Pokazała, co jadła na weselu na Podkarpaciu. Od tych dań może zakręcić się w głowie

Rzadko kiedy młode pary decydują się na ekstrawaganckie weselne menu, łatwiej bowiem wybrać tzw. pewniaczki, które będą smakować większości uczestniczących w uroczystości. Ale klasyczne weselne menu nie jest tożsame z menu oklepanym, co udowadnia tiktokerka Agnieszka Wis swoją relacją z wesela na Podkarpaciu. Niby repertuar dobrze wszystkim znany, ale dania mocno zapadają w pamięć.

Pokazało, co podano do stołu podczas wesela na Podkarpaciu Pokazało, co podano do stołu podczas wesela na Podkarpaciu
Źródło zdjęć: © TikTok | @wyzszy_instytut_smaku

Szczególne pochwały zebrała karkówka, która dzisiaj zaczyna ustępować miejsca na stole innym, nieco bardziej wykwintnym gatunkom mięsa. Okazuje się jednak, że karkówka dobrze przyrządzona również potrafi w sobie rozkochać. Co jeszcze podbiło kubki smakowe Agnieszki Wis?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z pesto pistacjowym i burratą to danie warte złotego medalu. Sos można wyjadać łyżeczkami

Menu na weselu. Co zjemy na Podkarpaciu?

Agnieszka Wis prowadząca na TikToku kanał Wyższy Instyt Smaku pokusiła się o relację z wesela, które odbyło się na Podkarpaciu, we wsi Jankowice pod Jarosławiem. Lokal prezentacją zaskoczył tiktokerkę, która sama stwierdziła, że nie spodziewała się tak pięknego wystroju. Dalej było tylko lepiej.

Potrawy, które mieliśmy możliwość zobaczyć w krótkiej tiktokowej relacji, były propozycjami, które z pewnością każdy kojarzy z weselnym repertuarem: pojawiły się salaterki z sałatkami, wiejski stół z wędlinami czy stół pełen słodkości.

Tiktokerka pokazała, co podano do stołu podczas wesela
Tiktokerka pokazała, co podano do stołu podczas wesela © TikTok | @wyzszy_instytut_smaku

Wesele na Podkarpaciu. Tiktokerka pokazała, co podano do stołu

Zaczęło się od złocistego rosołu i pieczeni z dodatkami, czyli ziemniakami i surówkami. Narratorka stwierdziła wprost, że obiad był przepyszny. Dla osłody podano deser - czekoladowe ciasto z lodami, które nie wyglądało najlepiej w kadrze (po prostu temperatura okazała się dla lodów mordercza), ale w opinii tiktokerki smakowało bardzo dobrze.

Sałatki, wiejski stół z mięsiwem, słodki stół z efektownie zdobionymi monoporcjami - wszystko prezentowało się dobrze, a smakowało jeszcze lepiej. "Sztos" - podsumowała w nagraniu Agnieszka Wis. Ponadto w ramach ciepłych dań podczas wesela podano m.in. strogonowa, krem z warzyw oraz karkówkę z kluskami śląskimi, która okazała się najlepszą karkówką w życiu narratorki. Tort, podobnie jak cała reszta, również otrzymał wysoką notę. Słowem: wesele na Podkarpaciu zdało egzamin w Wyższym Instytucie Smaku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę