PoradyWodę na makaron sól tylko w tym momencie. Tak będzie smakował najlepiej

Wodę na makaron sól tylko w tym momencie. Tak będzie smakował najlepiej

Kiedy solić makaron- Pyszności źródło Canva
Kiedy solić makaron- Pyszności źródło Canva
Ewa
10.12.2022 10:35

Kiedy najlepiej jest solić makaron? Wiele osób popełnia prosty błąd. Zobacz, kiedy najlepiej jest dodać sól do makaronu.

Mogłoby się wydawać, że w gotowaniu makaronu nie ma nic skomplikowanego i jest to zadanie, z którym poradzi sobie nawet dziecko. Okazuje się jednak, że nawet w tak prostej czynności można popełnić pozornie drobny błąd, który ma wpływ na całe danie. Mowa tutaj o soleniu wody na makaron. Dodanie jej w odpowiednim momencie zapobiegnie sklejaniu się makaronu i pozwoli zachować smak naszej pasty.

Kiedy solić makaron?

Gotowanie makaronu należy zacząć od przygotowania odpowiedniej ilości wody. Przyjmuje się, że powinien to być 1 l na każde 100 gramów makaronu. Zbyt mała ilość płynu sprawi, że makaron będzie się sklejał i zamieni się w nieestetyczną i trudną w serwowanie bryłę. Obowiązkowym składnikiem jest również sól. Nie dodawaj jej do zimnej wody, zrób to dopiero wtedy, gdy się zagotuje. Dodanie jej wcześniej spowoduje, że jeszcze dłużej poczekasz na wrzenie. Dzieje się tak poprzez zjawisko nazywane podniesieniem temperatury wrzenia, które występuje, gdy do rozpuszczalnika, takiego jak woda, doda się tak zwaną nielotną substancję rozpuszczalną, taką jak sól, aby podnieść jej temperaturę wrzenia.

Kiedy solić makaron- Pyszności źródło Canva(1)
Kiedy solić makaron- Pyszności źródło Canva(1)

Ile soli dodać do makaronu?

Włosi zgodnie twierdzą, że soli w wodzie powinno być tyle, aby smakowała jak ta z oceanu. Warto jest zapamiętać prostą zasadę: na jeden litr wrzącej wody wsyp 3/4 łyżki soli. Następnie gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Mówi się, że jedną słuszną formą jest ugotowanie go "al dente".

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu makaronu?

Kiedy już ugotujesz makaron, nie wylewaj wody, która została w garnku. Znajduje się w niej dużo skrobi, dzięki czemu możesz ją wykorzystać do przygotowania domowego ciasta na pizzę. Będzie jeszcze bardziej puszyste i delikatne. Woda po makaronie świetnie sprawdzi się również wtedy, gdy chcesz ugotować później fasolę. Namocz jej ziarna przez noc w tej wodzie, a później szybciej się ugotują i będą łatwiejsze do strawienia.

Przepis na pyszny makaron z boczkiem i pieczarkami znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także