PoradyNigdy nie dodawaj go do gorącej herbaty. Stracisz wszystko to, co w nim najcenniejsze

Nigdy nie dodawaj go do gorącej herbaty. Stracisz wszystko to, co w nim najcenniejsze

Miód to jeden z najpopularniejszych dodatków do herbaty. Wiele osób popełnia jednak błąd i dodaje go w niewłaściwym momencie. Tracimy na tym naprawdę dużo!

Herbata z miodem- Pyszności źródło Canva
Herbata z miodem- Pyszności źródło Canva
Ewa

15.04.2023 21:37

Czarna herbata ma dość mocny, gorzki smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Wiele osób sięga wtedy po coś, co ją osłodzi i zamieni w pyszny napar. Najczęściej decydujemy się na miód, znając jego zdrowotne właściwości.

Czy można dodawać miód do herbaty?

Miód jest bardzo wrażliwy na wysoką temperaturę. Naturalną dla niego jest ta, która panuje w ulu- 35 stopni Celsjusza. Dodając miód do wrzątku, bezpowrotnie pozbawiamy go jego cennych właściwości.  Degradacji ulega niema 200 substancji czynnych w tym enzymy, które wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Za bezpieczną temperaturę, która nie wpłynie znacząco na właściwości miodu, uznaje się maksymalnie 40-45 stopni Celsjusza. Miód w gorącej herbacie nie będzie niczym innym niż zwykłą substancją słodzącą.

Dodaj go w odpowiednim momencie

Jeśli chcesz dodać miód do swojej herbaty, to odczekaj kilkanaście minut, aby przestygła. Powinno wystarczyć 10-15 minut. Dzięki temu miód nie tylko będzie pysznie smakował, ale również zachowa swoje zdrowotne właściwości. Pomocny może być też termometr kuchenny. Zmierz nim temperaturę naparu i dodaj miód, gdy ta spadnie poniżej 45 stopni Celsjusza. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby korzystać jedynie z walorów smakowych, bez zdrowotnych bonusów i dodawać go do gorącej herbaty.

Herbata z miodem - Pyszności; foto: Canva
Herbata z miodem - Pyszności; foto: Canva

Czy miód w gorącej herbacie jest toksyczny?

Pojawiają się czasem głosy, że miód dodany do gorącej herbaty staje się nie tylko bezwartościowy, ale nawet toksyczny. To mit! Mówi się o szkodliwym wzroście HMF, organicznego związku chemicznego (hydroksymetylofurfural), w próbkach miodu podgrzanych do 60 st. C. Ta substancja występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych. W badaniach dowodzących możliwego szkodliwego wpływu HMF na zdrowie nie ma mowy o kwalifikowaniu tej substancji jako „trucizny”

Przepis na aromatyczne powidła z miodem i kakao znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie