NewsyIle za "talerzyk" na weselu Roxie Węgiel? Szef kuchni podał ogromną kwotę

Ile za "talerzyk" na weselu Roxie Węgiel? Szef kuchni podał ogromną kwotę

Nie milkną echa rozmów na temat niedzielnego ślubu Roksany Węgiel. Odbył się on w pięknej winnicy na Podkarpaciu, która w naturalny sposób wprowadziła gości we włoski klimat bez wyjeżdżania z kraju. Menu zostało dopasowane do całego anturażu. Ile Para Młoda musiała zapłacić za talerzyk?

Cena za wesele Roksany Węgiel - Pyszności
Cena za wesele Roksany Węgiel - Pyszności
Źródło zdjęć: © Instagram

29.08.2024 09:57

Organizacja ślubu i wesela potrafi kosztować naprawdę sporo. Wiedzą o tym wszyscy, którzy w ostatnim czasie mieli przyjemność organizacji tej uroczystości lub byli na tyle blisko Młodych, aby poznać ich finansowe bolączki. Nie inaczej było w przypadku Roxie Węgiel i jej męża Kevina Mgleja - zachwycające kreacje panny młodej, piękne dekoracje, obsługa wedding plannerki w osobie Izabeli Janachowskiej, tort i talerzyk kosztować musiały naprawdę zawrotną sumę. Jeden z polskich szefów kuchni w rozmowie z "Faktem" ocenił, ile Roxie Węgiel musiała zapłacić za osobę na jej przyjęciu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Menu na ślubie Roksany Węgiel

Jednym z największych kosztów na weselu jest tzw. talerzyki, czyli opłata za gościa przy stole. Rozpiętość cen jest naprawdę różna, wiele zależy od regionu, sali czy samego wyboru menu. W przypadku wesela młodej piosenkarki próżno było szukać tradycyjnych dewolajów, rosołu, barszczu z krokiecikiem czy zawijasków z tortilli. Pojawiły się za to przysmakiem rodem z włoskiej restauracji. Było consomme z kaczki, burrata z pomidorkami, cielęcina czy też tatar z tuńczyka.

Fakt postanowił poprosić Patryka Kotarbę, prywatnego szefa kuchni, o jego opinie na temat skomponowanego przez gwiazdę menu. Szef kuchni wyraził opinię, że menu jest niezwykle przemyślane i oparte na wysokiej jakości składnikach. Zwrócił uwagę na sezonowość dań oraz ich różnorodność. Zauważył również, że zastosowane techniki kulinarne są nowatorskie i rzadko spotykane w tradycyjnych restauracjach. Zatroszczono się również o wegetarian.

- Nawet dobrane warzywa i sosy są wysokich i oryginalnych lotów. Na pewno przygotowywał je profesjonalista znający się na swoim fachu, z dużą kulinarną wiedzą i polotem oraz zapewne ze swoim utalentowanym zespołem. Uważam, że jest to świetne menu i oby więcej takich na tego typu imprezach. Przenoszenie namiastki dobrej kuchni, pełnej ciekawych smaków, tekstur oraz zaskakującego i pięknego wyglądu dań na tak piękną uroczystość jak ślub zasługuje na pochwałę - mówi Patryk Kotarba w rozmowie z "Faktem".
Roksana Węgiel i Kevin Mglej
Roksana Węgiel i Kevin Mglej© Instagram

Ile Roksana Węgiel wydała na wesele?

Wyjątkowe menu zachwyciło gości, ale miało też swoją cenę. I nic w tym dziwnego, bo Roksana wraz z Kevinem postawiła na dobrej jakości, ekskluzywne produkty.

- Koszt pomidorów z burratą to 45 zł, a tatar z tuńczyka z racji na swą szlachetność to około 75 zł. Consomme z kaczki wyceniam na 50 zł, a krem z pieczonych pomidorów na 40 zł - ocenił szef kuchni w rozmowie z Faktem.

Kucharz Kotarba zwrócił uwagę na znaczną różnicę w cenach obu dań głównych. Podkreślił, że polędwica cielęca, jako produkt luksusowy, podnosi koszt dania nawet do 220 złotych. Z kolei stek z kalafiora, pomimo swojej wysokiej jakości, jest znacznie tańszy (zwłaszcza w sezonie) i wraz z dodatkami został wyceniony na około 55 złotych.

Menu Roxie Węgiel
Menu Roxie Węgiel© Instagram | Ola Nowak

Nie zabrakło również dwóch ciepłych kolacji. Na jednej z nich zaserwowano nogę z kaczki (ok. 90 zł) oraz gnocchi (55 zł), na drugiej podano pierś z perliczki z krokiecikami ziemniaczanymi oraz sosem maślano-winnym (180 zł) i risotto z kasztanami, zielonymi warzywami i olejem porowym (85 zł).

- Oceniłbym, że samo menu mogło się kształtować między 550 do 900 zł od osoby, co przy tego typu imprezach jest sporym wydatkiem. Trzeba jednak pamiętać, że jedzenie z menu, to tylko jedna ze składowych końcowej ceny na osobę. Nie wliczamy tu bowiem żadnych dodatkowych przystawek, specjalnego stołu z dodatkami, napojów i alkoholu. Koszt całości na pewno na osobę jest więc znacznie wyższy — mówi szef kuchni Patryk Kotarba w rozmowie z "Faktem".

Cena za talerzy mogła osiągnąć naprawdę zawrotną kwotę. Odpowiednie menu, jakościowe produkty i prestiż lokalizacji swoje jednak musi kosztować.

newsyRoksana Węgielślub
Wybrane dla Ciebie