Po posiłku koniecznie wypij ten napój. Uczucie sytości utrzyma się znacznie dłużej
Pozbywanie się nadprogramowych kilogramów nie jest usłane różami. Szczególnie dotkliwa jest ciągła chęć podjadania, której poskromienie często graniczy z cudem. Szczęściu można jednak dopomóc, wypijając po posiłku trochę wody z imbirem. Dlaczego akurat to połączenie? Wyjaśniamy.
12.07.2024 10:21
Wielu z nas ma problem z ciągłym podjadaniem. To właśnie ten nawyk często prowadzi do nadwagi, pojawienia się boczków i oponki na brzuchu. Jeśli nie najadamy się obiadem — lub tak jest, ale to uczucie nie trwa zbyt długo — możemy być pewni, że wkrótce, jeszcze przed pojawieniem się na stole kolacji czy podwieczorku, sięgniemy po coś "niewinnego" do chrupania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli ciebie również dotyka ten częsty schemat, to prawdopodobnie poszukujesz sposobów na to, by zapewnić sobie dłuższe uczucie sytości po jedzeniu. Na szczęście kilka sprawdzonych "trików" na to istnieje. Jeden z nich zakłada wypicie trochę wody z imbirem. To połączenie okazuje się w tym kontekście wyjątkowo skuteczne.
Woda z imbirem. Wiele korzyści w jednej szklance
Wypicie szklanki wody z imbirem dostarcza organizmowi naprawdę wielu korzyści prozdrowotnych. Uzupełniamy dietę w witaminę A, B, E, K i C, a także kwas foliowy i składniki mineralne takie, jak wapń, magnez czy żelazo. Ponadto imbir wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjnie, co z całą pewnością przyda nam się w okresie nieustannych przeziębień.
Najciekawszym działaniem wody z imbirem jest jej wpływ na odchudzanie. Taki trunek pobudza metabolizm, pozytywnie oddziałuje na układ pokarmowy i — przede wszystkim — zmniejsza łaknienie i wydłuża uczucie sytości. Wypicie szklanki naparu pozwala nam uniknąć napadów głodu. Warto też wspomnieć o tym, że imbir wpływa na tak zwaną termogenezę, czyli spalanie tkanki tłuszczowej.
Woda z imbirem — jak ją przygotować?
Przygotowanie wody z imbirem zajmie ci dosłownie kilka chwil. Jak to zrobić? Najpierw umyj korzeń imbiru, a następnie obierz go za pomocą łyżeczki. Teraz pokrój imbir w paski lub kostkę, przełóż do naczynia i zalej gorącą wodą. Zaparzaj pod przykryciem kilka minut. Gdy woda ostygnie, przecedź i dodaj ulubione dodatki: świetnie sprawdzi się na przykład miód i cytryna.