Ile za "talerzyk" na weselu Roxie Węgiel? Szef kuchni podał ogromną kwotę
Nie milkną echa rozmów na temat niedzielnego ślubu Roksany Węgiel. Odbył się on w pięknej winnicy na Podkarpaciu, która w naturalny sposób wprowadziła gości we włoski klimat bez wyjeżdżania z kraju. Menu zostało dopasowane do całego anturażu. Ile Para Młoda musiała zapłacić za talerzyk?
29.08.2024 09:57
Organizacja ślubu i wesela potrafi kosztować naprawdę sporo. Wiedzą o tym wszyscy, którzy w ostatnim czasie mieli przyjemność organizacji tej uroczystości lub byli na tyle blisko Młodych, aby poznać ich finansowe bolączki. Nie inaczej było w przypadku Roxie Węgiel i jej męża Kevina Mgleja - zachwycające kreacje panny młodej, piękne dekoracje, obsługa wedding plannerki w osobie Izabeli Janachowskiej, tort i talerzyk kosztować musiały naprawdę zawrotną sumę. Jeden z polskich szefów kuchni w rozmowie z "Faktem" ocenił, ile Roxie Węgiel musiała zapłacić za osobę na jej przyjęciu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Menu na ślubie Roksany Węgiel
Jednym z największych kosztów na weselu jest tzw. talerzyki, czyli opłata za gościa przy stole. Rozpiętość cen jest naprawdę różna, wiele zależy od regionu, sali czy samego wyboru menu. W przypadku wesela młodej piosenkarki próżno było szukać tradycyjnych dewolajów, rosołu, barszczu z krokiecikiem czy zawijasków z tortilli. Pojawiły się za to przysmakiem rodem z włoskiej restauracji. Było consomme z kaczki, burrata z pomidorkami, cielęcina czy też tatar z tuńczyka.
Fakt postanowił poprosić Patryka Kotarbę, prywatnego szefa kuchni, o jego opinie na temat skomponowanego przez gwiazdę menu. Szef kuchni wyraził opinię, że menu jest niezwykle przemyślane i oparte na wysokiej jakości składnikach. Zwrócił uwagę na sezonowość dań oraz ich różnorodność. Zauważył również, że zastosowane techniki kulinarne są nowatorskie i rzadko spotykane w tradycyjnych restauracjach. Zatroszczono się również o wegetarian.
- Nawet dobrane warzywa i sosy są wysokich i oryginalnych lotów. Na pewno przygotowywał je profesjonalista znający się na swoim fachu, z dużą kulinarną wiedzą i polotem oraz zapewne ze swoim utalentowanym zespołem. Uważam, że jest to świetne menu i oby więcej takich na tego typu imprezach. Przenoszenie namiastki dobrej kuchni, pełnej ciekawych smaków, tekstur oraz zaskakującego i pięknego wyglądu dań na tak piękną uroczystość jak ślub zasługuje na pochwałę - mówi Patryk Kotarba w rozmowie z "Faktem".
Ile Roksana Węgiel wydała na wesele?
Wyjątkowe menu zachwyciło gości, ale miało też swoją cenę. I nic w tym dziwnego, bo Roksana wraz z Kevinem postawiła na dobrej jakości, ekskluzywne produkty.
- Koszt pomidorów z burratą to 45 zł, a tatar z tuńczyka z racji na swą szlachetność to około 75 zł. Consomme z kaczki wyceniam na 50 zł, a krem z pieczonych pomidorów na 40 zł - ocenił szef kuchni w rozmowie z Faktem.
Kucharz Kotarba zwrócił uwagę na znaczną różnicę w cenach obu dań głównych. Podkreślił, że polędwica cielęca, jako produkt luksusowy, podnosi koszt dania nawet do 220 złotych. Z kolei stek z kalafiora, pomimo swojej wysokiej jakości, jest znacznie tańszy (zwłaszcza w sezonie) i wraz z dodatkami został wyceniony na około 55 złotych.
Nie zabrakło również dwóch ciepłych kolacji. Na jednej z nich zaserwowano nogę z kaczki (ok. 90 zł) oraz gnocchi (55 zł), na drugiej podano pierś z perliczki z krokiecikami ziemniaczanymi oraz sosem maślano-winnym (180 zł) i risotto z kasztanami, zielonymi warzywami i olejem porowym (85 zł).
- Oceniłbym, że samo menu mogło się kształtować między 550 do 900 zł od osoby, co przy tego typu imprezach jest sporym wydatkiem. Trzeba jednak pamiętać, że jedzenie z menu, to tylko jedna ze składowych końcowej ceny na osobę. Nie wliczamy tu bowiem żadnych dodatkowych przystawek, specjalnego stołu z dodatkami, napojów i alkoholu. Koszt całości na pewno na osobę jest więc znacznie wyższy — mówi szef kuchni Patryk Kotarba w rozmowie z "Faktem".
Cena za talerzy mogła osiągnąć naprawdę zawrotną kwotę. Odpowiednie menu, jakościowe produkty i prestiż lokalizacji swoje jednak musi kosztować.