnianą ściereczkę.
  2. Odlaną wodę odstaw na kilka minut.
  3. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do surowych.
  4. Dodaj sól, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.
  5. Zlej ostrożnie wodę z surowych ziemniaków. Znajdującą się na dnie skrobię dodaj do masy ziemniaczanej.
  6. Całość energicznie wymieszaj.
  7. Do miski przełóż ser i rozdrobnij go widelcem wraz z żółtkiem oraz solą. Jeśli chcesz podać kacapoły na słodko, dodaj też cukier.
  8. Z masy ziemniaczanej uformuj placki, ułóż na nich porcję sera i zrób kulkę.
  9. Wrzuć na wrzącą wodę i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Co jakiś czas przemieszaj zawartość garnka drewnianą łyżką.

Odcedzone kluski polej masłem i posyp dodatkami, na przykład skwarkami lub smażoną cebulą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba