Po zjedzeniu szparagów czujesz śmierdzący zapach w toalecie? Należysz do elitarnej grupy

Jeśli testowaliście ostatnio szparagi, to musicie sprawdzić jedną rzecz. Niewielka część populacji ma bowiem pewną ciekawą mutację. Wpływa ona na zapach w toalecie. Czy wy też należycie do elitarnego grona?

ObrazekZapach po zjedzeniu szparagów jest smierdzący (pixabay)
Paulina Hermann

Sezon na to warzywo trwa od maja i kończy się już w czerwcu. Mamy niewiele czasu na to, by spróbować ich najlepszej, świeżej wersji. Zwłaszcza, że są źródłem wielu witamin i minerałów. Najciekawsze jest jednak to, że około 40 procent społeczeństwa odczuwa intensywny zapach po zjedzeniu szparagów. Jaka jest tego przyczyna?

Śmierdzący zapach po zjedzeniu szparagów to wina genetyki

Niektóre osoby skarżą się na to, że po tym, jak spróbowali tych warzyw, ich mocz zaczął cuchnąć. Co ciekawe, większość koneserów szparagów tego nie zauważa. Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn możemy upatrywać w genetyce. 40 procent społeczeństwa "obdarzona" jest pewną mutacją.

Obrazek
Szparagi (pexels)

Naukowcy postanowili przyjrzeć się temu problemowi i zorganizowali specjalistyczne badania. Wynika z nich, że osoby czujące nieprzyjemny zapach swojego moczu mogą wyczuć taki zapach u innych. Odwrotnie działa to tak samo. Co to oznacza? U każdego ta specyficzna woń się wydziela, ale czują ją tylko niektórzy. To właśnie wyjaśnia genetyka.

Dlaczego czujemy nieprzyjemny zapach moczu?

Zapach po zjedzeniu szparagów zawsze jest śmierdzący. Nie wszyscy jednak potrafią to wyczuć. A reszta? Z badań wynika, że winny jest chromosom 1, który zawiera receptory węchowe typu 2. Na nieprzyjemny zapach moczu wpływ mają metanotiol i tioestru S-metylowy. Enzymy z przewodu pokarmowego oddziałują na kwas asparginowy i w ten sposób powstają te związki. Następnie przedostają się one do moczu, który potem zaczyna jeszcze bardziej śmierdzieć.

Obrazek
Szparagi (flickr)

Czy odczuwanie nieprzyjemnego zapachu ma wpływ na zdrowie? Na szczęście możemy jeść szparagi bez większych konsekwencji. Warzywa te są bardzo zdrowe. To źródło błonnika, wielu witamin, związków mineralnych i antyoksydantów.

Przepis na skrzydełka z grilla, jak w USA. To będzie hit tego lata

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni