Po zjedzeniu szparagów czujesz śmierdzący zapach w toalecie? Należysz do elitarnej grupy
13.05.2023 16:22, aktual.: 13.05.2023 17:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli testowaliście ostatnio szparagi, to musicie sprawdzić jedną rzecz. Niewielka część populacji ma bowiem pewną ciekawą mutację. Wpływa ona na zapach w toalecie. Czy wy też należycie do elitarnego grona?
Sezon na to warzywo trwa od maja i kończy się już w czerwcu. Mamy niewiele czasu na to, by spróbować ich najlepszej, świeżej wersji. Zwłaszcza, że są źródłem wielu witamin i minerałów. Najciekawsze jest jednak to, że około 40 procent społeczeństwa odczuwa intensywny zapach po zjedzeniu szparagów. Jaka jest tego przyczyna?
Zobacz także
Śmierdzący zapach po zjedzeniu szparagów to wina genetyki
Niektóre osoby skarżą się na to, że po tym, jak spróbowali tych warzyw, ich mocz zaczął cuchnąć. Co ciekawe, większość koneserów szparagów tego nie zauważa. Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn możemy upatrywać w genetyce. 40 procent społeczeństwa "obdarzona" jest pewną mutacją.
Naukowcy postanowili przyjrzeć się temu problemowi i zorganizowali specjalistyczne badania. Wynika z nich, że osoby czujące nieprzyjemny zapach swojego moczu mogą wyczuć taki zapach u innych. Odwrotnie działa to tak samo. Co to oznacza? U każdego ta specyficzna woń się wydziela, ale czują ją tylko niektórzy. To właśnie wyjaśnia genetyka.
Dlaczego czujemy nieprzyjemny zapach moczu?
Zapach po zjedzeniu szparagów zawsze jest śmierdzący. Nie wszyscy jednak potrafią to wyczuć. A reszta? Z badań wynika, że winny jest chromosom 1, który zawiera receptory węchowe typu 2. Na nieprzyjemny zapach moczu wpływ mają metanotiol i tioestru S-metylowy. Enzymy z przewodu pokarmowego oddziałują na kwas asparginowy i w ten sposób powstają te związki. Następnie przedostają się one do moczu, który potem zaczyna jeszcze bardziej śmierdzieć.
Czy odczuwanie nieprzyjemnego zapachu ma wpływ na zdrowie? Na szczęście możemy jeść szparagi bez większych konsekwencji. Warzywa te są bardzo zdrowe. To źródło błonnika, wielu witamin, związków mineralnych i antyoksydantów.
Przepis na skrzydełka z grilla, jak w USA. To będzie hit tego lata